Adamo722 Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego (edytowane) Witam Jakieś dwa miesiące temu zacząłem sklejać ten model dla znajomego. Ostatni model kartonowy to zrobilem gdzieś koło 2010 roku i trochę wychodzi brak wprawy. O modelu to mogę tyle powiedzieć, że jakością odpowiada raczej Małemu Modelarzowi niż Halinskiemu. Na burcie brakowało 1,5 cm materiału i dlatego poszedł w ruch aerograf. Zamierzam wykonać go z kartonu z małymi poprawkami w zakresie luf czy wycinanek z podmalunkami aerografem. Edytowane Niedziela o 07:13 przez Adamo722 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Będę śledził bo kartony to rzadka sprawa tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Ogolnie kartony to obecnie coraz rzadsza sprawa. Rowniez będę obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego (edytowane) Śródokręcie i pierwszy komin, które później pomalujemy Edytowane 25 Lutego przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Jeżeli os poczatku zakładasz ze będziesz go malował, to już w arkuszach porządnie wysyć lakierem. W ten sposob nie wypije Ci tyle podkladu. Drabinki komi ki i wszelki luzny drobny smiec tez zostawilnym na etap juz po szpachlowaniu i podkladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Lutego Autor Share Napisano 25 Lutego Raczej to będą podmalunki miejsc połączeń i cieniowanie tam gdzie biały wychodzi. Na razie kominy są na sucho przyłożone a całe śródokręcie po wykonaniu wszystkich podestów będzie montowane po malowankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego No to jeżeli to ma być w standardzie, to zdecydowanie lepiej jest retusz krawędzi zrobiĉ PRZED sklejeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Gała ma sto procent racji,od siebie dodam że formując wszelkie pudełka warto od środka delikatnie nacinać krawędzie,lepiej się sklejają i efekt jest bardziej estetyczny,nie ma zaobleń i załamań,nie wiem czym kleisz,ale spróbuj BCG,trzeba poćwiczyć ale efekt jest świetny i nie zostawia żadnych plam czy przebarwień.Podglądam z ciekawością,Kongo to jeden z moich ostatnich planów zanim porzuciłem karton,z tego co słyszałem i widziałem wycinanka jest pełna niedociągnięć szczególnie w kwestii kadłuba,ale to specyfika już firmy i pewnego autora nad wyraz płodnego w twórczości,powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano Sobota o 18:21 Autor Share Napisano Sobota o 18:21 Pierwszy komin z podestami zamontowany. Mogę tylko potwierdzić że niektóre elementy są przeskalowane i nie można ich zamontować bez przycinania. Pomaluję jak drugi komin dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano wczoraj o 11:04 Share Napisano wczoraj o 11:04 Bardzo lubię okręty budowane z kartonu, kilka z nich w dawnych czasach popełniłem. Cieszy mnie ten warsztat i chęć pokazywania na tym forum. Do ostatniej aktualizacji szło ci całkiem nieźle, aż tu: W dniu 7.03.2026 o 19:21, Adamo722 napisał: Mam jednak kilka uwag. 1. Zwijanie rurek. Mnie one nie wychodziły i zastąpiłem je patyczkami, rurkami odpowiedniej grubości, 2. Wycinanie żeber, kratownic. Kartoniarze przed tym etapem nasączają element CA od wewnątrz, dzięki czemu karton jest sztywniejszy, wycinanie zawsze ostrym ostrzem. 3. Klejenie. Widać sporo naddatku kleju, butapren jest dobry ale spróbuj też Migika, podobny do Wikolu a w miarę szybko łapie a nie zostawia tych paskudnych żółtych śladów. 4. Elementy wyoblone, kuliste. Tu klejenie tych listków naprawdę mało komu dobrze wychodzi. Ja bym tutaj zastosował szpachlę na gotowy element i tak to potem będziesz malował. Polecam też poczytać i przejrzeć forum kartoniarskie "Papermodels.pl. To tyle z mojej strony. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano wczoraj o 11:28 Autor Share Napisano wczoraj o 11:28 Główny problem tego modelu tego producenta to przeskalowane elementy, które do kolejnych części nie pasują i nieczytelna instrukcja. Po malunkach powinno być lepiej. Jeśli bym chciał robić replikę to jednak bym wybrał Halinskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Haliński chyba nie miał Kongo, najlepsze jakościowo opracowanie tego typu z tego co mi wiadomo to Hiei z GPMu. Skala 1/200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi