AlexiTomik Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Witam całą modelarską brać! Jestem nowym modelarzem na tym forum i to mój pierwszy post jak i temat. Sklejam już od dobrych paru lat. Przeważnie sklejałem modele kartonowe a i parę plastików się trafiło. Idąc za namową kolegi postanowiłem kupić o to ten okręt i zbudować go "z pudła" . Jest to mój pierwszy plastikowy żaglowiec więc prosiłbym o wsparcie i rady przy budowie In-box: Kilka zdjęć z budowy: Podpokład przygotowany do malowania Podpokład po pomalowaniu i przyklejeniu 30 armat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 witaj ciekaw jestem kolejności montażu - jak wpasujesz teraz pokład w burty Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arazaziel Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Tomik! Stary draniu! W końcu jesteś. Ładną rzecz wziąłeś na warsztat. Będę obserwował jak ci to pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlexiTomik Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 ciekaw jestem kolejności montażu - jak wpasujesz teraz pokład w burty Jak na razie wszystko pasuje. Są otwory na armaty więc nie ma problemu z przyłożeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlexiTomik Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2008 Kolejne zdjęcie już z pomalowanym i przyklejonym pokładem oraz próbnie pomalowana burta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlexiTomik Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2008 A tutaj burty po pierwszej warstwie farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 możesz napisać dlaczego malujesz burty na kolor miedziany ??? Dla mnie jest to kompletnie niezrozumiale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Treevill - problem masz opisany tu: viewtopic.php?p=59549&highlight=victory#59549 AlexiTomik - mysle ze ta szpara w kil'u kwalifikuje sie jednak do zaszpachlowania. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 a dziękuje ... nawet o tym nie wiedziałem ze poniżej lini wody dodawano płyty miedziane ... widać moja wiedza na temat dawnych okrętów jest mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arazaziel Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 (edytowane) AlexiTomik - mysle ze ta szpara w kil'u kwalifikuje sie jednak do zaszpachlowania. Wybaczcie wtrącenie się, ale oglądałem trochę budowę tego modelu "na żywo" i wydaje mi się, że ta szpara na kilu istnieje z tego powodu, że obydwie części kadłuba są jeszcze luzem. Ale nie jestem pewien czy Tomik jednak tego nie skleił, bo wtedy racja, bez szpachli nie podchodź. Edytowane 28 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Calkiem mozliwe ze jest tak jak napisales Arazaziel, pewnie zmylilo mnie to ze zazwyczaj sie szpachluje przed malowaniem, ale po zlepieniu. Wszystko wyjdzie w praniu... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arazaziel Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Z tego co mi wiadomo AlexiTomik postąpił inaczej, z tego powodu, że sklejenie kadłuba przed malowaniem utrudniłoby malowanie burt, z powodu wystających luf P.S Wybacz Tomik, że odpowiadam za Ciebie. ^^ Pozdrawiam Arazaziel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlexiTomik Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2008 Tak, Arazaziel dobrze mówi. Jak widać wcześniej na zdjęciu burty są tylko spięte a szpary nie będzie Po sklejeniu będę nanosił następną warstwę farby a jak na razie zajmuję się z czarno-żółtymi pasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdenda Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Mój Heller 1:100 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=15560&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Zdenda, może pomyślisz nad relacja u nas bo do tej pory odsyłasz nas tylko w inne miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arazaziel Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Okonek słusznie prawi Jesteś mistrzem, zdenda. Piękny ten Victory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 No nie przesadzajcie, Zdenda prezentuje swoje modele na czeskim forum i nic dziwnego . Ja osobiście często tam zaglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdenda Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Ja odniesienie do kolegi pomóc w budynku, lub jeżeli chce porady, a nie problemu mogę usunąć mój wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 No i wszystko jasne, nie? Intencje naszego czeskiego kolegi są oczywiste. Sam też borykam się z tym modelem i...powiem, że zakup akurat tego kitu był chyba takim małym błędem. Ale w tym przedziale cenowym Porównując model ze zdjęciami oryginału, odkrywa się masę niezgodności i chyba dlatego ten model trzeba sklejać systemem pzpr. Chętnie przyjrzę się zmaganiom AlexiTomika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Zdenda ale ja Ci tylko proponowałem jakąś relacje u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Porównując model ze zdjęciami oryginału, odkrywa się masę niezgodności i chyba dlatego ten model trzeba sklejać systemem pzpr. - to co widac na zdjeciach oryginalu - to rekonstrukcja stanu jednostki z 1803 roku, czyli dwa lata przed Trafalgarem. O to jak wygladal w 1805 ciagle tocza sie spory. Praktycznie wszystko tam uleglo zmianie/przebudowie (chodzi mi o zmiane na inne - nie wymiane na takie samo ino nowe), poczynajac od galionu, przez nadburcia, drzewce, takielunek, zagle, uzbrojenie, zabezpieczenie czesci podwodnej i wreszcie na rufie konczac. Pod koniec sluzby okret pelnil role jednostki stacjonarnej itd., wiec zupelnie "zdziadzial"... pozniej zaczeto badac jak to faktycznie bylo. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 PKD4GA znowu zasypuje nas kompetentnymi informacjami. Fajnie! Jednocześnie umocnił, chyba, moją tezę o wyżsości systemu pzpr przy budowie tego modelu. Sam wpędziłem się w jego ulepszanie i teraz mam go, na jakiś czas, dosyć Zdenda ale ja Ci tylko proponowałem jakąś relacje u nas Przypuszczam, że tak jak większość z nas, ze względów językowych, nie odważa się na prezentowanie swoich prac na czeskich forach, tak i Zdenek się nie odważy A teraz konkretne pytanie o model AlexiTomika. Dlaczego jeden z pokładów jest szary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlexiTomik Napisano 31 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2008 Dlaczego jeden z pokładów jest szary? Ponieważ instrukcja tak każe Na żywo wygląda ładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juuby Napisano 7 Czerwca 2010 Share Napisano 7 Czerwca 2010 witam, ja troche w innej sprawie, przyblokowałem sie w tym mogdelu, uszkodziłem dośc poawrznie tylną część z okienkami, więc sie tak pytam, czy niema może ktoś tego modelu niepotrzbnego zniszczonego nieskończonego itp w rozsądnej cenie, piszcie na gg jakby co 4414173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 witam, ja troche w innej sprawie, przyblokowałem sie w tym mogdelu, uszkodziłem dośc poawrznie tylną część z okienkami, więc sie tak pytam, czy niema może ktoś tego modelu niepotrzbnego zniszczonego nieskończonego itp w rozsądnej cenie, piszcie na gg jakby co 4414173 Poszukaj na E-bay bo na globalu napewno ktoś się będzie pozbywał. Ja kupiłem ostatnio części do tego modelu bez problemu, bo potrzebowałem parę elementów do innego statku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi