Skocz do zawartości

TKS RPM 1/35

Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro że dziś w szkole miałem wigilie i dostałem model jako prezent

to go wykorzystam jako model na konkurs

Model to tankietka TKS z 20 mm NKM wz.38 FK

in-box:

pudło i instrukcja:

bf7624c5bf9eb97emed.jpg

wszystkie ramki:

b868b9a80c3a1cc8med.jpg

51ad451e0559890cmed.jpg

d6cb7de4b33c06ebmed.jpg

29ed15639f1ab939med.jpg

gumowe gąski:

b5ccce8a7112ff24med.jpg

może dojdą jeszcze jakieś elementy fototrawione ale to będzie wiadomo dopiero jutro

P.S

wszelkie zdjęcia i pomoce mile widziane

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kolejna ofiara RMP na pokładzie Witaj witaj !

Poznaniak do tego tym bardziej postaram się pomóc.

Model z pudła czy będziesz przerabiał ? Dodatkowa lufa ? Wnętrze ? Blaszki ? Napisz co dokładnie planujesz. W razie czego śmiało pisz na priv.

Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki.

Też przeszedłem przez ten model choć było ciężko:

dd8f91734d8c7dbf.jpg

PS Gąsek użyj plastikowych, tylko uważaj przy ich wycinaniu bo łatwo pękają ( gumy niczego nie sobą przedstawiają, w dodatku u mnie były poprzekrzywiane....)

Tu masz jeszcze dwa zdjęcia najbardziej znane w internecie:

d7a326dca11ac1afm.jpg

1ceb1726c0092a0fm.png

Ale dlaczego niemiecka? Zrób polską jest ładniejsza ;)

Też przeszedłem przez ten model choć było ciężko:

Stroju ale robiłeś prosto z pudła prawda ? Bo widzę, że pokrywy wizjerów grube jak w Tigrze, to "coś" na wykuszu nkm to dla mnie zawsze zagadka. Nitów z boku pancerza też niema. Nie czepiam się bo modelik zgrabny tylko tak pytam o warsztat, bez urazy.

TO uwaga nie do autora, ale do moderatora.

Jak to jest, że tyle wątków rozpoczęto przez ostatnie dni w konkursie, a tylko mój wątek wyleciał, bo za późno był zgłoszony?

Twój wyleciał bo zwaliłeś opis modelu i zaczynając miałeś już coś wydłubane, a powinno być na zero. Taki wydaje mi się był powód. M.in. dlatego ja nie wystartowałem z moim TP AA ale za to może z 202 wyskoczę:)

Jendrass1 co do tych nitów po bokach i też z przodu i z tyłu brakuje

może bym dorobił ,ale nie wiem jak.

Może ktoś wie to by mi pod powiedział na priv

P.S Jak by co nr gg podaje 12430212

To samo forum, ten sam konkurs, ta sama strona ten sam czołg- szukajcie, a znajdziecie viewtopic.php?t=11031&postdays=0&postorder=asc&start=30

Małe wiertełko, dużo rozciągniętych ramek lub sztywny drucik i czas start. To robota głupiego ale efekt jest ideolo.

Szkic z rozkładem nitów polecam z MiF o tks. Pewnie też nie masz co ? W takim razie w googlach pewnie jest.

może bym dorobił ,ale nie wiem jak

W tak małym modelu to dość pracochłonne i odrobinę trudne ale możliwe, bo w końcu wszystko jest do zrobienia. Przedstawię Ci mój sposób choć myślę że znajdziesz szybszy ze względu, że nie posiadam małej wiertarki :P

Na początek ostrzem skalpela robię małe dziury w pancerzu, następnie łamię byle jaką ramkę od modelu (plastikową) i rozgrzewam zapalniczką i rozciągam by powstały cienkie druciki. To obcinam na mniejsze i przy pomocy kleju wklejam je w te dziury, po wyschnięciu obcinam żyletką tak by zostały takie nity jak chce. Na koniec szlifuje papierem ściernym by w miarę zaokrąglić, tak to wygląda:

2c05901edf1b6821m.jpg

Niektóre idą do poprawy wiec nie rób na mój wzór co do ich liczby...