Skocz do zawartości

IJN KONGO Angraf MODEL 1:200

Adamo722

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Jakieś dwa miesiące temu zacząłem sklejać ten model dla znajomego. Ostatni model kartonowy to zrobilem gdzieś koło 2010 roku i trochę wychodzi brak wprawy.

O modelu to mogę tyle powiedzieć, że jakością odpowiada raczej Małemu Modelarzowi niż Halinskiemu. Na burcie brakowało 1,5 cm materiału i dlatego poszedł w ruch aerograf. 

Zamierzam wykonać go z kartonu z małymi poprawkami w zakresie luf czy wycinanek z podmalunkami aerografem.

IMG_20260209_121533.jpg

IMG_20260209_121425.jpg

IMG_20260209_121313.jpg

IMG_20260209_121205.jpg

IMG_20260209_121225.jpg

IMG_20260209_121404.jpg

IMG_20260209_121347.jpg

IMG_20260209_121251.jpg

Edytowane przez Adamo722
  • Like 2

Będę śledził bo kartony to rzadka sprawa tu na forum.

• 3 weeks later...

Jeżeli os poczatku zakładasz ze będziesz go malował, to już w arkuszach porządnie wysyć lakierem. W ten sposob nie wypije Ci tyle podkladu. Drabinki komi ki i wszelki luzny drobny smiec tez zostawilnym na etap juz po szpachlowaniu i podkladzie.

Raczej to będą podmalunki miejsc połączeń i cieniowanie tam gdzie biały wychodzi. Na razie kominy są na sucho przyłożone a całe śródokręcie po wykonaniu wszystkich podestów będzie montowane po malowankach. 

Gała ma sto procent racji,od siebie dodam że formując wszelkie pudełka warto od środka delikatnie nacinać krawędzie,lepiej się sklejają i efekt jest bardziej estetyczny,nie ma zaobleń i załamań,nie wiem czym kleisz,ale spróbuj BCG,trzeba poćwiczyć ale efekt jest świetny i nie zostawia żadnych plam czy przebarwień.Podglądam z ciekawością,Kongo to jeden z moich ostatnich planów zanim porzuciłem karton,z tego co słyszałem i widziałem wycinanka jest pełna niedociągnięć szczególnie w kwestii kadłuba,ale to specyfika już firmy i pewnego autora nad wyraz płodnego w twórczości,powodzenia.

Pierwszy komin z podestami zamontowany.

Mogę tylko potwierdzić że niektóre elementy są przeskalowane i nie można ich zamontować bez przycinania. 

Pomaluję jak drugi komin dojdzie.

IMG_20260307_191658.jpg

IMG_20260307_191709.jpg

IMG_20260307_191834.jpg

• Adamo722 changed the title to IJN KONGO Angraf MODEL 1:200

Bardzo lubię okręty budowane z kartonu, kilka z nich w dawnych czasach popełniłem.

Cieszy mnie ten warsztat i chęć pokazywania na tym forum. 

Do ostatniej aktualizacji szło ci całkiem nieźle, aż tu:

W dniu 7.03.2026 o 19:21, Adamo722 napisał:

IMG_20260307_191834.jpg

Mam jednak kilka uwag.

1. Zwijanie rurek.

Mnie one nie wychodziły i zastąpiłem je patyczkami, rurkami odpowiedniej grubości,

2. Wycinanie żeber, kratownic.

Kartoniarze przed tym etapem nasączają element CA od wewnątrz, dzięki czemu karton jest sztywniejszy, wycinanie zawsze ostrym ostrzem.

3. Klejenie.

Widać sporo naddatku kleju, butapren jest dobry ale spróbuj też Migika, podobny do Wikolu a w miarę szybko łapie a nie zostawia tych paskudnych żółtych śladów.

4. Elementy wyoblone, kuliste.

Tu klejenie tych listków naprawdę mało komu dobrze wychodzi. Ja bym tutaj zastosował szpachlę na gotowy element i tak to potem będziesz malował.

Polecam też poczytać i przejrzeć forum kartoniarskie "Papermodels.pl.

To tyle z mojej strony.

Powodzenia w budowie 

Główny problem tego modelu tego producenta to przeskalowane elementy, które do kolejnych części nie pasują i nieczytelna instrukcja. Po malunkach powinno być lepiej. 

Jeśli bym chciał robić replikę to jednak bym wybrał Halinskiego.

Haliński chyba nie miał Kongo, najlepsze jakościowo opracowanie tego typu z tego co mi wiadomo to Hiei z GPMu. Skala 1/200.