Thalgonis Napisano 1 Grudnia 2025 Share Napisano 1 Grudnia 2025 … czyli pierwszy na świecie śmigłowiec produkowany seryjnie oraz pierwszy, który został użyty bojowo 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Grudnia 2025 Share Napisano 1 Grudnia 2025 2 godziny temu, Thalgonis napisał: pierwszy na świecie śmigłowiec produkowany seryjnie I pierwsza spalinowa trzepaczka do jajek. A na poważnie to super modelik. Zdradź jeszcze o co chodzi z tą podstawką. Taka jakby japońska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 1 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2025 (edytowane) 4 minuty temu, Endrju napisał: ... Zdradź jeszcze o co chodzi z tą podstawką. Taka jakby japońska. Spodobała mi się grafika z pudełka Edytowane 1 Grudnia 2025 przez Thalgonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Grudnia 2025 Share Napisano 1 Grudnia 2025 Fajny wiatrak, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 Ale pokrak. Wiedziałem że niemiaszki pierwsze ogarnęły wiatraki, ale że ten był pierwszy to już nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2025 33 minuty temu, SFModel napisał: Ale pokrak. Wiedziałem że niemiaszki pierwsze ogarnęły wiatraki, ale że ten był pierwszy to już nie. „produkowany seryjnie”... Pierwsi to byli chyba amerykańce, ale tam testy trwały dosyć długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 Ale potem Herr Flettner w tajemniczy sposób pojawił się w Stanach i pracował w firmie Kaman... Pewnie dlatego ich wirniki wyglądały prawie tak samo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 (edytowane) 11 godzin temu, Thalgonis napisał: „produkowany seryjnie”... Pierwsi to byli chyba amerykańce, ale tam testy trwały dosyć długo... Flettner Fl 282 Kolibri był pierwszym seryjnie produkowanym śmigłowcem. Wszedł do produkcji w 1941 ale wyprodukowano ich według różnych źródeł 23 lub 24 sztuki. Pytanie czy to już można kwalifikować jako produkcję seryjną? Amerykański Sikorski R-4 zaczęto produkować w 1942 i wyprodukowano ich trochę więcej bo 131 ale już to uznano za produkcję masową. Edytowane 2 Grudnia 2025 przez Endrju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 Kiedyś pracowałem przy produkcji seryjnej... I tak jak ja to rozumiem to nie zależy to od ilości wyprodukowanych sztuk, ale od pomysłu który za tym stoi. Czy mamy stworzoną linię produkcyjną, czy też nie. Bo można produkować w warsztacie, gdzie rzemieślnicy tworzą części od podstaw a potem je składają - a możemy mieć linię produkcyjną, gdzie części są dostarczane partiami, a potem z wzajemnie między sobą wymienialnych części na wyspecjalizowanych stanowiskach składa się gotowe maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi