_OldMan_ Napisano 19 Listopada 2025 Share Napisano 19 Listopada 2025 Pytanie odnośnie armaty. Na jakich u-bootach była montowana armata 88mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Listopada 2025 Share Napisano 20 Listopada 2025 Na VII-emkach. Z tym ze z czasem przestali je instalować, bo ze względu na pokrycie Atlantyku lotnictwem próba użycia armaty byłaby samobójstwem. Ale to tak jakoś od połowy '43 albo i później. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada 2025 Autor Share Napisano 21 Listopada 2025 Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do TEJ łuTki: https://www.mojehobby.pl/products/German-Submarine-Type-VII-C-41.html Zainstalować TO działo: https://www.mojehobby.pl/products/German-Submarine-8-8cm-gun.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada 2025 Autor Share Napisano 21 Listopada 2025 Poszperałem trochę w necie i znalazłem w Wiki taki opis: https://pl.wikipedia.org/wiki/8,8_cm_armata_morska_SK_C/35 Trochę mi się rozjaśniło, ale będę szukał dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 21 Listopada 2025 Share Napisano 21 Listopada 2025 Trochę pogrzebałem i nie znalazłem żadnych informacji, by któryś z nich posiadał SK C/35. Montowano je na VIIA, VIIB, VIIC. Typ VIIC/41 został fabrycznie pozbawiony armaty, ze względu na panowanie aliantów w powietrzu. Tutaj masz listę wszystkich jednostek tego typu. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_okrętów_podwodnych_typu_VII_C/41 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Listopada 2025 Share Napisano 21 Listopada 2025 Musisz wcześniejszego zrobić, jak pisał Lipa C/41 już armatki nie miały, za to miały wincYJ pelotkUFF 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 21 Listopada 2025 Share Napisano 21 Listopada 2025 No i rodzi się teraz pytanie, chcesz dokupić łódkę do działa, czy działo do łódki ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Listopada 2025 Share Napisano 21 Listopada 2025 1 godzinę temu, Lipa napisał: Typ VIIC/41 został fabrycznie pozbawiony armaty.... Dokładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada 2025 Autor Share Napisano 21 Listopada 2025 22 minuty temu, Kingfisher napisał: No i rodzi się teraz pytanie, chcesz dokupić łódkę do działa, czy działo do łódki ? ŁuTka już jest. Ale synowi bardziej się podoba z działem. Ani chybi trzeba zrobić Sajens Fikszyn. Albo łuTkę przerobić do standardu VIIC. Tylko czy to się uda i kto temu podoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 21 Listopada 2025 Share Napisano 21 Listopada 2025 (edytowane) 29 minut temu, _OldMan_ napisał: ŁuTka już jest. Ale synowi bardziej się podoba z działem. Ani chybi trzeba zrobić Sajens Fikszyn. Albo łuTkę przerobić do standardu VIIC. Tylko czy to się uda i kto temu podoła. No, skoro synowi się podoba z działem, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zamontować. Będzie prościej. Przerobienie do standardu VIIC będzie trudne, ponieważ "klasyk" VIIC miał zupełnie inny kiosk. Będzie więc pierwszy U-boot VIIC/41 z 88mm. Edytowane 21 Listopada 2025 przez Kingfisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada 2025 Autor Share Napisano 21 Listopada 2025 9 minut temu, Kingfisher napisał: No, skoro synowi się podoba z działem, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zamontować. Będzie prościej. Przerobienie do standardu VIIC będzie trudne, ponieważ "klasyk" VIIC miał zupełnie kiosk. Będzie więc pierwszy U-boot VIIC/41 z 88mm. Widzę że trafiłem na fachowca. Jak już decyzja zostanie podjęta, zgłoszę się po wskazówki. Na razie dziękuję za zainteresowanie się tematem. Przy okazji pytanie odnośnie literatury. W co warto się zaopatrzyć przed budową ? Na Allegro wyczaiłem takie pozycje", warto je nabyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 21 Listopada 2025 Share Napisano 21 Listopada 2025 24 minuty temu, _OldMan_ napisał: ŁuTka już jest. Ale synowi bardziej się podoba z działem. Ani chybi trzeba zrobić Sajens Fikszyn. Albo łuTkę przerobić do standardu VIIC. Tylko czy to się uda i kto temu podoła. https://www.scalemates.com/pl/kits/yzm-model-yz-004-viic-submarine-command-tower--1548611 Problem jest taki, że kadłuby różniły się szczegółami. Największą przeszkodą jest Schnorkel, który zajął miejsce działa. Samo szpachlowanie nie pomoże. Cały pokład w tym miejscu jest do przerobienia. Do tego jest jeszcze pięć pokryw zamiast jednego włazu do kambuza. Chyba lepiej zrobić j/w wspomniano Jak będzie galeria to daj znać na priv. Zamkniemy jadaczki i będziemy się przyglądać temu eksponatowi z minami ekspertów i chwalić ile wlezie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 21 Listopada 2025 Share Napisano 21 Listopada 2025 2 minuty temu, _OldMan_ napisał: Widzę że trafiłem na fachowca. No, tylko bez jaj proszę. Ale, w miarę możliwości mogę coś podpowiedzieć. Mam trochę literatury o u-bootach, więc mogę poszperać i poszukać jak będziesz coś potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada 2025 Autor Share Napisano 21 Listopada 2025 Dzięki. Przedyskutuję temat z synem (to on ma być wykonawcą) i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi