Skocz do zawartości

Panzer III ausf.M-1/35 (Takom-blitz)

michal0281

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.  Udało się zrobić do końca. Generalnie całkiem zadowolony jestem,  może na zdjęciach nie widać, ale udało mi się trafić z kolorami pojazdu tak jak chciałem, nie jest za jasny czy za ciemny. 

20260427_170253.jpg

20260427_170316.jpg

20260427_170413.jpg

20260427_170352.jpg

20260427_170330.jpg

20260427_170222.jpg

Edytowane przez michal0281
  • Like 21

Bardzo ładny model i podstawka. Jestem zdecydowanie na TAK. Jedynie zdjęcia zrobione troszkę z zbyt płytką ostrością przez co na żadnym nie można się przyjrzeć od przodu czołgiście. Z doświadczenia powiem że fajnie się sprawdza focus stacking w takich przypadkach lub mocno przymknięcie przysłony

Edytowane przez patrykd
  • Like 1

8 minut temu, patrykd napisał:

Bardzo ładny model i podstawka. Jestem zdecydowanie na TAK. Jedynie zdjęcia zrobione troszkę z zbyt płytką ostrością przez co na żadnym nie można się przyjrzeć od przodu czołgiście. Z doświadczenia powiem że fajnie się sprawdza focus stacking w takich przypadkach lub mocno przymknięcie przysłony

Ja robię zdjęcia telefonem, pierwszy raz słyszę o focus stacking, ale zdecydowanie zgadzam się, że ostrość słaba. 

Fajny model. Podoba się. 
Zwiększanie głębi ostrości uzyskasz odsuwając telefon od modelu przynajmniej na dwukrotną odległość. Można od razu focusem kadrować zdjęcie ale ja kadruję zdjęcie już w trakcie przygotowania do wklejenia. Przy zwiększeniu odległości ryzykujesz oczywiście zmniejszenie ostrości w wyniku przypadkowego poruszenia dlatego warto rękę z telefonem podeprzeć na czymś np. na stosie książek na stole albo na najzwyklejszym kijku trekkingowym opartym na podłodze.

Ponieważ silnik naszego forum automatycznie ogranicza wielkość zdjęć więc za dużej ostrości przy powiększeniach i tak sie nie uzyska no chyba że ładujesz zdjęcia z zewnętrznego serwera. W takim przypadku lepiej zrobić więcej zbliżeń z detalami. Da to chyba lepszy efekt.

• Thanks 1

Super to wygląda. Pojazd, podstawka, cała kompozycja. A najbardziej podobają mi się ślady eksploatacji na czołgu, stonowane i nieprzesadzone. Uszkodzenia wydają się być dokładnie tam gdzie być powinny.

• Thanks 1