Roland_Sebastian Napisano Piątek o 07:09 Share Napisano Piątek o 07:09 Cześć, Na mój kanał wrzuciłem film pokazujący kilka podstawowych technik modelarskich i sposobów na poradzenie sobie z odtworzeniem niektórych detali na modelu. Pokazuję między innymi szpachlowanie połączeń, odtwarzanie linii podziału, odtwarzanie zapinek czy jak radzę sobie z usuwaniem płytkich jamek skurczowych. Mam nadzieję, że materiał będzie dla kogoś z was pomocny. https://youtu.be/Fq9b15H2zSM?si=LFfe2Hv04uCFw6YN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Piątek o 09:09 Share Napisano Piątek o 09:09 (edytowane) Robisz filmy fajne technicznie i merytorycznie, ale dopóki wszystkie ścieżki dźwiękowe będziesz miał generowane przez AI (włącznie z polską), to na mnie nie licz niestety. Z tego co się orientuję, nie tylko mnie to zniechęca. Ale pewnie większe zasięgi masz od tych któym to nie przeszkadza, więc masz najlepsze prawo zignorować moje zdanie. Edytowane Piątek o 09:12 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano Piątek o 10:07 Autor Share Napisano Piątek o 10:07 Dzięki za szczerą opinię - naprawdę to doceniam Rozumiem, że głos AI nie każdemu odpowiada i szanuję takie podejście. Na ten moment korzystam z tego rozwiązania głównie ze względów praktycznych i językowych. W przypadku filmów z polskim lektorem YouTube niestety średnio radzi sobie z automatycznym tłumaczeniem, dlatego zdecydowałem się na angielski głos, żeby materiały były bardziej dostępne dla szerszej widowni. Nie wykluczam zmian w przyszłości - cały czas testuję różne opcje i szukam najlepszego kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Piątek o 11:08 Share Napisano Piątek o 11:08 Z gąbkami ściernymi zaczęło mi nie być po drodze, zawsze miałem wrażenie że ścierają wszędzie do koła a nie np właśnie klej, czy szpachle. Do obłych elementów przy zgrubnym używaniu, używam takich narzędzi. Eliminują w dużym stopniu efekt spłaszczenia części, ale też dobrze oddziałują na samą spójne która chcą usunąć.. No i później polerowanie, warto nie poprzestać na papierze czy gąbce 1200-2000 tylko grubo jechać do 8000. Widziałem gdzieś w necie nawet takich co polerują plastik pastami polerski mi przed malowaniem, ale to już gruba przesada jak dla mnie. I właśnie na skrzydłach w jednym Mustangu srebro wyciągnęło to że nie wypolerowales ich do końca i widać było nie tyle rysy, ale farba wygląda na matową gdzie ścierales szpachle. Alternatywa do surfacera do usuwania Janek skurczowych jest Dissolved putty. Albo mając zwykłą szarą lub biała szpachle Tamiya, możemy ją rozcieńczyć Levelling Thinnerrem do płynnej postaci. Obie te szpachle można nałożyć też na linie wykałaczką, pędzlem lub pędzlem silikonowym i reszte zrobić jak pokazałeś, albo zetrzeć patyczkiem nasączonym LT. Super materiał, wiecej takich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano Piątek o 14:27 Autor Share Napisano Piątek o 14:27 3 godziny temu, Moses napisał: Z gąbkami ściernymi zaczęło mi nie być po drodze, zawsze miałem wrażenie że ścierają wszędzie do koła a nie np właśnie klej, czy szpachle. Do obłych elementów przy zgrubnym używaniu, używam takich narzędzi. Eliminują w dużym stopniu efekt spłaszczenia części, ale też dobrze oddziałują na samą spójne która chcą usunąć.. Od kiedy zaczałem używac gąbki ścierne Dspiae nie mam tego problemu, są twarde i nie tak łatwo poddają się przy wszelkich nierównościach. Do płaskich powierzchni używam szeregu pilników stworzonych z papierów ściernych różnej gradacji naklejonych na sztywne płytki. 3 godziny temu, Moses napisał: Widziałem gdzieś w necie nawet takich co polerują plastik pastami polerski mi przed malowaniem, ale to już gruba przesada jak dla mnie. Trzeba pamiętać, że im bardziej gładka powierzchnia polistyrenu tym farba ma mniejsza przyczepność, więc nie ma co przesadzać. 3 godziny temu, Moses napisał: Mustangu srebro wyciągnęło to że nie wypolerowales ich do końca i widać było nie tyle rysy, ale farba wygląda na matową gdzie ścierales szpachle. Szczerze mówiąc, to nie dopieszczałem skrzydeł za bardzo, bo i tak będa wykończone na satynowo i są już pomalowane srebrno-szara farbą żeby odróżnić je od kadłuba w NMF. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi