Lipstein Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia (edytowane) W ramach odstresowania przy pracach nad M7 Priest, otwieram kolejne, ostatnie już pudełko z szafy z nowym modelem, co powoduje, że mam znowu 4 rozpoczęte modele... Mam zamiar znowu wydłubać pojazd używany w D-Day lub krótko po tym; nie mam pewności, czy wieża jest z tego okresu czy nie. Nie mam do niego blaszek ani też żadnych amerykańskich kalek (kupiłem model z kalkami do pojazdów używanych przez R.O.K., bo akurat trafiła się okazja i metalowa lufa). Blaszki pozbieram z pozostałości po innych modelach, uchwyty do mocowania narzędzi zrobię z drutu miedzianego w nawierconych otworach. Edytowane 22 Kwietnia przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia Gaski wymieniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Kwietnia Autor Share Napisano 20 Kwietnia Zobaczę, co w zestawie, mam też z innego modelu; wiem, mają łączniki "gdzie indziej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Kwietnia Autor Share Napisano 20 Kwietnia (edytowane) W modelu są 2 typy wieży, ale żadna z nich nie jest taką jak ta w tym egzemplarzu: Edytowane 21 Kwietnia przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia Będę zaglądał z ciekawością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia A pochwal się jaki to nr katalogowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Kwietnia Autor Share Napisano 20 Kwietnia (edytowane) Jak w opisie, czyli wersja wczesna, dodatkowe inne kalki, metalowa lufa, fototrawione siatki nad silnikiem; dodam blaszki z pozostałości po M4 i M7, lufy Browningów i linę Eureka, podstawę anteny z Abera i uchwyt anteny SRC 610 z wydruku 3D Przemka P., chyba że zestawowa będzie jako taka. podstawa Browninga z boku wieży też z odzysku. Edytowane 20 Kwietnia przez Lipstein 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Kwietnia Autor Share Napisano 22 Kwietnia (edytowane) Usunąłem wszystkie zaczepy narzędzi i innego szpeju umieszczone na kadłubie i błotnikach i zastąpiłem je drucianymi. Kadłub nie ma żadnego wnętrza, dlatego wszystko psiknąłem na czarno, białe wnętrze będzie miała jedynie wieża, w której jest wyposażenie, zamek działa, radio i td. Wszystkie uchwyty są już spłaszczone do przekroju kwadratowego i będą miały na końcach po kropelce surfacera jako imitacja spawu Edytowane 22 Kwietnia przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 22 Kwietnia Share Napisano 22 Kwietnia 23 minuty temu, Lipstein napisał: Wszystkie uchwyty są już spłaszczone do przekroju kwadratowego i będą miały na końcach po kropelce surfacera jako imitacja spawu To chyba najrozsądniejsze podejście do tematu klamer USA, ciekaw jestem końcowego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Kwietnia Autor Share Napisano 22 Kwietnia Na modelu M8 sprzed paru lat też tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 22 Kwietnia Share Napisano 22 Kwietnia I to się nazywa profeska. Nie umiem tylko powiedzieć czy te części aby napewno są ze stuarta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Kwietnia Autor Share Napisano 22 Kwietnia Są, z ostatniej wersji produkcyjnej tego modelu. "stuarta" dam w cudzysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Kwietnia Autor Share Napisano 25 Kwietnia I na razie chyba tyle, za 2 godziny żona wraca z delegacji i do czerwca pewnie stopka z warsztatem ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 25 Kwietnia Share Napisano 25 Kwietnia Tak, wymiana tych klamer zdecydowanie na plus Jakiej grubości drut stosowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Kwietnia Autor Share Napisano 25 Kwietnia (edytowane) taki z przewodu elektrycznego 1,5mm, wielożyłowego, jedna żyła: 0,22mm Edytowane 25 Kwietnia przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Kwietnia Super Moderator Share Napisano 26 Kwietnia Polecam nabyć szpilki do insektów fajny sztywny drut, różne średnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 26 Kwietnia Share Napisano 26 Kwietnia 47 minut temu, Greif napisał: Polecam nabyć szpilki do insektów fajny sztywny drut, różne średnice Tylko że jest on sztywny jak piszesz i zrobienie z nich klamer tej wielkości jest dość trudnym zadaniem . Chyba żeby je rozgrzać nad gazem może wtedy będzie to łatwiejsze zadanie. W jednym z wątków pisałem o drucie dekoracyjnym florystycznym , dostępne np: Action, Kaufland itp Action po 3 zl 1,5 mm grubości 3 zl Kaufland, 0,3mm 20 m. za 5,28 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 26 Kwietnia Share Napisano 26 Kwietnia Ewentualnie: https://bogdangawlik.pl/pol_m_Materialy-muchowe_Lamety-druty_Druty-294.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Kwietnia Autor Share Napisano 28 Kwietnia Dzięki Bulik, taki drut 0,3 - ideolo do uchwytów klap; poszukam w Kauflandzie, bo moje źródełko w postaci wielożyłowych kabli telefonicznych wyschło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia 7 minut temu, Lipstein napisał: Dzięki Bulik, taki drut 0,3 - ideolo do uchwytów klap; poszukam w Kauflandzie, bo moje źródełko w postaci wielożyłowych kabli telefonicznych wyschło na allegro poszukaj sobie "drut miedziany miękki" - fajne, miękkie druty trzymające deklarowany wymiar bo nie są pokryte żadnym szajsem. Nie rozumiem po co wy sobie tak życie utrudniacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Kwietnia Autor Share Napisano 28 Kwietnia nie utrudniamy - te druty florystyczne czasem występują w kolorze neutralnym, beż żadnego lakieru czy powłoki, a te telefoniczne - wystarczy zdjąć izolację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marfy Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia 8 minut temu, Lipstein napisał: nie utrudniamy - te druty florystyczne czasem występują w kolorze neutralnym, beż żadnego lakieru czy powłoki, a te telefoniczne - wystarczy zdjąć izolację... Ta jeszcze dorzucę od siebie drut oporowy. Występuje w różnych średnicach, dosyć dobrze się formuje i jest twardszy od miedzianego. Przy mojej zgrabności i dłuższych uchwytach to nawet wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia 6 godzin temu, Kalor napisał: na allegro poszukaj sobie "drut miedziany miękki" - fajne, miękkie druty trzymające deklarowany wymiar bo nie są pokryte żadnym szajsem. Nie rozumiem po co wy sobie tak życie utrudniacie. Wbrew temu co napisałeś żaden drut nie utrudnia mi życia zarówno kolorowy jak i w kolorze naturalnym , a często pomaga. Zwłaszcza gdy robię instalacje silnika , paliwowo/hamulcową, radiową itp, itd , gdy potrzebuję srebrny mam papier ścierny , do twardego drutu wystarcza gaz. Co do wymiarów , znasz oryginalną grubość każdego elementu który chcesz zastąpić drutem ? Ja przed usunięciem każdego elementu dopasowuję sobie drut pamiętając o tym iż będzie pokryty zarówno podkładem (razem z modelem) oraz farbą. To że wrzuciłem fotki ,, kolorowych ,, drucików nie oznacza iż są jedynym wyborem , w tym wypadku chodziło bardziej o dostęp, cenę , i długość . Spojrzałem również na ,,Alle,, i pierwsza z brzegu oferta ...... , drogo i kolorowo Zestaw 10 rolek drutu miedzianego modelarskiego 0,5 mm 9 m cena59,99 zł Materiał miedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi