pmroczko Napisano 17 Listopada Share Napisano 17 Listopada Dzień dobry! Zapraszam do warsztatu gdzie próbuję zbudować prezent dla ojca na gwiazdkę - jeżeli to przeczyta, nie będzie miał niespodzianki Ojciec kiedyś zbudował sobie coś takiego: Przód od Junaka, kanapa też jakaś taka ludowa - a w środku - Indian! Z żalem słuchałem przez całe życie, że jak się dziecko urodziło (czyli ja) to trzeba było sprzedać. Zdjęcie zachowało się chyba tylko to jedno, więc nie pokuszę się o rekonstrukcję 1:1, ale spróbuję coś prostszego - wezmę model italerowskiego Harleya WLA i spróbuję zrobić jego model tak, jakby jakiś ambitny młodzieniec z PRL wziął go z demobilu i poskładał sobie - tak jak śpiewał Rysiek w piosence Dżemu. Zaczynam od kół - postanowiłem zawinąć własne szprychowe. W tym celu zbudowałem specjalne szablony do wiercenia i zaplatania: Efekt wychodzi taki: Obręcz pomalowana Alcladem 2 na podkładzie z Gunze czarnym błyszczącym - dość ciemny kolor z tego wyszedł. Teraz biorę się za ramę... Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Listopada Share Napisano 17 Listopada Mój ojciec też miał Junaka ale takiego zwykłego, czerwonego. Ta ludowa kanapa to z Junaka. Ten egzemplarz Twojego ojca ma jeszcze zmienioną rurę wydechową i tylne amortyzatory. Życzę powodzenia w budowie i oczywiście będę kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Listopada Autor Share Napisano 18 Listopada Dziękuję za komentarz i za dodatkowe informacje! Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 18 Listopada Share Napisano 18 Listopada Jako że motocykle to moja pasja niemodelarska to ich sam nie buduję, ale z wielką przyjemnością poobserwuję co tutaj powstaje, bo takich warsztatów (motocyklowych) jest mało. A koło póki co wygląda bardzo fajnie. Oby efekt końcowy był również równie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Poniedziałek o 17:04 Autor Share Napisano Poniedziałek o 17:04 Cześć! Dzięki za komentarz! Ja też w sumie jeszcze modelu motocykla nie budowałem (chyba, że dawno temu jakiegoś w 1:76 albo 1:35). Ale jak to mówili chopaki pod Smoleńskiem "...jak najbardziej możecie spróbować..." Będę się w każdym razie starał z całej mocy. A dziś mały update - przednie koło poskładane na sucho - bo jeszcze przedni błotnik trzeba trochę lepiej pomalować. Ale już widać docelowy kolor, według wspomnień ojca. Jak widać pracuję już nad ramą i silnikiem. Dziękuję za uwagę, życzę miłego dnia i pozdrawiam! Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migawkaaa Napisano Poniedziałek o 17:28 Share Napisano Poniedziałek o 17:28 No pięknie się to zapowiada Myślę, że ojciec będzie szczęśliwy z prezentu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Poniedziałek o 17:46 Share Napisano Poniedziałek o 17:46 Mój Dziadek miał coś takiego i dawał czasem pojeździć: To ja z sentymentu też chcę zbudować. I nawet znalazłem darmowy zestaw 1/10 do wydruku 3d na Cults. Całkiem zdetalowany. Przepraszam za offtop. Już nie będę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Poniedziałek o 20:24 Autor Share Napisano Poniedziałek o 20:24 @Migawkaaa- dzięki wielkie! HKK - takie offtopy to ja bardzo chętnie, w każdej chwili. Jak będziesz to robił, to polecam szprychy ze srebrzonego drutu zrobić, nawet nie jest to takie trudne jak sobie zrobisz odpowiedni szablon, a odpada czyszczenie i szlifowanie drukowanych szprych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano wczoraj o 09:47 Share Napisano wczoraj o 09:47 Witam. A jakich drutów do szprych używacie ? Czy jubilerskie / do owadów 0,5 mm ? Do Jawki 21 (kaczki) i jest pakiet uzupełniający, z osłonami . Ja osobiście składam mustanga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano wczoraj o 10:23 Autor Share Napisano wczoraj o 10:23 Cześć! Ja użyłem drutu miedzianego posrebrzanego o nominalnej grubości 0,5mm. Dobrze się z nim pracowało. Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano wczoraj o 10:41 Share Napisano wczoraj o 10:41 52 minuty temu, jacek j napisał: Do Jawki 21 (kaczki) i jest pakiet uzupełniający, z osłonami . Ja osobiście składam mustanga A gdzie to można znaleźć? Bo na Cults nie widzę. Gość od Kaczki zrobił Mustanga i ma zdjęcia na stronie ale modelu na Cults nie udostępnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano wczoraj o 10:59 Share Napisano wczoraj o 10:59 35 minut temu, pmroczko napisał: Cześć! Ja użyłem drutu miedzianego posrebrzanego o nominalnej grubości 0,5mm. Dobrze się z nim pracowało. Pozdrawiam! Paweł Ten drut to gdzieś w sieci nabyłeś czy w jakimś stacjonarnym sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano wczoraj o 11:45 Autor Share Napisano wczoraj o 11:45 Stacjonarnych sklepów coraz mniej... Ja kupiłem tutaj - polecam, bo cena jest w porządku: https://elektroniksc.com.pl/drut-srebrzony-1/srebrzanka-dsm05-10mb-drut-srebrzony-0-5mm-200-800-c-18g-elektroniksc-rohs/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano wczoraj o 13:33 Share Napisano wczoraj o 13:33 (edytowane) Dzięki za info. Co jedynie zastanawiam sie czy do skali 1/12 powinienem próbować z 0,3-0,4 mm. HKK wysłałem Ci link na pw Edytowane wczoraj o 13:41 przez jacek j 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano wczoraj o 16:58 Share Napisano wczoraj o 16:58 5 godzin temu, pmroczko napisał: Stacjonarnych sklepów coraz mniej... Ja kupiłem tutaj - polecam, bo cena jest w porządku: https://elektroniksc.com.pl/drut-srebrzony-1/srebrzanka-dsm05-10mb-drut-srebrzony-0-5mm-200-800-c-18g-elektroniksc-rohs/ Dzięki bardzo za informację. Ja akurat sklep dla elektroników to mam poniekąd w zasięgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi