Skocz do zawartości

M5A1 "Stuart", AFV Club 35S60, 1:35

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach odstresowania przy pracach nad M7 Priest, otwieram kolejne, ostatnie już pudełko z szafy z nowym modelem, co powoduje, że mam znowu 4 rozpoczęte modele...

Mam zamiar znowu wydłubać pojazd używany w D-Day lub krótko po tym; nie mam pewności, czy wieża jest z tego okresu czy nie.

Nie mam do niego blaszek ani też żadnych amerykańskich kalek (kupiłem model z kalkami do pojazdów używanych przez R.O.K., bo akurat trafiła się okazja i metalowa lufa). Blaszki pozbieram z pozostałości po innych modelach, uchwyty do mocowania narzędzi zrobię z drutu miedzianego w nawierconych otworach.

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1

• Lipstein changed the title to M5A1 Stuart, AFV Club 35S60, 1:35
Napisano (edytowane)

W modelu są 2 typy wieży, ale żadna z nich nie jest taką jak ta w tym egzemplarzu: 

char.jpg

stuart-m5a1-musee-des-epaves-sous-marines-port-en-bessin.jpg

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Jak w opisie, czyli wersja wczesna, dodatkowe inne kalki, metalowa lufa, fototrawione siatki nad silnikiem; dodam blaszki z pozostałości po M4 i M7, lufy Browningów i linę Eureka, podstawę anteny z Abera i uchwyt anteny SRC 610 z wydruku 3D  Przemka P., chyba że zestawowa będzie jako taka. podstawa Browninga z boku wieży też z odzysku.

DSC_3179.JPG

DSC_3180.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 2

Napisano (edytowane)

Usunąłem wszystkie zaczepy narzędzi i innego szpeju umieszczone na kadłubie i błotnikach i zastąpiłem je drucianymi.

Kadłub nie ma żadnego wnętrza, dlatego wszystko psiknąłem na czarno, białe wnętrze będzie miała jedynie wieża, w której jest wyposażenie, zamek działa, radio i td.

IMG_8958.JPG

IMG_8959.JPG

IMG_8960.JPG

Wszystkie uchwyty są już spłaszczone do przekroju kwadratowego i będą miały na końcach po kropelce surfacera jako imitacja spawu

Edytowane przez Lipstein

23 minuty temu, Lipstein napisał:

Wszystkie uchwyty są już spłaszczone do przekroju kwadratowego i będą miały na końcach po kropelce surfacera jako imitacja spawu

To chyba najrozsądniejsze podejście do tematu klamer USA, ciekaw jestem końcowego efektu.

I to się nazywa profeska. Nie umiem tylko powiedzieć czy te części aby napewno są ze stuarta...

• Lipstein changed the title to M5A1 "Stuart", AFV Club 35S60, 1:35

I na razie chyba tyle, za 2 godziny żona wraca z delegacji i do czerwca pewnie stopka z warsztatem ... 

IMG_8964.JPG

IMG_8965.JPG

IMG_8966.JPG

• Like 3

Napisano (edytowane)

taki z przewodu elektrycznego 1,5mm, wielożyłowego, jedna żyła: 0,22mm

Edytowane przez Lipstein

47 minut temu, Greif napisał:

Polecam nabyć szpilki do insektów  fajny sztywny drut, różne średnice

Tylko że jest on sztywny jak piszesz i zrobienie z nich klamer tej wielkości jest dość trudnym zadaniem . Chyba żeby je rozgrzać nad gazem może wtedy będzie to łatwiejsze  zadanie. W jednym z wątków pisałem o drucie dekoracyjnym florystycznym , dostępne np: Action, Kaufland itp

Action  po 3 zl

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

• 1,5 mm grubości 3 zl

Drut dekoracyjny Hobby Flora 3

Kaufland, 0,3mm 20 m. za 5,28 zl

shopping?q=tbn:ANd9GcR1vLj1T0P_epDqHq4_JkH8nVErTmMXEtF8CF1NkIDPCATgPi4Mrv9JuV-n6OwvH00hDAh-uV2dEidxlgkyMmAahTrhExbMxBYqQeVIh3eMvTYNlerU2h76qA

Dzięki Bulik, taki drut 0,3 - ideolo do uchwytów klap; poszukam w Kauflandzie, bo moje źródełko w postaci wielożyłowych kabli telefonicznych wyschło

7 minut temu, Lipstein napisał:

Dzięki Bulik, taki drut 0,3 - ideolo do uchwytów klap; poszukam w Kauflandzie, bo moje źródełko w postaci wielożyłowych kabli telefonicznych wyschło

na allegro poszukaj sobie "drut miedziany miękki" - fajne, miękkie druty trzymające deklarowany wymiar bo nie są pokryte żadnym szajsem. Nie rozumiem po co wy sobie tak życie utrudniacie.

• Sad 1

nie utrudniamy - te druty florystyczne czasem występują w kolorze neutralnym, beż żadnego lakieru czy powłoki, a te telefoniczne - wystarczy zdjąć izolację...

8 minut temu, Lipstein napisał:

nie utrudniamy - te druty florystyczne czasem występują w kolorze neutralnym, beż żadnego lakieru czy powłoki, a te telefoniczne - wystarczy zdjąć izolację...

Ta jeszcze dorzucę od siebie drut oporowy. Występuje w różnych średnicach, dosyć dobrze się formuje i jest twardszy od miedzianego. Przy mojej zgrabności i dłuższych uchwytach to nawet wskazane 😄

6 godzin temu, Kalor napisał:

na allegro poszukaj sobie "drut miedziany miękki" - fajne, miękkie druty trzymające deklarowany wymiar bo nie są pokryte żadnym szajsem. Nie rozumiem po co wy sobie tak życie utrudniacie.

Wbrew temu co napisałeś żaden drut nie utrudnia mi życia zarówno kolorowy jak i w kolorze  naturalnym , a często pomaga. Zwłaszcza gdy robię instalacje silnika , paliwowo/hamulcową, radiową itp, itd , gdy potrzebuję srebrny mam papier ścierny , do twardego drutu wystarcza gaz. Co do wymiarów , znasz oryginalną grubość każdego elementu który chcesz zastąpić drutem ? Ja przed usunięciem każdego elementu dopasowuję sobie drut pamiętając o tym iż będzie pokryty zarówno podkładem (razem z modelem) oraz farbą. 

To że wrzuciłem fotki ,, kolorowych ,, drucików nie oznacza iż są jedynym wyborem , w tym wypadku chodziło bardziej o dostęp, cenę , i długość . Spojrzałem również na ,,Alle,, i pierwsza z brzegu oferta ...... ,   drogo i  kolorowo 

Zestaw 10 rolek drutu miedzianego modelarskiego 0,5 mm 9 m 

cena59,99 zł 
Materiał

Zestaw 10 rolek drutu miedzianego modelarskiego do rękodzieła 0,5 mm 9 m Stan opakowania oryginalne