Marcin_G Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Powinieneś chyba blachę prysnąć najpierw jakimś podkładem, a dopiero potem akryl. Ja malowałem blachy farbami Vallejo i nic takiego się nie działo, ale najpierw prysnąłem je podkładem kupionym w motoryzacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 blachy potraktuj kolorem bazowym jak pisali wcześniej, który będzie robił za podkład i powinno by ok. Ja nie daje żadnych podkładów, a stosując tą technikę (w szczególności przy akrylach) poradzisz sobie. Pamiętaj że rzadko kiedy jedna warstwa starczy. A ja z innej beczki. 1. Czy malując pędzlem jest sens robienia presheadów? 2. Jak zrobi dobry wash malując pędzlem 3. Czy jest sens robienia presheadów aerografem w przypadku modeli z wypukłymi liniami? Wiem że pytania są tendencyjne, jednakże sądzę że nowym, jak i starszym nie stosujących tych technik się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 1. i 3. nie mam pojęcia, 2. bardzo prosto, musisz malować cienką warstwą farby żeby sobie nie pozalewać linii podziału. A tak to normalna procedura jak do płukanki... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 2. bardzo prosto, musisz malować cienką warstwą farby żeby sobie nie pozalewać linii podziału. A tak to normalna procedura jak do płukanki... pzdr. A można rozwinięcie? Rozumiem że wash robię mocno rozcieńczoną farbą w kolorze jakim był wcześniej model malowany tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Nieeeeee. To jest filtr. Jeśli robisz washa na latadłach, to czarnego, na pancerce czarny, brązowy, piaskowy, zależnie od terenu, po którym miałoby to coś jeździć. Polecam lekturę: viewtopic.php?t=6669 Cienkiej warstwy farby chyba nie muszę rozwijać. Jak jeszcze coś niejasne - wal na PW, postaram się pomóc. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 A filtr to przed washem czy po washu? [EDYTA] Washa można bez problemu robi w maszynach z wypukłymi liniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 16 Listopada 2009 Autor Share Napisano 16 Listopada 2009 Powinieneś chyba blachę prysnąć najpierw jakimś podkładem, a dopiero potem akryl prysnąłbym gdybym miał czym... :( Podkładem czyli jakąś emalią czy są podkłady akrylowe..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJoker Napisano 5 Grudnia 2009 Share Napisano 5 Grudnia 2009 witam , jestem tu nowy i to mój pierwszy post, kiedyś sklejałem modele i znowu zacząłem , kupiłem Subaru impreze WRX fujimi i mam problem z malowaniem. Otóż zawsze malowałem zaraz po sklejeniu normalnie pactrami , a podkład humbrola stosowałem tylko na figurkach . Czy ktoś mógłby mi napisać (np. w punktach) jak idiocie, co pokoleji ma zrobić jeżeli chodzi o malowanie ? wiem np. że będe musiał kupić farbe w sprayu ( aerograf odpada) i chyba tamiyi , ale na tym kończy sie moja wiedza . głównie chodzi mi o te wszystkie podkłady, szpachle, fiiltry itd. z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 http://www.yoryi.com/enmascarado_blu-tack.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJoker Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 (edytowane) hmmmm , trochę rozumiem ze zdjęć , ale nie znam hiszpańskiego... EDIT: odp. do postu niżej Dzięki Edytowane 12 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 hmmmm , trochę rozumiem ze zdjęć , ale nie znam hiszpańskiego... nie chce mi się słowo w słowo ale z castylijskiego mniejwięcej ze pierwej dał kolor potem położył wałeczki blu-tack masy.potem taśmą pozabezpieczał następnie brzegi taśmy z masą połączył tą samą masą dociskając kolejne cienkie wałeczki.pomalował kolejnym kolorem i znów od początku i znów dał kojeny kolor. na końcu pisze żeby uważać przy odklejaniu taśmy żeby kolorów nie poniszczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi