Skocz do zawartości

SpPz 2 Luchs A2, Takom, 1:35

Lestat

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem na Forum ani w warsztatach ani w galeriach współczesnego Luchsa od Takoma, więc pokażę tego którego aktualnie dłubię.

Samo zawieszenie to około 160 części. Taki casus trochę kabin pilotów w samolotach - człowiek się nadłubie, a później i tak G z tego widać.  Instrukcja zaleca poszczególne elementy przyklejać po kolei do kadłuba, ale postanowiłem skleić je najpierw do kupy, a do kadłuba przykleić  w zdecydowanie późniejszym etapie.

budowa-01.jpg

• Like 4

Uważaj bo jak mnie pamięć przypomina był potem problem z wypoziomowaniem względem kół z żywicy.  Ogólnie fajny model :) 

No jak w każdym 8-kółkowcu żeby stał na wszystkich 8-mu to jest największy ból dupy... Ale też właśnie dlatego robię to w ten sposób. Czy pomoże?

Zapomniałem dodać, że Luchs ma wszystkie 4 osie skrętne i Takom daje taką możliwość  w modelu. Tzn. skręcamy przednią oś i wszystkie pozostałe skręcają w odpowiednim kierunku. Osobiście jestem zdania, że im więcej ruchomych części w modelu tym gorzej i tym więcej problemów podczas malowania i brudzenia, a model to nie jest zabawka którą będziemy jeździć po podłodze.  Niemniej jest to o tyle korzystne, że można bez specjalnych problemów skleić zawieszenie, co prawda - na sztywno, ale z wychylonymi maksymalnie  kołami, co zawsze dobrze  wygląda.

Po zawieszeniu kadłub poszedł w miarę szybko.  Problemem jest szczelina między jego połówkami, która tworzy się jakkolwiek byśmy ich nie dopasowywali. Zdjęcia referencyjne róznie pokazują, czasem w tym miejscu wygląda to na delikatny spaw, czasem jest miejscami szczelina, czasem jest gładkie przejście.  Szczelina wygląda dziwnie, w spawanie nie umiem, więc zaszpachlowałem.

budowa_02.jpg

budowa_03.jpg

• Like 3

No wieżyczka. Dużo blaszkowania przy osłonach peryskopów. Z osłoną celownika dowódcy i jego orurowaniem też trzeba było trochę powalczyć. Generalnie co się dało to poklejone, biorę się za podkład. 

budowa_04.jpg

budowa_05.jpg

• Like 2

W dniu 3.02.2026 o 20:22, Lestat napisał:

Po zawieszeniu kadłub poszedł w miarę szybko.  Problemem jest szczelina między jego połówkami, która tworzy się jakkolwiek byśmy ich nie dopasowywali. Zdjęcia referencyjne róznie pokazują, czasem w tym miejscu wygląda to na delikatny spaw, czasem jest miejscami szczelina, czasem jest gładkie przejście.  Szczelina wygląda dziwnie, w spawanie nie umiem, więc zaszpachlowałem .

To jest  spaw   ,

Bild_011.jpgBild_014.jpgBild_009.jpg

Sp%C3%A4hpanzer_2_Luchs_A2.JPG

2019_10_01_Panzermuseum_Munster_%2870%29.jpg

25 minut temu, bulik58 napisał:

To jest  spaw

no tez tak zakładałem, ale z dwojga złego wolałem to zaszpachlować niż zastawiać szparę. Robienie imitacji spawu jest poza moimi chęciami/możliwościami. Generalnie Takom dał tu dupy.

13 godzin temu, Lestat napisał:

no tez tak zakładałem, ale z dwojga złego wolałem to zaszpachlować niż zastawiać szparę. Robienie imitacji spawu jest poza moimi chęciami/możliwościami. Generalnie Takom dał tu dupy.

I tak i chyba nie, porównywałem kilkanaście fotek Luchsa  i to we wersji A1, A2 i często miałem problem z rozróżnieniem w jaki sposób  łączone górną i dolną część kadłuba. Na części pojazdów widać zewnętrzny spaw na innych widoczna jest przerwa między częściami kadłuba a odległość nie pozwala na dokładne stwierdzenie. Sytuacja z Luchsem przypomina trochę Leoparda 2A4 gdzie początkowe serie miały przedni górny pancerz przekręcany a późniejsze  spawany co często bywało nie widoczne na fotkach. Powodzenia w projekcie

• Like 1

3 godziny temu, makinen napisał:

co to za specyfik do maskowania? Dobrze wyszło i chyba śladów nie ma po tej czarnej smole.

to jest Mr.Hyde Masking Putty od MRP. Jest rewelacyjna, nie zostawia sladów, jest wielokrotnego uzytku, doskonale wchodzi we wszelkie załamania. Jeden minus - rozlewa sie pod swoim ciężarem, więc trzeba działać, może nie szybko, ale sprawnie. Opcja dzis maskuję - jutro maluję raczej niepolecana. Zreszta to, że sie rozlewa tez nie jest takie złe bo sama z siebie lepiej sie profiluje, że tak powiem.

• Like 1

Kupiłem coś podobnego od Mirage... jedzie...  zobaczymy co to warte będzie.

Próbowałem z magiczną plasteliną dla dzieciaków ale kiepsko bo się rozlewała, a co gorsza ciężko było wyciągnąć resztki z zakamarków.

No dobra, jesteśmy po glossie, kalkach i wstępnym washu, cos się zaczyna wyłaniać.

IMG-20260213-201337.jpg

IMG-20260217-222959.jpg

IMG-20260217-223053.jpg

kółka to aż mi szkoda brudzić bardziej... 

Piwo też sie trafiło z modelarska nazwą 😉

• Like 7

Wygląda obiecująco.

Zrobiłem testy. Zachowuje się bardzo dobrze. Nie rozpływa się nawet zauważalnie. Jednocześnie ugina się na wszelkich nierównościach.

Stosunek jakość/cena  chyba najlepszy. [Ocena użytkownika, nic z tego nie mam :)]

edit:

Okazało się, że w wyższych temperaturach masa robi się bardzo miękka i ciągliwa,  przykleja się do modelu i trudno ja odkleić... więc trochę słabo.

ok.jpg.f1a7a2df6b2dc5d1fbe8c720b9e0c792.jpg

Edytowane przez Mariusz 72
  • Like 1

Da się tą masę użyć wielokrotnie?

Edytowane przez Lipstein

34 minuty temu, Lipstein napisał:

Da się tą masę użyć wielokrotnie?

te masy są wielokrotnego uzytku.  I MRP i Mirage też podejrzewam. Maja jakąś magiczna właściwość wchłaniania i dezintegracji farby :)

W dniu 17.02.2026 o 22:44, Lestat napisał:

No dobra, jesteśmy po glossie, kalkach i wstępnym washu, cos się zaczyna wyłaniać.

IMG-20260213-201337.jpg

IMG-20260217-222959.jpg

IMG-20260217-223053.jpg

kółka to aż mi szkoda brudzić bardziej... 

Piwo też sie trafiło z modelarska nazwą 😉

Bardzo fajnie idzie, jakich farb użyłeś do kamuflażu? 

W dniu 21.02.2026 o 16:36, jeneralN napisał:

Bardzo fajnie idzie, jakich farb użyłeś do kamuflażu? 

AK RC do kamo NATO