Skocz do zawartości

TIGER I Late Dragon 1/35 +zimmerit , aber , gąski

BART

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Start trochę opóźniony ale jest . Model który wybrałem do konkursu to Tygrys I (Sd.Kfz.181) pózna wersja firmy Dragon 6416. Żeby stało się zadość regulaminowi poniżej zamieszczam in-boxa. Mój model zostanie wzbogacony o zimmerit żywiczny Atak, części fototrawione Abera oraz chyba się skusze na gąsienice Friulmodel. Co do malowania pojazdu to chyba się zdecyduje na to z instrukcji czyli 503 batalion ale to jeszcze nie jest całkowicie postanowione:). Dodatków jeszcze niemam ale wiem że są w drodze.

P1070234.jpg

P1070235.jpg

P1070237.jpg

P1070238.jpg

P1070239.jpg

Ładniusi zestawik i dodatki, oj przyglądnę się chętnie relacji. Jeśli jeszcze nie jesteś przekonany, co do malowania Twojego Tigera - to może pojazd Michaela Wittmanna, sławne 007. Ale to oczywiście tylko moja sugestia... :>

Witam

Pora na małą aktualizacje wątku po zmaganiach wigilijnych. Prace z modelem ruszyły do przodu wanna powoli powstaje co widać na poniższym zdjęciu

th_P1070483.jpg

Ups to pojazd juniora a tak na serio to wanna powstaje

P1070480.jpg

P1070481.jpg

Zrobiłem też przymiarkę zimmeritu na tylnej płycie wanny i tu mam pytanie do kolegów jakiego kleju używacie do przyklejania żywicznego zimmeritu? Stosuje go pierwszy raz i nie chce nic popsuć

P1070482.jpg

pozdrawiam

Każdy CA będzie dobry.

PS: Wkleiłeś już te drążki skrętne?? Bo jak tak - to szkoda. Z racji, że dokupujesz Friule, można było zrobić w pełni ruchomy zawias.

Dzieki za szybką odpowiedz na moje pytanie.

Jakubie pytałeś czy wkleiłem drążki no niestety tak. Ale po wklejeniu zawias pracuje więc efekt ruchomego zawieszenia też powinienem uzyskać.

PS: Wkleiłeś już te drążki skrętne?? Bo jak tak - to szkoda. Z racji, że dokupujesz Friule, można było zrobić w pełni ruchomy zawias.

Cały bajer w tym modelu to to że zawieszenie działa jak w oryginale.

Dla większego komfortu zerknij na mój watek, dzisiaj opisałem kilka baboli tego modelu.

viewtopic.php?p=179189#179189

Cześć, dzięki za wskazówki już przeczytałem twoje żale ja staram się stosować zasadę zanim przykleisz przymierz z 3 razy. Co do klap nad wentylatorami to zrobiłem je ruchome ale jeszcze nie przymierzałem z dolną częścią .

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Po małej przerwie kolejna aktualizacja moich poczynań przy modelu . Tempo może nie jest takie zabójcze jak u innych ale powoli do przodu.

Po wskazówkach Seb'a które napisał w swoim wątku poszperałem w necie i znalazłem zdjęcie otwartego przedziału wentylatorów chłodzących.

tygrys_wentylatory.jpg

Uruchomiłem papier ścierny, pilniki i zabrałem się za przerabianie części z zestawu które są źle wykonane tak aby dobrze leżały i nie wystawały ponad płyte pancerza. Kolejnym etapem jest dorobienie blachy oddzielajacą wentylatory widocznej na zdjęciu z numerem 2.

P1070592.jpg.

Klapy od wentylatorow zrobilem w wersji ruchomej (taki dodatek) P1070598.jpg

W czasie poszukiwania blaszki do przedziału wentylatorowego zabrałem się za tylnią płyte : układ wydechowy i resztę sprzętu

P1070599.jpg

Pozdrawiam