Skocz do zawartości

Kubelwagen (meng) i sd.kfz.250/9 (dragon) 1/35

michal0281

Rekomendowane odpowiedzi

Naszła mnie wena modelarska i miałem trochę czasu,  amx-30 chwilowo odstawiony na bok bo to dla mnie poważny projekt i zabralem sie tak zabawowo za małe niemieckie autko, kleiło się przyjemnie, a  że małe to jest to jak się zabrałem za malowanie to jeszcze z zapasów wygrzebałem 250/9. 

20260216_153349.jpg

20260216_153300.jpg

20260216_153245.jpg

20260216_152912.jpg

20260216_152954.jpg

20260216_101657.jpg

• Like 3

fajny. ostatnia fota, co w namyśle będzie robił ten żołnierz? jakoś tak dziwnie ustawiony. moja propozycja: wciśnij tam jeszcze paru załogantów halftracka i jakieś małe drzewko z tyłu

Ten koleś dziwnie ustawiony bedzie trzymał mape. Drzewko to zawsze dobry pomysł, ale nie mam opracowanej metody na zimowe drzewka, chyba z tyłu wlaci jakieś ogrodzenie tak lekko po skosie.

• 3 weeks later...

Podstawka się robi, kolorystyka bedzie jeszcze dopracowana, ale to dopiero po ukończeniu pojazdów,  tak żeby wszystko zgrać kolorystycznie, no i bedzie też trochę śniegu.

20260309_165708.jpg

• Like 1

Cześć!

Całkiem ładnie to wygląda, ale miałbym kilka uwag:

- Podstawa jest chyba za mała na 2 pojazdy... Nie jest to korzystne, moim zdaniem, żeby one wystawały poza podstawę. Może kibelwagena postawić na poboczu i niech sdkfz go omija?

- bo takie ustawienie "zderzak w zderzak" też nie jest realistyczne. Z pojazdu pancernego widoczność jest słaba, maska wysoko a hamulce chyba też nie za dobre. Albo trzymasz porządny odstęp, albo na bank zrobisz komuś z D garaż. Żeby tak "zaparkować" potrzebny by był człowiek, który stał by z boku i pokazywał kierowcy ile jeszcze ma odstępu. Czyli stoją za blisko siebie.

- droga bardzo ładna, ale wygląda, jakby ktoś ją mopem umył, często zmieniając wodę w wiaderku. Patrząc na to, że wozy pobielone a śniegu nie ma, należy się spodziewać, że wszędzie jest pełno błota. W związku z tym uważam, że powierzchnia drogi powinna być bardziej jednorodnie błotna. Zresztą, zawsze warto sięgnąć po dokumentację:

image.thumb.png.31ff69610414c785d391a9a47e933c87.png

Chodzi głównie oto, żeby kolory drogi i pobocza były ze sobą w pewien sposób powiązane.

Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam!

Paweł

• Like 2

Napisano (edytowane)

Zgadzam się że droga za czysya,  ale ona jeszcze nie była brudzona, co do wielkosci podstawki to faktycznie chciałem uniknąć pustych przestrzeni no i wyszło trochę za ciasno. Może uda się coś przestawić, ale ogranicza mnie kwestia uniknięcia lewitujących kół.

Ps nie bardzo mi sie podoba daszek kubelwagena ale nie wiem jak to jeszcze podmalowac.

Edytowane przez michal0281

Ale ogólnie bardzo bardzo.

Ładne zdjęcie tej drogi, super jako wzorzec. Pomiędzy imitację kamieni wlej rozwodniony klej PVA, na to syf i zgarniaj w szczeliny - jeśli mogę coś zaproponować oczywiście.

Napisano (edytowane)

No pewnie, że dobre klamry zawsze poprawiają to jak model wygląda, ale to praca rekraacyjna a nie konkursowa więc już niestety nie będzie na bogato. 

Czasu miałem sporo wolnego więc już całość gotowa:

20260311_104406.jpg

Ps. Zgodnie z radami pmroczko poprzestawiałem pojazdy, niestety w efekcie nie dało się wstawić czwartego wojaka. 

Edytowane przez michal0281
  • Like 4