Skocz do zawartości

Uzbrojenie U-boot'ów VIIC/41 Atlantic version

_OldMan_

Rekomendowane odpowiedzi

Na VII-emkach. Z tym ze z czasem przestali je instalować, bo ze względu na pokrycie Atlantyku lotnictwem próba użycia armaty byłaby samobójstwem. Ale to tak jakoś od połowy '43 albo i później.

• Thanks 1

Trochę pogrzebałem i nie znalazłem żadnych informacji, by któryś z nich posiadał SK C/35.  Montowano je na VIIA, VIIB, VIIC. Typ VIIC/41 został fabrycznie pozbawiony armaty, ze względu na panowanie aliantów w powietrzu.

plapplapplap2.thumb.JPG.7bb828ab13d24294380ee113877b111f.JPG

Tutaj masz listę wszystkich jednostek tego typu. 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_okrętów_podwodnych_typu_VII_C/41

• Like 1
  • Thanks 1

22 minuty temu, Kingfisher napisał:

No i rodzi się teraz pytanie, chcesz dokupić łódkę do działa, czy działo do łódki ? 🤔

ŁuTka już jest. Ale synowi bardziej się podoba z działem. Ani chybi trzeba zrobić Sajens Fikszyn. :haha:

Albo łuTkę przerobić do standardu VIIC.  :hmmm: Tylko czy to się uda i kto temu podoła.

29 minut temu, _OldMan_ napisał:

ŁuTka już jest. Ale synowi bardziej się podoba z działem. Ani chybi trzeba zrobić Sajens Fikszyn. :haha:

Albo łuTkę przerobić do standardu VIIC.  :hmmm: Tylko czy to się uda i kto temu podoła.

No, skoro synowi się podoba z działem, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zamontować. Będzie prościej. Przerobienie do standardu VIIC będzie trudne, ponieważ "klasyk" VIIC miał zupełnie inny kiosk. Będzie więc pierwszy U-boot VIIC/41 z 88mm. 😉

VIIC.jpg

Edytowane przez Kingfisher

9 minut temu, Kingfisher napisał:

No, skoro synowi się podoba z działem, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zamontować. Będzie prościej. Przerobienie do standardu VIIC będzie trudne, ponieważ "klasyk" VIIC miał zupełnie kiosk. Będzie więc pierwszy U-boot VIIC/41 z 88mm. 😉

Widzę że trafiłem na fachowca. Jak już decyzja zostanie podjęta, zgłoszę się po wskazówki. Na razie dziękuję za zainteresowanie się tematem.

Przy okazji pytanie odnośnie literatury. W co warto się zaopatrzyć przed budową ?

Na Allegro wyczaiłem takie pozycje", warto je nabyć ?

U-Boat-Owners-Workshop-Manual-ALAN-GALLOU-Boot-VII-C-Kagero-Super-Drawings-in-3D

24 minuty temu, _OldMan_ napisał:

https://www.scalemates.com/pl/kits/yzm-model-yz-004-viic-submarine-command-tower--1548611:haha:

Problem jest taki, że kadłuby różniły się szczegółami. Największą przeszkodą jest Schnorkel, który zajął miejsce działa. Samo szpachlowanie nie pomoże. Cały pokład w tym miejscu jest do przerobienia. Do tego jest jeszcze pięć pokryw zamiast jednego włazu do kambuza. Chyba lepiej zrobić j/w wspomniano:szczerbol: Jak będzie galeria to daj znać na priv. Zamkniemy jadaczki i będziemy się przyglądać temu eksponatowi z minami ekspertów i chwalić ile wlezie:haha:

• Like 1

2 minuty temu, _OldMan_ napisał:

Widzę że trafiłem na fachowca.

😆 No, tylko bez jaj proszę.

Ale, w miarę możliwości mogę coś podpowiedzieć. Mam trochę literatury o u-bootach, więc mogę poszperać i poszukać jak będziesz coś potrzebował.