Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powinieneś chyba blachę prysnąć najpierw jakimś podkładem, a dopiero potem akryl. Ja malowałem blachy farbami Vallejo i nic takiego się nie działo, ale najpierw prysnąłem je podkładem kupionym w motoryzacyjnym.

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

blachy potraktuj kolorem bazowym jak pisali wcześniej, który będzie robił za podkład i powinno by ok. Ja nie daje żadnych podkładów, a stosując tą technikę (w szczególności przy akrylach) poradzisz sobie. Pamiętaj że rzadko kiedy jedna warstwa starczy.

A ja z innej beczki.

1. Czy malując pędzlem jest sens robienia presheadów?

2. Jak zrobi dobry wash malując pędzlem

3. Czy jest sens robienia presheadów aerografem w przypadku modeli z wypukłymi liniami?

Wiem że pytania są tendencyjne, jednakże sądzę że nowym, jak i starszym nie stosujących tych technik się przydadzą

Napisano

1. i 3. nie mam pojęcia, 2. bardzo prosto, musisz malować cienką warstwą farby żeby sobie nie pozalewać linii podziału. A tak to normalna procedura jak do płukanki...

pzdr.

Napisano
2. bardzo prosto, musisz malować cienką warstwą farby żeby sobie nie pozalewać linii podziału. A tak to normalna procedura jak do płukanki...

pzdr.

A można rozwinięcie?

Rozumiem że wash robię mocno rozcieńczoną farbą w kolorze jakim był wcześniej model malowany tak ?

Napisano

Nieeeeee. To jest filtr. Jeśli robisz washa na latadłach, to czarnego, na pancerce czarny, brązowy, piaskowy, zależnie od terenu, po którym miałoby to coś jeździć.

Polecam lekturę: viewtopic.php?t=6669

Cienkiej warstwy farby chyba nie muszę rozwijać. Jak jeszcze coś niejasne - wal na PW, postaram się pomóc.

pzdr.

Napisano

A filtr to przed washem czy po washu?

[EDYTA]

Washa można bez problemu robi w maszynach z wypukłymi liniami?

Napisano
Powinieneś chyba blachę prysnąć najpierw jakimś podkładem, a dopiero potem akryl

prysnąłbym gdybym miał czym... :(

Podkładem czyli jakąś emalią czy są podkłady akrylowe..?

• 3 weeks later...
Napisano

witam , jestem tu nowy i to mój pierwszy post, kiedyś sklejałem modele i znowu zacząłem , kupiłem Subaru impreze WRX fujimi i mam problem z malowaniem. Otóż zawsze malowałem zaraz po sklejeniu normalnie pactrami , a podkład humbrola stosowałem tylko na figurkach . Czy ktoś mógłby mi napisać (np. w punktach) jak idiocie, co pokoleji ma zrobić jeżeli chodzi o malowanie ? wiem np. że będe musiał kupić farbe w sprayu ( aerograf odpada) i chyba tamiyi , ale na tym kończy sie moja wiedza . głównie chodzi mi o te wszystkie podkłady, szpachle, fiiltry itd.

z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

hmmmm , trochę rozumiem ze zdjęć , ale nie znam hiszpańskiego...

EDIT:

odp. do postu niżej

Dzięki

Edytowane przez Gość
Napisano
hmmmm , trochę rozumiem ze zdjęć , ale nie znam hiszpańskiego...

nie chce mi się słowo w słowo ale z castylijskiego mniejwięcej ze pierwej dał kolor potem położył wałeczki blu-tack masy.potem taśmą pozabezpieczał następnie brzegi taśmy z masą połączył tą samą masą dociskając kolejne cienkie wałeczki.pomalował kolejnym kolorem i znów od początku i znów dał kojeny kolor. na końcu pisze żeby uważać przy odklejaniu taśmy żeby kolorów nie poniszczyć