pmroczko Napisano 17 Listopada 2025 Share Napisano 17 Listopada 2025 Dzień dobry! Zapraszam do warsztatu gdzie próbuję zbudować prezent dla ojca na gwiazdkę - jeżeli to przeczyta, nie będzie miał niespodzianki Ojciec kiedyś zbudował sobie coś takiego: Przód od Junaka, kanapa też jakaś taka ludowa - a w środku - Indian! Z żalem słuchałem przez całe życie, że jak się dziecko urodziło (czyli ja) to trzeba było sprzedać. Zdjęcie zachowało się chyba tylko to jedno, więc nie pokuszę się o rekonstrukcję 1:1, ale spróbuję coś prostszego - wezmę model italerowskiego Harleya WLA i spróbuję zrobić jego model tak, jakby jakiś ambitny młodzieniec z PRL wziął go z demobilu i poskładał sobie - tak jak śpiewał Rysiek w piosence Dżemu. Zaczynam od kół - postanowiłem zawinąć własne szprychowe. W tym celu zbudowałem specjalne szablony do wiercenia i zaplatania: Efekt wychodzi taki: Obręcz pomalowana Alcladem 2 na podkładzie z Gunze czarnym błyszczącym - dość ciemny kolor z tego wyszedł. Teraz biorę się za ramę... Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Listopada 2025 Share Napisano 17 Listopada 2025 Mój ojciec też miał Junaka ale takiego zwykłego, czerwonego. Ta ludowa kanapa to z Junaka. Ten egzemplarz Twojego ojca ma jeszcze zmienioną rurę wydechową i tylne amortyzatory. Życzę powodzenia w budowie i oczywiście będę kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Listopada 2025 Autor Share Napisano 18 Listopada 2025 Dziękuję za komentarz i za dodatkowe informacje! Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 18 Listopada 2025 Share Napisano 18 Listopada 2025 Jako że motocykle to moja pasja niemodelarska to ich sam nie buduję, ale z wielką przyjemnością poobserwuję co tutaj powstaje, bo takich warsztatów (motocyklowych) jest mało. A koło póki co wygląda bardzo fajnie. Oby efekt końcowy był również równie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Listopada 2025 Autor Share Napisano 24 Listopada 2025 Cześć! Dzięki za komentarz! Ja też w sumie jeszcze modelu motocykla nie budowałem (chyba, że dawno temu jakiegoś w 1:76 albo 1:35). Ale jak to mówili chopaki pod Smoleńskiem "...jak najbardziej możecie spróbować..." Będę się w każdym razie starał z całej mocy. A dziś mały update - przednie koło poskładane na sucho - bo jeszcze przedni błotnik trzeba trochę lepiej pomalować. Ale już widać docelowy kolor, według wspomnień ojca. Jak widać pracuję już nad ramą i silnikiem. Dziękuję za uwagę, życzę miłego dnia i pozdrawiam! Paweł 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migawkaaa Napisano 24 Listopada 2025 Share Napisano 24 Listopada 2025 No pięknie się to zapowiada Myślę, że ojciec będzie szczęśliwy z prezentu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Listopada 2025 Share Napisano 24 Listopada 2025 Mój Dziadek miał coś takiego i dawał czasem pojeździć: To ja z sentymentu też chcę zbudować. I nawet znalazłem darmowy zestaw 1/10 do wydruku 3d na Cults. Całkiem zdetalowany. Przepraszam za offtop. Już nie będę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Listopada 2025 Autor Share Napisano 24 Listopada 2025 @Migawkaaa- dzięki wielkie! HKK - takie offtopy to ja bardzo chętnie, w każdej chwili. Jak będziesz to robił, to polecam szprychy ze srebrzonego drutu zrobić, nawet nie jest to takie trudne jak sobie zrobisz odpowiedni szablon, a odpada czyszczenie i szlifowanie drukowanych szprych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 26 Listopada 2025 Share Napisano 26 Listopada 2025 Witam. A jakich drutów do szprych używacie ? Czy jubilerskie / do owadów 0,5 mm ? Do Jawki 21 (kaczki) i jest pakiet uzupełniający, z osłonami . Ja osobiście składam mustanga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Listopada 2025 Autor Share Napisano 26 Listopada 2025 Cześć! Ja użyłem drutu miedzianego posrebrzanego o nominalnej grubości 0,5mm. Dobrze się z nim pracowało. Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Listopada 2025 Share Napisano 26 Listopada 2025 52 minuty temu, jacek j napisał: Do Jawki 21 (kaczki) i jest pakiet uzupełniający, z osłonami . Ja osobiście składam mustanga A gdzie to można znaleźć? Bo na Cults nie widzę. Gość od Kaczki zrobił Mustanga i ma zdjęcia na stronie ale modelu na Cults nie udostępnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Listopada 2025 Share Napisano 26 Listopada 2025 35 minut temu, pmroczko napisał: Cześć! Ja użyłem drutu miedzianego posrebrzanego o nominalnej grubości 0,5mm. Dobrze się z nim pracowało. Pozdrawiam! Paweł Ten drut to gdzieś w sieci nabyłeś czy w jakimś stacjonarnym sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Listopada 2025 Autor Share Napisano 26 Listopada 2025 Stacjonarnych sklepów coraz mniej... Ja kupiłem tutaj - polecam, bo cena jest w porządku: https://elektroniksc.com.pl/drut-srebrzony-1/srebrzanka-dsm05-10mb-drut-srebrzony-0-5mm-200-800-c-18g-elektroniksc-rohs/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 26 Listopada 2025 Share Napisano 26 Listopada 2025 (edytowane) Dzięki za info. Co jedynie zastanawiam sie czy do skali 1/12 powinienem próbować z 0,3-0,4 mm. HKK wysłałem Ci link na pw Edytowane 26 Listopada 2025 przez jacek j 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Listopada 2025 Share Napisano 26 Listopada 2025 5 godzin temu, pmroczko napisał: Stacjonarnych sklepów coraz mniej... Ja kupiłem tutaj - polecam, bo cena jest w porządku: https://elektroniksc.com.pl/drut-srebrzony-1/srebrzanka-dsm05-10mb-drut-srebrzony-0-5mm-200-800-c-18g-elektroniksc-rohs/ Dzięki bardzo za informację. Ja akurat sklep dla elektroników to mam poniekąd w zasięgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Listopada 2025 Autor Share Napisano 30 Listopada 2025 Dzień dobry! Kolejny update - zacząłem składać silnik i na sucho spróbowałem jak leży w pomalowanej ramie. rozpocząłem też prace na zbiorniku paliwa i oleju: Dodatkowo mam też prawie gotowe tyle koło, więc kusiło, żeby sprawdzić jak to będzie wyglądało: Już coś widać... Przy okazji okazało się, że skrzynia biegów też jest potrzebna Dziękuje za uwagę i pozdrawiam! Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2025 Dzień dobry! Znowu niewielki update - silnik zamontowany na gotowo, skrzynia biegów też: I do tego zbiornik paliwa/oleju przygotowany do malowania: Trzeba powiedzieć, ze na spodzie sporo szpachlowania było... Teraz spróbuję zamontować tylne koło na gotowo i maluję bak... Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Grudnia 2025 Share Napisano 12 Grudnia 2025 Ładne to. Nie wiem dlaczego, ale modele samolotów czy pancerki żeby nie wiem jak dobrze zrobione - widac że model. A przy samochodach i motocyklach (przynajmniej ja) mam wrażenie, że patrzę na pomniejszony oryginał, szczególnie na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2025 Cześć! Dzięki za komentarz i za miłe słowa... Może w tym przypadku to trochę kwestia skali - to jest tylko 1:9 - tylko kilka razy zmniejszone, może łatwiej wtedy efekt uzyskać niż na przykład w 1:72. Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 12 Grudnia 2025 Share Napisano 12 Grudnia 2025 (edytowane) @pmroczko Pytanie osoby, która nie miała w tamtych czasach do czynienia z jednośladami: czy kolorki dostępne w określonym czasowo okresie tego prl nie były stonowane, nie wiem do jakich lakierów czy farb miał dostęp właściciel "składaka" ? A skala jak najbardziej właściwa. Miałem takiego harleyka z italerki w ręku. Twoja praca Edytowane 12 Grudnia 2025 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2025 Dobre pytanie! Wyjaśnię, że starałem się DYSKRETNIE ojca wypytać i mówię mu: W jakim kolorze była właściwie indianka? A on mówi mi - niebieski metalik. Także nie wiem skąd on miał tę farbę (może ktoś z Niemiec przywiózł), ale w takim kolorze robię. Oczywiście patrząc na jeżdżące w tych czasach "Maluchy" czy "Syrenki" to najpopularniejszy kolor to był "popielaty" albo "beżowy". Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Grudnia 2025 Share Napisano 13 Grudnia 2025 15 godzin temu, pmroczko napisał: "Maluchy" czy "Syrenki" to najpopularniejszy kolor to był "popielaty" albo "beżowy". Do domowego użytku, lakiery "metaliki" można było robić samemu mieszając ze srebrzanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2025 Dzień dobry! W dniu 13.12.2025 o 13:17, HKK napisał: Do domowego użytku, lakiery "metaliki" można było robić samemu mieszając ze srebrzanką. Dzięki za komentarz! A jestem pewien, że ludzka kreatywność z tamtych czasów stworzyła też inne rozwiązania. A tym czasem kolejny mały update: Jak widać zamontowałem łańcuch, skrzynkę bateryjną, cewkę zapłonową, na sucho tylną podpórkę a także - bez klejenia - wydech. Na wydechu próbowałem namalować przebarwienia, ale nie jestem do końca przekonany, jeszcze będę nad tym pracował. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 18 Grudnia 2025 Share Napisano 18 Grudnia 2025 (edytowane) @pmroczko w przerwie możesz wystrugać peerelowski dodatkowy kanisterek z paliwkiem co by w kąciku stał a w tle leciał nagrany w Poznaniu "Harley mój " Edytowane 18 Grudnia 2025 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2025 @panmopsik- z tymi przerwami to ciężko, jest twardy deadline i trzeba się zwijać! Tak więc zagęszczam ruchy, wyboru nie ma. Za to całość coraz bardziej wygląda jak motocykla mniej jak grecka rzeźba klasyczna (wiecie, bez głowy i rąk...): Zamontowałem linie olejowe. Poprawiłem babola z instrukcji, która każe podłączyć świece zapłonowe do prądnicy (nie, powinny iść do cewki zapłonowej). Mocowanie do skrzynki narzędziowej (jeszcze nie ma na obrazku) nie chciało pasować, musiałem obciąć i jeszcze raz pomalować. Przerabiam też światła, żeby były "bardziej polskie". Zobaczmy, jak dalej prace się będą rozwijały - dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi