Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hmm, dziwnie ci ten Spitfire wyszedł nawet jak na 1 warstwę, ja też maluje pędzlem ale takie słabe pokrycie to nigdy jeszcze nie miałem. Chyba twój błąd leży w technice pędzlowania.

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Hmm, dziwnie ci ten Spitfire wyszedł nawet jak na 1 warstwę, ja też maluje pędzlem ale takie słabe pokrycie to nigdy jeszcze nie miałem. Chyba twój błąd leży w technice pędzlowania.

Ja też maluję pędzlem i czasami też mi tak wychodzi, druga warstwa zazwyczaj dobrze już kryje, a jak nie to cienką trzecią i jest gitarka.

Napisano

Bo o to mi chodziło. Ostatnim razem (przy ławoczkinie) dałem zbyt gęstą farbę, przez co nie wyglądał ładnie, więc pomyślałem, że teraz zrobię tak:

1 warstwa rzadka (jak na foto)

2 warstwa lekko rozrzedzona

3 ewentualnie tak jak 2

Robię tak, bo nie chcę stracić detali i linii podziału.

Napisano

Hje wtrace sie ..Rozcięczam farbe model master 2 rozcięczalnika i 4 farby farba za chole...re nie chce kryć , Oczewiście odtusilem powierzchnie najpierw . A z Humbrolem ma proble bo pozostawia smugi chciarz tez mocno rozcięczam ...Maluje pędzalmi ze sztucznego włosia ??

Następne posty pisane takim stylem będą magicznie znikać.

Moderator.

Napisano
A z Humbrolem ma proble bo pozostawia smugi chciarz tez mocno rozcięczam

A czym rozcieńczasz Humbrol-e? Ja to robię WAMOD-owskim rozcieńczlnikiem i jest gitarka. Może wrzuć ten model do warsztatu to będzie nam lepiej pomóc.

• 8 months later...
Napisano

Witam,

po dłuższej przerwie będę dalej drążył temat.

W innym dziale tego forum pytałem o malowanie luf.

Pytanie moje sprowadzało się, w skrócie mówiąc, gun metal czy kamo na lufy.

yoony odpowiedział że:

kaliber

do 20-25mm gun metal

powyżej kamo.

Zabrałem się za "PRIEST`a" revella i zgłupiałem... PRIEST to w zasadzie samobieżna haubica 105 mm (artyleria stromotorowa). Kaliber zdecydowanie powyżej 25mm ale z racji na charakter działań (ostrzał ciągły, raz po raz) lufa musiała nagrzewac się do bardzo wysokich temperatur, co moim zdaniem, powinno "wypalic" farbę na powierzchni lufy.

Poradźcie proszę co z tym zrobic, jak to malowac.

Napisano

Rudolf ale bajki wymyślasz... Pokaż mi zdjęcie czołgu lub działa z lufą niepomalowaną...

Napisano

Ha! Problem polega na tym że są to zdjęcia jednostek stojących w MUZEUM, czyli NIE UŻYTKOWANE. Zobacz że nie ma też otarc farby, watheringu, śladów eksploatacji ani błota któe z taką lubością modelarze również tu wypowiadający się stosują...

Napisano

Swoją drogą skąd pewnośc że były malowane? Czy potrafisz z całą pewnością to stwiedzic?

A co powiesz o tych zdjęciach

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91c2b73945afed8d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa1d683b881cea5f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1f809cf888980dbd.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec8ae7840e569f01.html

A na tym czyż nie jest farba wypalona tak od połowy długości do hamulca wylotowego?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20cc9cd016dd52fc.html

Napisano

Rudolf, po pierwsze korzystaj z opcji Zmień.

Po drugie, fotki powinienem wywalić, nie pokazuje się linków, jeżeli możesz pokazać normalną fotkę.

Po trzecie - jeżeli masz fotki, to maluj tak jak jest na nich pokazane.

Napisano
Rudolf, po pierwsze korzystaj z opcji Zmień.

Do czego?

nie pokazuje się linków, jeżeli możesz pokazać normalną fotkę.

z przyjemnością tylko jak to zrobic?

jeżeli masz fotki, to maluj tak jak jest na nich pokazane.

Przypatrz się temu co jest na fotkach i powiedz mi jaka to farbka cwaniaku...

Napisano

1 zdjęcie, działo w całości pomalwoane w Panzergrau, lufa też

2. działka kalibru 20-45 mm nie są malowane

3. okopcenei lufy...

Rudolf gulusowi nie pyskuj bo to jeden z założycieli forum ;)

Pytanie o malwoanie luf jest dla mnie głupie. Dalej nie udowodniłeś swojej tezy.

Napisano

Ja nic nie próbuję udowodnic, ja PYTAM, a że bywam w tym upierdliwy przez swoją dociekliwiśc to inna brocha...

Pytanie o malwoanie luf jest dla mnie głupie.

A dla mnie istotne, jestem z kolei wszystkiego ciekawy, to w końcu mój pierwszy model...

Napisano

Jak to Twój pierwszy model, to i tak Ci się nie uda pomalować tak, żeby oddać domniemany efekt "przegrzanej farby". Lepiej skupić się na czystym sklejeniu i czystym pomalowaniu z ładną, gładką powierzchnią farby i jakiś prostych malarskich zabiegach uplastyczniających typu wash i delikatnie kurzenie, niż kombinowanie z lufą.

Jak masz tego Priesta w 1:72 to nic sensownego Ci się nie uda osiągnąć, a nawet w 1:35 takie coś by było ciężkie do wykombinowania. Przybrudź czarnymi pigmentami albo sproszkowaną pastelą/artystycznym węglem drzewnym i tyle.

Napisano
Jak to Twój pierwszy model, to i tak Ci się nie uda

Dzięki... właśnie tego mi było potrzeba... nie ma to jak wstarcie starszych doświadczonych kolegów... chlip... chlip...

A tak poważnie to liczę się z tym, co wcale nie oznacza że mam w to uwierzyc! Jak mawiał pewien klasyk: "mam zamiar życ wiecznie lub umrzec próbując tego dokonac..."

Zauważę że temat malowania w ogóle rozpocząłem prawie rok (!) temu i ciągle mówimy o tym samym modelu. Naprawdę się staram.

domniemany efekt "przegrzanej farby"

Ha! więc coś jednak jest na rzeczy z tą farbą na lufach!

Wystarczy trochę podrążyc i języki się rozwiązują...

Używaj funkcji ZMIEŃ jeśli chcesz coś dodać po chwili

mod.

Napisano
Ha! więc coś jednak jest na rzeczy z tą farbą na lufach! Laughing

Hmm, no właśnie nie...

Nigdy o czymś takim nie słyszałem, chyba jesteś pierwsza osobą, która zadaje takie pytanie , ot:

Lufa:

63653pt0-1.jpg

Tak wygląda ostrzał z tego cuda:

56538097D7FB6493.jpg

I co?? I nic, jak widać na załączonych obrazkach

I tak można wymieniać, i wymieniać...

Napisano

OK, dzięki. Te foty rozwiewają większośc moich wątpliwości, pomaluję lufę razem z pancerzem.

Przy okazji, nie wiecie gdzie w Warszawie jest jakiś sklep z akcesoriami do pneumatyki? Skombinowałem sobie akwarystyczną butlę na CO2 do zasilenia aero, ale nie mogę nigdzie znaleźc redukcji z 1/2 na 1/4 cala żeby zamontowac jakiś reduktor ciśnienia. Hydrauliczne kształtki się nie nadają bo są ciut "rzadsze" gwinty.

• 2 months later...
Napisano

Witam po dłuższej przerwie.

Niestety PRIEST prawdopodobnie nie zostanie ukończony... Coś dziwnego dzieje się z farbą w tych miejscach gdzie był aplikowany klej. Po prostu odpada... Plastik w tych miejscach jest taki jakby wypłowiały. Zaznaczę że klej był aplikowany po przeciwnej stronie niż jest kładziona farba. Nie wiem czy zrozumiale się wyrażam... Nieważne, klepię w te klawisze bo mam inny problem, malowanie akrylem fototrawów...

Mimo że odtłuściłem blaszkę przed malowaniem rozpuszczalnikiem, to jak przeciągnę pędzlem to "zbiega" mi się farbka i nie chce pokryc całej powierzchni. Farbka powinna byc ok, świeżo kupiona (pactra) i na plastiku idealna, a tu... kicha.

Macie jakieś pomysły co z tym zrobic?

Przy okazji, może ktoś wrzuci jakiś działający link do sprawdzonego sklepu internetowego w Chinach z blachami....