Skocz do zawartości

Panzer I C HobbyBoss 1/35

nowicjusz2001

Rekomendowane odpowiedzi

Już zmieniać kolorów trzonków nie będę.

Tutaj załoga dostała wysokiej jakości sprzęt jako prezent.

Do wieży dołożyłem antenę Panzer Art.

Wizjery zaznaczyłem tenenebreus grey.

Jedna z kalek się wybrzuszyła 😕

Mam nadzieję, że najmocniejszy płyn kalek to spłaszczy.

IMG_20260212_173437.jpg

IMG_20260212_173422.jpg

IMG_20260212_173406.jpg

IMG_20260212_173348.jpg

• Like 1

47 minut temu, Patafian napisał:

Niestety haki też przyklejone odwrotnie...

Wiem że to podstawa trzymać się historii i dokładności, ale błagam. Dajcie mu już spokój z tymi hakami:)

2 godziny temu, Robi napisał:

Wiem że to podstawa trzymać się historii i dokładności, ale błagam. Dajcie mu już spokój z tymi hakami:)

Kolory mają dużo w związku z historią ogólnie mówiąc. 
Natomiast haki to element konstrukcyjny. Haki te służyły do podnoszenia wieży i nie były ozdobą.
Trzeba trochę pomyśleć, nie spieszyć się i spokojnie działać.

Pozdrawiam
Krzysztof

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, meser262 napisał:

Kolory mają dużo w związku z historią ogólnie mówiąc. 
Natomiast haki to element konstrukcyjny. Haki te służyły do podnoszenia wieży i nie były ozdobą.
Trzeba trochę pomyśleć, nie spieszyć się i spokojnie działać.

Pozdrawiam
Krzysztof

Czyżby kolega zarzucał mi brak myślenia 😂😂  tu żeby nie było to sobie żartuje.powiem szczerze wolałbym te haki jako element z plastyku niż te blaszki.

A działam nader spokojnie, biorąc pod uwagę jak HobbyBoss spiertolił gąsienice i ta wielkość haków, które serio powinny być moim zdaniem z plastyku. Swoją drogą chyba jest klątwa tych gąsienic 🤣🤣 kolega wyśle je dopiero dziś w piątek 13, bo drukarka mu zaczęła nawalać 

Też podejrzewam, że te haki to jeden z pierwszych elementów, który mógł odlecieć przy trafieniu w wieżę.

Edytowane przez nowicjusz2001

13 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

Czyżby kolega zarzucał mi brak myślenia 😂😂  ... .

Moja CAŁA odpowiedz była do innego modelarza - dlatego zacytowałem jego wpis.:pokoj:

... tu żeby nie było to sobie żartuje.

Tak jak kolega Evilded napisał -- chcemy Ci pomóc w jak najlepszym odwzorowaniu modelu względem oryginału.

Nawet jeśli trzeba wielokrotnie wytykać/wskazywać błąd. Nie robimy tego złośliwie.

Budujesz ten pojazd więc jeśli czegoś nie Wiesz czy Masz wątpliwości to pytaj. Koledzy jak widzisz pomogą.

Są niestety tak zwani potakiwacze - co byś nie zrobił zawsze będą klaskać. Jest to jakieś wyjście, ale nie rozwojowe modelarsko.

Moim zdaniem Ten kto chce odwzorować jakiś konkretny pojazd historyczny powinien dążyć do jak najwierniejszego odwzorowania oryginału. 

Swoją drogą chyba jest klątwa tych gąsienic 🤣🤣 kolega wyśle je dopiero dziś w piątek 13,

Więc Masz dość czasu na dopieszczanie detali.

Jednak najpierw wrócę do haków. Wrócę do tego myślenia o których Kolega napomniał i zapytam -

O czym myślał Autor wątku wklejając w ten sposób te haki ? Haki do mocowania lin do podnoszenia wieży.:roll:

1603393930_meser262@000.jpg.bf5119f4dd99974e6ff9eaa789c1cbd9.jpg

Doraźnie do trzymania liny co widać na fotce poniżej. To prawda te haki to dość drobny element, ale będą jeszcze mniejsze. Cała prawda to to, że są bardzo dobrze widoczne. Tak samo jak oznaczenie wieży No.15

160993166_meser262@000.thumb.jpg.c7afd51162539abb16f7a1395ef0f94e.jpg

Różnica jak dla mnie znacząca.

Dodatkowo popatrz ile detali widać na zdjęciach. :hmmm:

559803088_meser262@000.thumb.jpg.1f5df0f135ba6417cf26eb592c7f3741.jpg

Strzałka kolor :

- czarny mocowanie klocka pod lewar

- niebieski - rączka klocka pod lewar

- czerwony omawiany hak z tyłu wieży

- brązowy to spawy

Prostokąt kolor :

- zielony mocowanie pod antenę - rurka z przyspawaną płytką do zamocowania anteny

- pomarańczowy - haki o których też była mowa

Dobrze widać też jak usadowiony jest właz d-cy. 

Trzymam kciuki.

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka

Nie wiem szczerze mówiąc. Kolejne wyjmowanie i wkładanie haków doprowadzi w końcu do tego, że będzie gorzej niż było pierwotnie i cała włożona praca pójdzie do kosza. 

Nie będę szedł w hiperrealizm odtworzenia modelu. Zdjęcie pokazuje go w danym momencie w danej chwili i potem mógł już wyglądać zupełnie inaczej.

Tak 15 nie tak wyszła przyznaję bez bicia. Zapasowej nie posiadam więc zostaje. 

Rady zawsze sobie cenię.

4 minuty temu, nowicjusz2001 napisał:

Zdjęcie pokazuje go w danym momencie w danej chwili i potem mógł już wyglądać zupełnie inaczej.

Haków nikt na odwrót by nie przyspawał bo były by bezużyteczne, prędzej można by założyć, że się "urwały" choć to chyba raczej mało prawdopodobny scenariusz.

12 minut temu, R_Mazzi napisał:

Haków nikt na odwrót by nie przyspawał bo były by bezużyteczne, prędzej można by założyć, że się "urwały" choć to chyba raczej mało prawdopodobny scenariusz.

Rykoszet ostrzał mógł do tego doprowadzić.

W raportach tego po prostu nie było.

Jak wieża załóżmy zarobiła pociskiem , ale było to tak specyficzne trafienie, że urwało tylko wspomniany hak. Jest to w jakimś stopniu prawdopodobne. 

A ten jeden hak na wieży z przodu..mam go serdecznie dosyć. Zawiesze na nim hełm i będzie święty spokój.

2 godziny temu, nowicjusz2001 napisał:

Zawiesze na nim hełm i będzie święty spokój.

Zawsze jakieś rozwiązanie 

4 godziny temu, nowicjusz2001 napisał:

Nie będę szedł w hiperrealizm odtworzenia modelu.

Prawidłowe wykonanie detali modelu to nie hiperrealizm. Dorabianie spawów to dzisiaj standard.

Jak to się mówi - "ja mogę dać Ci wędkę" - reszta w Twoich rękach.

4 godziny temu, nowicjusz2001 napisał:

Zawiesze na nim hełm i będzie święty spokój.

No właśnie zawieszenie - na czym ? Na gładkim haku ? Chowanie głowę w piasek - też jakaś tam metoda.

Prawda zakryje, ale problem zostaje choć ukryty. Każdy trudny temat Będziesz zakrywał drugim.

Na końcu to Twój model i ważne to żebyś Ty był z niego zadowolony.

Ja mówię nie poddawaj się, a kiedyś będziesz miło wspominał tego małego szkraba. :paker:

Pozdrawiam

Krzysztof

14 minut temu, meser262 napisał:

Prawidłowe wykonanie detali modelu to nie hiperrealizm. Dorabianie spawów to dzisiaj standard.

Jak to się mówi - "ja mogę dać Ci wędkę" - reszta w Twoich rękach.

No właśnie zawieszenie - na czym ? Na gładkim haku ? Chowanie głowę w piasek - też jakaś tam metoda.

Prawda zakryje, ale problem zostaje choć ukryty. Każdy trudny temat Będziesz zakrywał drugim.

Na końcu to Twój model i ważne to żebyś Ty był z niego zadowolony.

Ja mówię nie poddawaj się, a kiedyś będziesz miło wspominał tego małego szkraba. :paker:

Pozdrawiam

Krzysztof

Nie ma ani siły ani ochoty pierniczyć się z upierdliwym hakiem, który HB zdecydował się zrobić w formie blaszki fototrawionej co dla mnie jest debilizmem.

Montowałem znacznie mniejsze ustrojstwa w 1/72 wykonane w plastyku.

Nie będę dorabiał spawów, może to i jest i standard, ale nie buduję eksponatu do muzeum tylko dla przyjemności na półeczkę.

Załogi na postoju owszem wieszały sobie hełmy na tych hakach, choćby na pasku - i tu mówię nie będę go dorabiał. Nie mam na tyle dobrego wzroku, żeby to robić.

Ogólna bryła modelu się zgadza. Błędy własne widzę przyznaję.

A nie będę enty raz wydłubywać haka, bo w końcu uszkodze wieżę tak, że poleci do kosza.

Hełm to w moim odczuciu nie jest nakrywanie problemu tylko rozwiązanie jakie mogło zaistnieć w rzeczywistości.

W moim odczuciu głowę schowałbym gdybym zlał ten hak i go wywalił w diabły 

HB w tym modelu skopał całkowicie gąsienice i to jest potwierdzane na wielu forach. Główne uzbrojenie to jawna kpina. Prosto z pudła to żart. Nowe uzbrojenie to już 75 procent wartości modelu. Gąsienice albo friule dwa razy droższe od modelu i na szczęście jest jeden plik STL za 2 dychy.

Haki powinny być w plastyku , aż tak małe nie są.

Naprawdę cenię każdą poradę z tego warsztatu wyciągnę wnioski na przyszłość.

A hełm będzie taki.

Pozdrawiam.

IMG_20260213_175247.jpg

56 minut temu, nowicjusz2001 napisał:

No i na moje problem rozwiązany.

IMG_20260213_201244.jpg

Ładna figurka. Weź mu jakieś oczy i usta dorób żeby nie wyglądał jak no-name:)

16 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

Montowałem znacznie mniejsze ustrojstwa w 1/72 wykonane w plastyku.

Tu mnie bardzo zaskoczyłeś. Bo wynika z tego że nie jesteś świeżym/nowym modelarzem.
Co by tłumaczyło błędy przy detalach modelu.

Poszukałem co Hobby Boss wymyślił z tymi hakami bo tak na to narzekałeś.

2120818205_meser262@000.thumb.jpg.52acfa592df9c00fdf42d3f275fb0d98.jpg

No i moim zdaniem nie przekombinowali - po prostu trzeba dobrze wkleić te elementy w plastik.

16 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

HB w tym modelu skopał całkowicie gąsienice i to jest potwierdzane na wielu forach.

O gąskach, lufie nic nie pisałem bo tego modelu nie mam więc nie mogę o tym pisać.
Koszty dodatkowe do modelu zawsze są - mniejsze lub większe, ale są.
Dlatego przed zakupem trzeba to dobrze przemyśleć co w dzisiejszych czasach Internetu to żaden problem.
Kiedyś na bazarach kupowało się w ciemno bo innej możliwości nie było.

Godzinę temu, nowicjusz2001 napisał:

A co do spawów tu akurat HB jest zrobił więc nie będę ich przerabiał .

Tak Masz rację są, tylko jakiej jakości. Jeśli ich jakość Ci odpowiada to OK.

Jak pisałem nie mam tego modelu i oceniam to co widzę. 

Na koniec dodam że kalka na wieży z lewej strony lekko się zmarszczyła i nie do końca "leży". 

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano (edytowane)

Nadal uważam, że haki są pomyłką w wydaniu HB i niepotrzebnym elementem w blaszkach. Sztuka dla sztuki, która nic nie wnosi. Dla mnie ten element powinien być w plastyku.

Nie mam obowiązku przerabiać spawów jeżeli dla mnie jest to wystarczająca jakość.

Gąsienice są skopane co potwierdzają inni budujący model oraz sam HB wypuszczający zestaw poprawkowy.

Główne uzbrojenie to patyk dla psa.

Otóż często gęsto nie ma dodatkowych kosztów jak producent wymyślił przemyślany model i nie kładzie się na podstawowych elementach konstrukcyjnych.

Dodatki kupuję od wielkiego dzwonu. Niemal każdy model buduję prosto z pudła.

Nie celuje w poziom repliki muzealnej. Celuję w czystą przyjemność z hobby. 

Jakbym miał się jeszcze stresować czy spaw w modelu jest za długi/krótki itp to bym zostawił hobby, żeby dodatkowego stresu sobie nie generować. Od tego mam już pracę.

Mnie poziom modelu zadawala.

A i jeden hak oczywiście się urwał i poleciał w niebyt. Nawet nie szukam.

I żeby nie było nie biorę uwag co do modelu personalne - wiem, że to dotyczy modelu.

Pozdrawiam i życzę dobrego dnia 

Napisano (edytowane)
W dniu 14.02.2026 o 13:21, _OldMan_ napisał:

@meser262 naprawdę szkoda Twojego czasu.

Porady udzielone zastosuję przy kolejnym modelu co zdążyłem już wyrazić i za fachową pomoc jestem wdzięczny.

Daję sobie jednak prawo do wyrażenia opinii na temat elementów zestawu, które w moim odczuciu mógłby być wykonane z innego materiału. To jakaś forma zbrodni?

@meser262uważa inaczej i ja Jego zdanie szanuję. Plus On wypowiada się nie znając modelu - sam to napisał i opiera się na zdjęciach moich i z internetu (haki). Ja wypowiadam się jako budujący model i wyrażam swoje subiektywne odczucisls

Po wtóre daję sobie prawo do popełniania błędów zarówno w tym i każdym kolejnym modelu. Mniejszych lub większych. Część da się do pewnego momentu jeszcze poprawić część zostaje i jestem w stanie z tym żyć.

Mam typowo hobbystyczne podejście.

Szanuję tych którzy chcą jak najwierniej oddać replikę : przerabiają nity, spawy, haki i inne. I spoko.

A ja podchodzę na luzie. 

Wskaż mi gdzie wyraziłem brak szacunku do autora porad? 

Pragnę zauważyć, że do chociażby sugestii z kolorem trzonków narzędzi się dostosowałem. Część haków poprawiłem , kilku po prostu w tym momencie nie da się poprawić bez poważnego uszkodzenia modelu.

Więcej luzu chociażby w hobby. Życie i tak już funduje wiele napięć.

Pozdrawiam serdecznie