meser262 Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia (edytowane) Nie wszystkie to F. Ale ten byłby najlepszy - Ten proponowany przez producenta modelu - ma kamo zimowe i jeździ po śniegu i inne - Te ostatnie to E, ale widać jak kamo się ścierało. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 11 Kwietnia przez meser262 literówka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia (edytowane) Jeszcze takie Edytowane 12 Kwietnia przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 12 Kwietnia Autor Share Napisano 12 Kwietnia Na wstępie dziękuje jeszcze raz Panowie za zdjęcia i pomoc. Nity usunięte. Na dowód zdjęcia z Protagonistą Pozdrawiam serdecznie. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia Czy są do tego czołgu jakieś fajne figurki czołgistów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 12 Kwietnia Autor Share Napisano 12 Kwietnia 7 minut temu, patrykd napisał: Czy są do tego czołgu jakieś fajne figurki czołgistów? Jeśli chodzi o tego w 48 to w zestawie jest figurka od pasa w górę dowódcy. A do 35 nie mam pojęcia… Jeśli chodzi o figurki to odwagi na razie starcza na to, żeby popatrzeć jak to robią inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia 16 minut temu, Patafian napisał: Jeśli chodzi o tego w 48 to w zestawie jest figurka od pasa w górę dowódcy. A do 35 nie mam pojęcia… Jeśli chodzi o figurki to odwagi na razie starcza na to, żeby popatrzeć jak to robią inni Kurdę mam ten model z wnętrzem ale w wersji G i szukam figurek 1/35 jakiś fajnych żywicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia (edytowane) Pod 38t czy 35t nic nie ma żywicznego niestety ..., jakieś figurka jest w hobby boss do panzer 38 jedynie, ale nie żywiczna. Edytowane 12 Kwietnia przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia (edytowane) W dniu 28.03.2026 o 18:17, Patafian napisał: A widzisz w 35 też będzie Taka stara zgadywanka - poszukaj różnic - Oczywiście wyżej fotka wersji - G do modelu w 35. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 12 Kwietnia przez meser262 literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 12 Kwietnia Autor Share Napisano 12 Kwietnia 31 minut temu, meser262 napisał: Taka stara zgadywanka - poszukaj różnic - Oczywiście wyżej fotka wersji - G do modelu w 35. Pozdrawiam Krzysztof Już mnie Evildead na privie wyjaśnił, ten środkowy nit po prawej stronie płyty czołowej kadłuba do usunięcia… chyba że coś jeszcze przeoczyłem 🫣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia Czepiam się, ale tak o ten jeden chodziło. Szkoda że cały pojazd w wersji G nie był na warsztacie. Oglądam dalej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 13 Kwietnia Autor Share Napisano 13 Kwietnia (edytowane) 7 godzin temu, meser262 napisał: Czepiam się, ale tak o ten jeden chodziło. Szkoda że cały pojazd w wersji G nie był na warsztacie. Oglądam dalej. Pozdrawiam Krzysztof Absolutnie tak tego nie odbieram, jestem bardzo wdzięczny za tak merytoryczną pomoc. Nit po jednej stronie już usunąłem, z drugim muszę ostrożnie bo tam ciasno między wizjerem a mocowaniem anteny, ale powinno się udać. Relacji nie było bo model zaczynałem zanim się tu zarejestrowałem i nie chciałem debiutować od rozgrzebanego modelu... Edytowane 13 Kwietnia przez Patafian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 16 Kwietnia Autor Share Napisano 16 Kwietnia Dokończyłem pozostałe detale i areo poszło w ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Czy masz zamiar robic obicia panzergrau do mini? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia To nawet niezła opcja jest przy białym, jak za dużo się zedrze do podkładu, zawsze można białym przykryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 17 Kwietnia Autor Share Napisano 17 Kwietnia 19 minut temu, patrykd napisał: Czy masz zamiar robic obicia panzergrau do mini? Tak, kolor mini może wydawać się za jaskrawo czerwony, ale to jest celowy zabieg, aby uzyskać jakikolwiek kontrast z panzergrau. Choć w zamyśle niewiele z tego zostanie bo na to pójdzie zimowy kamuflaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 17 Kwietnia Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2 minuty temu, Evildead napisał: To nawet niezła opcja jest przy białym, jak za dużo się zedrze do podkładu, zawsze można białym przykryć Tak w założeniu zdarcie do podkładu ma być przesadzone, bo i tak na to pójdzie biały… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia 18 godzin temu, Patafian napisał: Dokończyłem pozostałe detale i areo poszło w ruch. Podkład to jest? Pierwszy raz taki widze Takiego czołgutka mi przypomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 17 Kwietnia Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2 godziny temu, Robi napisał: Podkład to jest? Pierwszy raz taki widze W rzeczywistości Niemcy używali jako podkład koloru Rotbraun RAL 8012 Jednak w tej skali, na tle Dunkelgrau, po wszystkich zabiegach wheateringowych, kolor ten wg mnie by zginął i w ogóle nie byłoby efektu jaki chciałbym osiągnąć - oczywiście, czy to się uda, to się jeszcze okaże. Wracając do modelu, po podkładzie poszła baza ATOM - Dunkelgrau. Wybrałem farbę ATOM ze względu na szczególną właściwość - nie trzeba nanosić żadnego medium pod farbę, wystarczy Ouderless Thinner ( po naszemu terpentyna - rozpuszczlnik do farb olejnych) i farba zachowuje się dokładnie tak jakby zastosować pod nią jakiś chipping fluid. Na początek bohaterowie odcinka. Głównie oczywiście używam pędzelka, który po zamoczeniu w OT wycieram tak, że jest niemal suchy i delikatnie brzegiem włosia muskam wystające elementy na modelu. Łatwo można przesadzić jeśli użyje się za dużo siły lub za dużo OT. Za pomocą drucianych szczotek drapie bardzo delikatnie panele, które były narażone na duże uszkodzenia powłoki malarskiej na przykład przez buty załogantów lub ekwipunek przewożony na czołgu itp. W tym wypadku jest to góra wieży i płyta nadsilnikowa. Poniżej efekty mojej pracy. Sam nie mam jeszcze przekonania czy jestem w dobrym miejscu, czy nie powinienem jeszcze dołożyć obdrapań, czy być może już przesadziłem... Zapraszam do komentowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Tych zadrapań śmiało możesz więcej dorobić. Ale nie rób tego druciakami bo zniszczysz powłokę modelu. Jak już chcesz robić takie wyczyny to wykałaczką delikatnie da to więcej kontroli nad procresem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Jak dla mnie spoko, może jeszcze gąbką bym porobił co nie co jeszcze, ale też nie na siłę, wszak z tymi obiciami nie ma co przesadzać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 17 Kwietnia Autor Share Napisano 17 Kwietnia 19 minut temu, patrykd napisał: Ale nie rób tego druciakami bo zniszczysz powłokę modelu. Jak już chcesz robić takie wyczyny to wykałaczką delikatnie da to więcej kontroli nad procresem Wykałaczki są zdecydowanie za duże do tej skali, dzięki szczotkom drucianym mogę zrobić naprawdę włosowate zadrapania. Kolejny przykład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia Więcej tych przecierek, jak Patryk pisał, np. na włazie w wieży, pomiędzy peryskopami/wizjerami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 24 Kwietnia Autor Share Napisano 24 Kwietnia Ciąg dalszy pracy nad modelem. Przed białym kamo musiałem pomalować wszystkie detale. Niby nie jest tego dużo, ale się zeszło... I na koniec mała zajawka tego co zamierzam uzyskać po malowaniu białego kamo. Jest to model testowy, do modelu testowego Wiem dzięki temu jak zachowa się farba w zależności od ilości wody i narzędzi jakie użyję. Zapraszam do komentowania. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano Sobota o 16:01 Share Napisano Sobota o 16:01 W dniu 17.04.2026 o 20:02, Patafian napisał: W rzeczywistości Niemcy używali jako podkład koloru Rotbraun RAL 8012 No tak nie za bardzo - tak myślę. Na przykładzie Panter - po malowaniu antykorozyjnym - montownia MAN Montownia MNH KOLORY - teraz z dostępnych wzorników - Oznaczenie czterocyfrowe to z tabeli - 840R / jedno, dwu cyfrowe z 840B/2 Dodam jeszcze kolor RAL 8017 Kaffeebraun - który najbardziej pasuje do koloru który Wkleiłeś. W 1943 roku dla RAL 8017 stosują nazwę" rotbraun" - dokument z Luftwaffe we Włoszech. NAZWY - Nazwy tych trzech kolorów - stosowane w dokumentach z epoki - (Pierwszy dokument między 8013 a 8017 wyciąłem niepotrzebne dane). Zawsze RAL 8012 / 13a jest farbą podkładową. RAL 8013 też jest w dokumentach -np. TL 6316 z dnia 01-09-1938 roku - farbą podkładową jest 840B -Nr.13 nazywany "rotbraun" - czyli późniejszy RAL 8013. Natomiast w TL 6321 od grudnia 1940 roku w punkcie pierwszym nakazano - "W przypadku wielu partii, różne partie muszą być wlewane do pojemnika mieszającego o pojemności co najmniej 250 kg, dokładnie mieszane, a następnie wlewane z tego pojemnika do puszek lub kanistrów." Jeśli jest dostawa w jednej partii do 250 kg i poniżej może być rozprowadzona prosto z mieszalnika do puszek i kanistrów. Świadczy to o różnych odcieniach farb od dostawcy. Doskonale to widać na elementach wyposażenia w kolorze RAL 7028 . Teraz Każdy może dopasować sobie kolor podkładowy/antykorozyjny. Pozdrawiam Krzysztof 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano Sobota o 16:54 Autor Share Napisano Sobota o 16:54 Messer jesteś nieoceniony. Oczywiście masz rację, powiem więcej w doborze następnych kolorów podkładu bardziej będę kierować się właśnie zdjęciami niż proponowanymi przez producentów kolorami Ral 8012 czy 8013, które w moim odczuciu są za ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi