Thalgonis Posted Monday at 03:00 PM Share Posted Monday at 03:00 PM … czyli pierwszy na świecie śmigłowiec produkowany seryjnie oraz pierwszy, który został użyty bojowo 17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted Monday at 05:47 PM Share Posted Monday at 05:47 PM 2 godziny temu, Thalgonis napisał: pierwszy na świecie śmigłowiec produkowany seryjnie I pierwsza spalinowa trzepaczka do jajek. A na poważnie to super modelik. Zdradź jeszcze o co chodzi z tą podstawką. Taka jakby japońska. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted Monday at 05:51 PM Author Share Posted Monday at 05:51 PM (edited) 4 minuty temu, Endrju napisał: ... Zdradź jeszcze o co chodzi z tą podstawką. Taka jakby japońska. Spodobała mi się grafika z pudełka Edited Monday at 05:52 PM by Thalgonis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted Monday at 07:46 PM Share Posted Monday at 07:46 PM Fajny wiatrak, podoba się . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SFModel Posted Tuesday at 07:59 AM Share Posted Tuesday at 07:59 AM Ale pokrak. Wiedziałem że niemiaszki pierwsze ogarnęły wiatraki, ale że ten był pierwszy to już nie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted Tuesday at 08:34 AM Author Share Posted Tuesday at 08:34 AM 33 minuty temu, SFModel napisał: Ale pokrak. Wiedziałem że niemiaszki pierwsze ogarnęły wiatraki, ale że ten był pierwszy to już nie. „produkowany seryjnie”... Pierwsi to byli chyba amerykańce, ale tam testy trwały dosyć długo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted Tuesday at 10:13 AM Share Posted Tuesday at 10:13 AM Ale potem Herr Flettner w tajemniczy sposób pojawił się w Stanach i pracował w firmie Kaman... Pewnie dlatego ich wirniki wyglądały prawie tak samo... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted Tuesday at 06:29 PM Share Posted Tuesday at 06:29 PM (edited) 11 godzin temu, Thalgonis napisał: „produkowany seryjnie”... Pierwsi to byli chyba amerykańce, ale tam testy trwały dosyć długo... Flettner Fl 282 Kolibri był pierwszym seryjnie produkowanym śmigłowcem. Wszedł do produkcji w 1941 ale wyprodukowano ich według różnych źródeł 23 lub 24 sztuki. Pytanie czy to już można kwalifikować jako produkcję seryjną? Amerykański Sikorski R-4 zaczęto produkować w 1942 i wyprodukowano ich trochę więcej bo 131 ale już to uznano za produkcję masową. Edited Tuesday at 07:45 PM by Endrju 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted Tuesday at 08:52 PM Share Posted Tuesday at 08:52 PM Kiedyś pracowałem przy produkcji seryjnej... I tak jak ja to rozumiem to nie zależy to od ilości wyprodukowanych sztuk, ale od pomysłu który za tym stoi. Czy mamy stworzoną linię produkcyjną, czy też nie. Bo można produkować w warsztacie, gdzie rzemieślnicy tworzą części od podstaw a potem je składają - a możemy mieć linię produkcyjną, gdzie części są dostarczane partiami, a potem z wzajemnie między sobą wymienialnych części na wyspecjalizowanych stanowiskach składa się gotowe maszyny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts