Skocz do zawartości

AV-8B PLUS HARRIER HASEGAWA 1:72

tommyk

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem do współczesnej tematyki. Zawsze miałem słabość do Harierra. Chciałbym jeszcze zrobić GR.3 i AV-8A.

Na razie działam z AV-8B PLUS. Zestaw to stara, dosyć prosta Hasegawa. Mam trochę różnych żywić i zobaczymy co uda mi się wpasować.

Jednocześnie działam z podwieszeniami aby nie zostawiać tego na sam koniec, bo czasem wtedy brakuje już cierpliwości.

1.jpg

2.jpg

• Like 5

Chciałem ostatnio zrobić jakiegoś harriera to chętnie podpatrze 

Ale te Harpoony to raczej do jakiegoś innego projektu, prawda?

No właśnie myślałem o tym :). Doczytałem w internetach, że AV-8B może przenosić Harpoony. Nawet mi gdzieś jakieś zdjęcie mignęło ale nie mogę go teraz znaleźć - w układzie: zbiorniki, Harpoony, Sidewindery. 

Ale jak coś nie tak to dawaj bo jak widać jeszcze jest czas na zmiany :).

osobiście nie kojarzę aby Harriery były uzbrojane w Harpoony. Fajnie jakbys znalazł tego glejta na taką konfigurację. Chociaz oczywiscie to Twoj model i wiesz 😉

Im głębiej grzebię to pojawiają się problemy. Rzeczywiście można znaleźć info, że Włosi i Hiszpanie wnosili o taką integrację pod koniec wieku i tam było jakieś zamieszanie. US miało twierdzić, że im wystarczają Mavericki. Znalazłem coś takiego jeszcze (oczywiście oprócz Wiki)  https://www.airforce-technology.com/projects/harrier/?cf-view i tu jest niby info o zdolności przenoszenia Harpoonów. 

Jeszcze jest trochę czasu i w ostateczności będę wieszał Mavericki choć z Harpoonami wyglądałby, że ... :).

Zdolnosc to jedno, drugie to czy było to stosowane. Harriery USMC nie przenosiły tego typu uzbrojenia z prostego powodu, niszczenie okretów nie jest w ich gestii, oni maja wspierać swoich gruntów na ziemi. Dlatego JDAMY, GBU, Maverici to bedzie ich głowne uzbrojenie. I teraz znowu kolejna kwestia, jezeli juz chcesz podwiesic cos inteligentnego, nie mozesz zapomniec o Lantrinie 

_MG_4431 AV-8B Harrier II | AV-8B Night Attack Harrier II wi… | Flickr

a tu jest ciekawostka Harrier z Amramami
Av-8b Harrier II: The US Marine Corps' Vstol Jet Aircraft: 52 : Neubeck,  Ken: Amazon.pl: Książki

Wszystko kwestia zrobienia odpowiedniego researchu, pod wzgledem uzbrojenia uzywanego przez dana eskadre, w danym okresie. 

Lantrin to nie problem - mamy (albo Litening - bo nie wiem czy mi się nie pomyliło :). Widziałem też zdjęcia ze Sniperem, ale to chyba Gr.9. 

Jak zobaczyłem w Reskicie te Harpoony z napisem, że też do Harierra to już widziałem oczyma wyobraźni ten zestaw a teraz to może mi się przyda do F-18 jak kiedyś się zdecyduję.

• 1 month later...

Skoro Harpoony się nie nadają będą Mavericki :). 

Kokpit to kalki Quinta. Kleiłem na Microscale Liquid Tape. Szybko i sprawnie i jak w większości tego typu produktów - zgodność z kolorem oryginału to tylko sugestia :). 

3.jpg

• Like 2

Dawaj, jako Tribute dla tej maszyny, właśnie zakończyły służbę w USMC 

Daję, ale szybciej nie potrafię :).

Kadłub zasadniczo zamknięty, wnęki podwozia zamontowane. Coś tam będzie jeszcze do poprawy ale idziemy do przodu. 

Wiem, że mogłem te wnęki odpuścić bo Harriery często na postoju mają zamknięte klapy podwozia ale taki byłby bidny z tym wszystkim zamkniętym.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

• Like 3