Lestat Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Nie znalazłem na Forum ani w warsztatach ani w galeriach współczesnego Luchsa od Takoma, więc pokażę tego którego aktualnie dłubię. Samo zawieszenie to około 160 części. Taki casus trochę kabin pilotów w samolotach - człowiek się nadłubie, a później i tak G z tego widać. Instrukcja zaleca poszczególne elementy przyklejać po kolei do kadłuba, ale postanowiłem skleić je najpierw do kupy, a do kadłuba przykleić w zdecydowanie późniejszym etapie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Uważaj bo jak mnie pamięć przypomina był potem problem z wypoziomowaniem względem kół z żywicy. Ogólnie fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego No jak w każdym 8-kółkowcu żeby stał na wszystkich 8-mu to jest największy ból dupy... Ale też właśnie dlatego robię to w ten sposób. Czy pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Będę podglądał, za pozwoleniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Zapomniałem dodać, że Luchs ma wszystkie 4 osie skrętne i Takom daje taką możliwość w modelu. Tzn. skręcamy przednią oś i wszystkie pozostałe skręcają w odpowiednim kierunku. Osobiście jestem zdania, że im więcej ruchomych części w modelu tym gorzej i tym więcej problemów podczas malowania i brudzenia, a model to nie jest zabawka którą będziemy jeździć po podłodze. Niemniej jest to o tyle korzystne, że można bez specjalnych problemów skleić zawieszenie, co prawda - na sztywno, ale z wychylonymi maksymalnie kołami, co zawsze dobrze wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego Po zawieszeniu kadłub poszedł w miarę szybko. Problemem jest szczelina między jego połówkami, która tworzy się jakkolwiek byśmy ich nie dopasowywali. Zdjęcia referencyjne róznie pokazują, czasem w tym miejscu wygląda to na delikatny spaw, czasem jest miejscami szczelina, czasem jest gładkie przejście. Szczelina wygląda dziwnie, w spawanie nie umiem, więc zaszpachlowałem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego No wieżyczka. Dużo blaszkowania przy osłonach peryskopów. Z osłoną celownika dowódcy i jego orurowaniem też trzeba było trochę powalczyć. Generalnie co się dało to poklejone, biorę się za podkład. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego W dniu 3.02.2026 o 20:22, Lestat napisał: Po zawieszeniu kadłub poszedł w miarę szybko. Problemem jest szczelina między jego połówkami, która tworzy się jakkolwiek byśmy ich nie dopasowywali. Zdjęcia referencyjne róznie pokazują, czasem w tym miejscu wygląda to na delikatny spaw, czasem jest miejscami szczelina, czasem jest gładkie przejście. Szczelina wygląda dziwnie, w spawanie nie umiem, więc zaszpachlowałem . To jest spaw , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego 25 minut temu, bulik58 napisał: To jest spaw no tez tak zakładałem, ale z dwojga złego wolałem to zaszpachlować niż zastawiać szparę. Robienie imitacji spawu jest poza moimi chęciami/możliwościami. Generalnie Takom dał tu dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego 13 godzin temu, Lestat napisał: no tez tak zakładałem, ale z dwojga złego wolałem to zaszpachlować niż zastawiać szparę. Robienie imitacji spawu jest poza moimi chęciami/możliwościami. Generalnie Takom dał tu dupy. I tak i chyba nie, porównywałem kilkanaście fotek Luchsa i to we wersji A1, A2 i często miałem problem z rozróżnieniem w jaki sposób łączone górną i dolną część kadłuba. Na części pojazdów widać zewnętrzny spaw na innych widoczna jest przerwa między częściami kadłuba a odległość nie pozwala na dokładne stwierdzenie. Sytuacja z Luchsem przypomina trochę Leoparda 2A4 gdzie początkowe serie miały przedni górny pancerz przekręcany a późniejsze spawany co często bywało nie widoczne na fotkach. Powodzenia w projekcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego podkład poszedł, czyli Luchs chwilowo w malowaniu nocnego myśliwca 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego pomału do przodu. maskowanie strasznie pracochłonnym jest. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego co to za specyfik do maskowania? Dobrze wyszło i chyba śladów nie ma po tej czarnej smole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego 3 godziny temu, makinen napisał: co to za specyfik do maskowania? Dobrze wyszło i chyba śladów nie ma po tej czarnej smole. to jest Mr.Hyde Masking Putty od MRP. Jest rewelacyjna, nie zostawia sladów, jest wielokrotnego uzytku, doskonale wchodzi we wszelkie załamania. Jeden minus - rozlewa sie pod swoim ciężarem, więc trzeba działać, może nie szybko, ale sprawnie. Opcja dzis maskuję - jutro maluję raczej niepolecana. Zreszta to, że sie rozlewa tez nie jest takie złe bo sama z siebie lepiej sie profiluje, że tak powiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego Kupiłem coś podobnego od Mirage... jedzie... zobaczymy co to warte będzie. Próbowałem z magiczną plasteliną dla dzieciaków ale kiepsko bo się rozlewała, a co gorsza ciężko było wyciągnąć resztki z zakamarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego No dobra, jesteśmy po glossie, kalkach i wstępnym washu, cos się zaczyna wyłaniać. kółka to aż mi szkoda brudzić bardziej... Piwo też sie trafiło z modelarska nazwą 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego (edytowane) Wygląda obiecująco. Zrobiłem testy. Zachowuje się bardzo dobrze. Nie rozpływa się nawet zauważalnie. Jednocześnie ugina się na wszelkich nierównościach. Stosunek jakość/cena chyba najlepszy. [Ocena użytkownika, nic z tego nie mam ] edit: Okazało się, że w wyższych temperaturach masa robi się bardzo miękka i ciągliwa, przykleja się do modelu i trudno ja odkleić... więc trochę słabo. Edytowane Wtorek o 13:14 przez Mariusz 72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego (edytowane) Da się tą masę użyć wielokrotnie? Edytowane 18 Lutego przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego 34 minuty temu, Lipstein napisał: Da się tą masę użyć wielokrotnie? te masy są wielokrotnego uzytku. I MRP i Mirage też podejrzewam. Maja jakąś magiczna właściwość wchłaniania i dezintegracji farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeneralN Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego W dniu 17.02.2026 o 22:44, Lestat napisał: No dobra, jesteśmy po glossie, kalkach i wstępnym washu, cos się zaczyna wyłaniać. kółka to aż mi szkoda brudzić bardziej... Piwo też sie trafiło z modelarska nazwą Bardzo fajnie idzie, jakich farb użyłeś do kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego W dniu 21.02.2026 o 16:36, jeneralN napisał: Bardzo fajnie idzie, jakich farb użyłeś do kamuflażu? AK RC do kamo NATO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego Krok dalej czyli oleje sobie schną. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego fajnie wygląda- kolory i całość super zgrana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeneralN Napisano Wtorek o 10:03 Share Napisano Wtorek o 10:03 Dzięki za informację odnośnie farb. "Brudzing" mi bardzo pasuje, kibicuję dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi