_OldMan_ Napisano 19 Listopada Share Napisano 19 Listopada Pytanie odnośnie armaty. Na jakich u-bootach była montowana armata 88mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Listopada Share Napisano 20 Listopada Na VII-emkach. Z tym ze z czasem przestali je instalować, bo ze względu na pokrycie Atlantyku lotnictwem próba użycia armaty byłaby samobójstwem. Ale to tak jakoś od połowy '43 albo i później. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada Autor Share Napisano 21 Listopada Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do TEJ łuTki: https://www.mojehobby.pl/products/German-Submarine-Type-VII-C-41.html Zainstalować TO działo: https://www.mojehobby.pl/products/German-Submarine-8-8cm-gun.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada Autor Share Napisano 21 Listopada Poszperałem trochę w necie i znalazłem w Wiki taki opis: https://pl.wikipedia.org/wiki/8,8_cm_armata_morska_SK_C/35 Trochę mi się rozjaśniło, ale będę szukał dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 21 Listopada Share Napisano 21 Listopada Trochę pogrzebałem i nie znalazłem żadnych informacji, by któryś z nich posiadał SK C/35. Montowano je na VIIA, VIIB, VIIC. Typ VIIC/41 został fabrycznie pozbawiony armaty, ze względu na panowanie aliantów w powietrzu. Tutaj masz listę wszystkich jednostek tego typu. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_okrętów_podwodnych_typu_VII_C/41 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Listopada Share Napisano 21 Listopada Musisz wcześniejszego zrobić, jak pisał Lipa C/41 już armatki nie miały, za to miały wincYJ pelotkUFF 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 21 Listopada Share Napisano 21 Listopada No i rodzi się teraz pytanie, chcesz dokupić łódkę do działa, czy działo do łódki ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Listopada Share Napisano 21 Listopada 1 godzinę temu, Lipa napisał: Typ VIIC/41 został fabrycznie pozbawiony armaty.... Dokładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada Autor Share Napisano 21 Listopada 22 minuty temu, Kingfisher napisał: No i rodzi się teraz pytanie, chcesz dokupić łódkę do działa, czy działo do łódki ? ŁuTka już jest. Ale synowi bardziej się podoba z działem. Ani chybi trzeba zrobić Sajens Fikszyn. Albo łuTkę przerobić do standardu VIIC. Tylko czy to się uda i kto temu podoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 21 Listopada Share Napisano 21 Listopada (edytowane) 29 minut temu, _OldMan_ napisał: ŁuTka już jest. Ale synowi bardziej się podoba z działem. Ani chybi trzeba zrobić Sajens Fikszyn. Albo łuTkę przerobić do standardu VIIC. Tylko czy to się uda i kto temu podoła. No, skoro synowi się podoba z działem, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zamontować. Będzie prościej. Przerobienie do standardu VIIC będzie trudne, ponieważ "klasyk" VIIC miał zupełnie inny kiosk. Będzie więc pierwszy U-boot VIIC/41 z 88mm. Edytowane 21 Listopada przez Kingfisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada Autor Share Napisano 21 Listopada 9 minut temu, Kingfisher napisał: No, skoro synowi się podoba z działem, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zamontować. Będzie prościej. Przerobienie do standardu VIIC będzie trudne, ponieważ "klasyk" VIIC miał zupełnie kiosk. Będzie więc pierwszy U-boot VIIC/41 z 88mm. Widzę że trafiłem na fachowca. Jak już decyzja zostanie podjęta, zgłoszę się po wskazówki. Na razie dziękuję za zainteresowanie się tematem. Przy okazji pytanie odnośnie literatury. W co warto się zaopatrzyć przed budową ? Na Allegro wyczaiłem takie pozycje", warto je nabyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 21 Listopada Share Napisano 21 Listopada 24 minuty temu, _OldMan_ napisał: ŁuTka już jest. Ale synowi bardziej się podoba z działem. Ani chybi trzeba zrobić Sajens Fikszyn. Albo łuTkę przerobić do standardu VIIC. Tylko czy to się uda i kto temu podoła. https://www.scalemates.com/pl/kits/yzm-model-yz-004-viic-submarine-command-tower--1548611 Problem jest taki, że kadłuby różniły się szczegółami. Największą przeszkodą jest Schnorkel, który zajął miejsce działa. Samo szpachlowanie nie pomoże. Cały pokład w tym miejscu jest do przerobienia. Do tego jest jeszcze pięć pokryw zamiast jednego włazu do kambuza. Chyba lepiej zrobić j/w wspomniano Jak będzie galeria to daj znać na priv. Zamkniemy jadaczki i będziemy się przyglądać temu eksponatowi z minami ekspertów i chwalić ile wlezie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 21 Listopada Share Napisano 21 Listopada 2 minuty temu, _OldMan_ napisał: Widzę że trafiłem na fachowca. No, tylko bez jaj proszę. Ale, w miarę możliwości mogę coś podpowiedzieć. Mam trochę literatury o u-bootach, więc mogę poszperać i poszukać jak będziesz coś potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada Autor Share Napisano 21 Listopada Dzięki. Przedyskutuję temat z synem (to on ma być wykonawcą) i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi