Moses Napisano Sobota o 20:06 Share Napisano Sobota o 20:06 (edytowane) Model dostajemy w pudełku wielkości trochę większej niż format A3, zamykanym wiekiem, z grafiką Venoma w dynamicznym zakręcie. Tu nadmienię ze grafik się się zbytnio nie wysilił gdyż grafika, to po prostu przerysowane zdjęcie opublikowane oficjalnie przez USMC Po otwarciu pudełka w środku znajdujemy instrukcje montażu kalkomanie blaszek fototrawioną mała ramka z elementami przeźroczystymi ramka z częściami do UH-1Y 2 ramki z częściami do AH-1Z Tak, dobrze przeczytaliście, wiele elementów śmigłowców H-1 w oryginale jest wspólnych (bodajże 65%), producent zamiast tworzyć nowe formy na takie elementy jak wirnik ogonowy, wirnik główny usterzenie poziome czy uzbrojenie zewnętrzne, po prostu dał ramkę z częściami wcześniej wyprodukowanego modelu AH-1Y. To się nazywa rozmach. Linie podziału zostały przedstawione jako wgłębne, tak samo jak i nity. Detal jest wyraźny i ostry. niestety wszystkie drzwi w modelu zostały pozamykane, wiec aby wyeksponować przedział desantowy czy kokpit, trzeba model pociąć. A co do wnętrza, to uczucia mam mieszane. Niby poprawnie zrobione, ale można by było lepiej. Podłoga przedziału dla żołnierzy, która jest ryflowana w modelu została przedstawiona jako płaska, natomiast tylna ściana ma odtworzoną fakturę materiału wytłumiającego, pomimo ze w oryginale, jego nie ma. Prócz tego wnętrze nie powala Detalem, w szczególności na burtach kadłuba. Tablica przyrządów i konsole są przedstawione jako kalkomanie, więc całość wnętrza jest płaska. Dodatkowo producent zapomniał w dolnej części kadłuba o otworze w którym jest hak towarowy. Części są odlane prawidłowo, nie ma przesunięć, nadlewki są niewielkie. Ciekawostką jest to że ramki dla UH-1 i ramki dla AH-1 są odlane z innego plastiku Ramka z elementami przeźroczystymi jest odlana poprawnie, nie ma skaz, rys jest przejrzysta nie zniekształcająca obrazu. Jak było wspomniane na początku, producent dodaje mała blaszkę części fototrawionych, na których znajdziemy pasy do foteli, siatki otworów w kadłubie, czy ścianki we wnętrzu. Do tego jest mały arkusz kalkomanii z oznaczeniami dla trzech maszyn. Wydruk jest porządku, ładne poprawne kolory, bez przesunięć i świecącego białego. Film jest trochę gruby, ale bez dużego naddatku. Nie jestem pewien, czy przypadkiem nie są to kalkomanie Wet-dry, czyli ze zdejmowanym filmem po nałożeniu. Instrukcja montażu jest w formie dwustronnej kartki A4, czarnobiałe rysunki montażowe są małe, ale w miarę czytelnę. Na drugiej kartce znajdziemy kolorowe schematy malowania dla trzech maszyn uzywanych przez USMC - Bu.No 168402, SN-60 z HMLA-169 Vipers - Bu.No 168949, SE-00 z HMLA-267 Stingers - Bu.No 167994, QT-534 z HMLAT-303 Atlas Kolorystyka opisana została wg palety farb Mr. Hobby, oraz wg Federal Standard. Schematy z tego co porównywałem ze zdjęciami oryginalnych maszyn są poprawne. Podsumowując, za 180 zł, bo tyle kosztuje w naszych sklepach, dostajemy model który w pudełku wygląda bogato, ale po bliższym przyjrzeniu okazuje się płasko i nijako, a 2/3 plastiku z pudełka wyląduje niewykorzystane w śmietniku. Jeżeli ktoś bardzo musi mieć ten model, sugeruje Temu, lub Aliexpress. Ja swój egzemplarz ściągałem właśnie stamtąd, przez co wydane 120 zł było znośne. PS. @Bikernytzu w swoim warsztacie wspomina jeszcze o nie prawidłowym kształcie poprzecznym kadłuba, który jest za wąski,. Edytowane Sobota o 21:14 przez Moses 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano wczoraj o 08:47 Share Napisano wczoraj o 08:47 Wszystko ladnie Szkoda tylko ze pokazales wypraski na macie ze wzorem To jak Erlkönig pokazywany przez producentow samochodòw tak zeby nic nie pokazac.. Sorry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 godzin temu Autor Share Napisano 10 godzin temu Może jest drogo, ale też tandetnie - takie hasło powinno być na pudełku tego modelu. Jak widać na nosie mamy jakąś nierówność tworzywa, która jest bardzo wyraźna, tak samo na spodzie modelu. I nie jest to element który jest w oryginale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Aż rozpakowałem swój egzemplarz - wygląda to identycznie. Może jakieś artefakty wynikające z użycia form suwakowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 godziny temu Autor Share Napisano 4 godziny temu Patrzyłem na inne inboxy w sieci, też to występuje w modelach. Natomiast na zdjęciach producenta, wszystko git malina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarGraj Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Właśnie sprawdziłem i sie mega spieniłem. Niepotrzebna i mozolna robota do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi