Skocz do zawartości

P-51B Mustang "Dorothy II" / Arma Hobby / 1:72

Woit

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

otwieram tu kolejny warsztat. Tym razem będzie to P-51B Mustang z zestawu Arma Hobby. Zestaw wzbogacam o miniaturę silnika Packard V-1650-7 (licencyjny Rolls-Royce Merlin) z zestawu Eduarda dedykowanego do ich modelu w wersji P-51D. Do tego dojdą blaszki Parta, tablica od Yahu, lufy Mastera i pewnie coś jeszcze.

Model ma odwzorowywać maszynę w atrakcyjnym malowaniu  Checkertails.
P-51B-15, s/n 43-24857, 90, “Dorothy II”, Capt Robert M. Barkey, 318th FS, 325th FG, 15thFS, Lesina, Italy, June 1944

PLkfHMk.jpeg

I6cEqYJ.jpeg

via https://www.americanairmuseum.com/archive/media/media-418175jpg

fLR3U8t.jpeg

Nie ukrywam, że posiłkuje się głównie materiałami ze strony Eduarda - https://www.eduard.com/eduard/plastic-kits/profipack/aircraft/1-48/p-51b-mustang-birdcage-canopy-1-48.html

Malowanie będę próbował odtworzyć przy pomocy masek (gwiazdy) i kalkomanii Foxbota (P-51 Mustang Nose Art, Part III Foxbot | No. 72-053 | 1:72).

Tnąc kadłub pod silnik za mało razy przymierzyłem i uciąłem niestety za dużo (wersja B/C różniła się niestety nieco więcej niż tylko garbem od wersji D). W ten sposób narobiłem sobie trochę więcej roboty ale cóż, będzie "oryginalnie".

Pytanko do @greatgonzo - taki kolorek do wnętrza lepiej pasuje niż to co komentowałeś w przypadku OLD CROW?

WU32mXl.jpeg

Kilka zdjęć obrazujących mniej więcej jak ma model wyglądać i aktualny stan prac nad nim.

3sXtUTZ.jpeg

pfTt8WD.jpeg

qeq2Swi.jpeg

Jest to mój pierwszy przenitowany kadłub z którego jestem w miarę zadowolony ale prawda i tak wyjdzie po położeniu podkładu.

Skrzydła dostały szpachli, która zakrywa linie podziału podobnie jak w prawdziwych Mustangach.

l9y0wUc.jpeg

• Like 6

8 godzin temu, greatgonzo napisał:

Lepiej.

Hmm, "lepiej" to lepiej niż "jakiś bury taki" 😉

4 godziny temu, jachud3 napisał:

Kolejny piękny Konik się szykuje - podglądam 😉

Zobaczymy jak i co wyjdzie ale staram się 😁

Dziękuję Panowie za komentarze.

W okolicznościach, w jakich jesteśmy nie da się lepiej niż lepiej. Na moim monitorze kolor wygląda bardzo dobrze w buteleczce  z farbą, bo opakowanie tłumi nasycenie. Na modelu jest zbyt jaskrawy. Na ogół, bo wygląda różnie w różnych miejscach. Nie sposób określić wpływu stałych zmiennych: zdjęcie, obróbka, monitor. Farbki AK nie znam.

• Like 1

26 minut temu, greatgonzo napisał:

W okolicznościach, w jakich jesteśmy nie da się lepiej niż lepiej. Na moim monitorze kolor wygląda bardzo dobrze w buteleczce  z farbą, bo opakowanie tłumi nasycenie. Na modelu jest zbyt jaskrawy. Na ogół, bo wygląda różnie w różnych miejscach. Nie sposób określić wpływu stałych zmiennych: zdjęcie, obróbka, monitor. Farbki AK nie znam.

Wnętrze jest pokryte błyszczącym bezbarwnym stąd nasycenie jest podbite nieco. Mat, wash powinny go przytłumić nieco.

Dziękuję, teraz już spokojnie mogę kłaść tam kalki. 🙂

Napisano (edytowane)

Mała aktualizacja postępów.

Skrzydła wyszlifowane czekają na "wnętrzności" aby je połączyć.

T9ftBcO.jpeg

Kokpit zmalowany, wykalkowany, wash delikatny a na to satynka. Może dojdą jeszcze lekkie obicia.

SclL8F2.jpeg

Drobnica...

ENuBxzm.jpeg

Edytowane przez Woit
  • Like 5