Woit Napisano 1 Stycznia Share Napisano 1 Stycznia Cześć, otwieram tu kolejny warsztat. Tym razem będzie to P-51B Mustang z zestawu Arma Hobby. Zestaw wzbogacam o miniaturę silnika Packard V-1650-7 (licencyjny Rolls-Royce Merlin) z zestawu Eduarda dedykowanego do ich modelu w wersji P-51D. Do tego dojdą blaszki Parta, tablica od Yahu, lufy Mastera i pewnie coś jeszcze. Model ma odwzorowywać maszynę w atrakcyjnym malowaniu Checkertails. P-51B-15, s/n 43-24857, 90, “Dorothy II”, Capt Robert M. Barkey, 318th FS, 325th FG, 15thFS, Lesina, Italy, June 1944 via https://www.americanairmuseum.com/archive/media/media-418175jpg Nie ukrywam, że posiłkuje się głównie materiałami ze strony Eduarda - https://www.eduard.com/eduard/plastic-kits/profipack/aircraft/1-48/p-51b-mustang-birdcage-canopy-1-48.html Malowanie będę próbował odtworzyć przy pomocy masek (gwiazdy) i kalkomanii Foxbota (P-51 Mustang Nose Art, Part III Foxbot | No. 72-053 | 1:72). Tnąc kadłub pod silnik za mało razy przymierzyłem i uciąłem niestety za dużo (wersja B/C różniła się niestety nieco więcej niż tylko garbem od wersji D). W ten sposób narobiłem sobie trochę więcej roboty ale cóż, będzie "oryginalnie". Pytanko do @greatgonzo - taki kolorek do wnętrza lepiej pasuje niż to co komentowałeś w przypadku OLD CROW? Kilka zdjęć obrazujących mniej więcej jak ma model wyglądać i aktualny stan prac nad nim. Jest to mój pierwszy przenitowany kadłub z którego jestem w miarę zadowolony ale prawda i tak wyjdzie po położeniu podkładu. Skrzydła dostały szpachli, która zakrywa linie podziału podobnie jak w prawdziwych Mustangach. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia 2 godziny temu, Woit napisał: taki kolorek do wnętrza lepiej pasuje niż to co komentowałeś w przypadku OLD CROW? Lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia Kolejny piękny Konik się szykuje - podglądam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia 8 godzin temu, greatgonzo napisał: Lepiej. Hmm, "lepiej" to lepiej niż "jakiś bury taki" 4 godziny temu, jachud3 napisał: Kolejny piękny Konik się szykuje - podglądam Zobaczymy jak i co wyjdzie ale staram się Dziękuję Panowie za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia W okolicznościach, w jakich jesteśmy nie da się lepiej niż lepiej. Na moim monitorze kolor wygląda bardzo dobrze w buteleczce z farbą, bo opakowanie tłumi nasycenie. Na modelu jest zbyt jaskrawy. Na ogół, bo wygląda różnie w różnych miejscach. Nie sposób określić wpływu stałych zmiennych: zdjęcie, obróbka, monitor. Farbki AK nie znam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia 26 minut temu, greatgonzo napisał: W okolicznościach, w jakich jesteśmy nie da się lepiej niż lepiej. Na moim monitorze kolor wygląda bardzo dobrze w buteleczce z farbą, bo opakowanie tłumi nasycenie. Na modelu jest zbyt jaskrawy. Na ogół, bo wygląda różnie w różnych miejscach. Nie sposób określić wpływu stałych zmiennych: zdjęcie, obróbka, monitor. Farbki AK nie znam. Wnętrze jest pokryte błyszczącym bezbarwnym stąd nasycenie jest podbite nieco. Mat, wash powinny go przytłumić nieco. Dziękuję, teraz już spokojnie mogę kłaść tam kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia (edytowane) Mała aktualizacja postępów. Skrzydła wyszlifowane czekają na "wnętrzności" aby je połączyć. Kokpit zmalowany, wykalkowany, wash delikatny a na to satynka. Może dojdą jeszcze lekkie obicia. Drobnica... Edytowane 10 Stycznia przez Woit 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi