Skocz do zawartości

Mil Mi-24W 741 1/72 Zvezda + kilka ciekawostek

HeliJack

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ,

to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym pokazać jeden z ostatnich modeli, który zbudowałem - Mi-24W nr boczny 741. Do projektu wykorzystałem jako bazę model Zvezdy. Elementy żywiczne do otwarcia śmigłowca zakupiłem od firmy HeliResinKit, blachy natomiast to mix Microdesign, ACE i Eduarda. Do wnętrza wrzuciłem kilka kalek od Quinty. Nity zrobiłem z kalek Archer Transfers i Quinta. Sporo elementów dorobiłem sam. Na chwilę obecną to najbardziej złożony projekt, jaki robiłem - nie jest idealny, ma sporo błędów, ale sprawił mi niesamowicie dużo frajdy 🙂 

11.thumb.jpg.f16af4396d43eaf53a73a194159d2bba.jpg5.thumb.jpg.b4c0b35ffbb26f80c8025ede59c57d7e.jpg4.thumb.jpg.58a91145ecc085032ba53c03f326cea7.jpg3.thumb.jpg.44a5e443b232839e6fadf2ecebe5a317.jpg2.thumb.jpg.c759588da2d9002e75dd22d64ed54276.jpg1.thumb.jpg.1ad708e36ea28689b77f432e0245c560.jpg0.thumb.jpg.79ee29a59665be9b41486ce39f8523ba.jpg00.thumb.jpg.e0d8ed0bbdb3268f683fafa7c062e312.jpg

• Like 11

4 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Ja miałbym jedną uwagę. Mógłbyś robić zdjęcia na jednolitym tle? Bo zdjęcia w hangarze sprawiają mi problem z identyfikacją czy to jest model, czy też oryginał.  😁

to tylko model 🙂 ale hangarek robi robotę jeśli idzie o fotki. Kupiłem teraz fotobudkę z czarnym materiałem - będę robił zdjęcia i w niej w i różnymi tłami. Ale miło mi - bo skoro oko się gubi to może te moje ulepki wcale aż takie złe nie są :D 

667576775_122096230448738789_8666722917232991160_n.jpg

• Like 5

Pomysł bardzo fajny :super:

Jakbyś uplastycznił ściany hangaru, efekt byłby jeszcze lepszy.

Teraz uwagi:

- Napisz skalę w tytule

- Napisz coś o modelu APY

- Skoro APA ma nowe numery rejestracyjne, nie są wówczas malowane numery na drzwiach (chyba, że masz kwity na jakiś wyjątek od reguły).

4 godziny temu, Grzes napisał:

Pomysł bardzo fajny :super:

Jakbyś uplastycznił ściany hangaru, efekt byłby jeszcze lepszy.

Teraz uwagi:

- Napisz skalę w tytule

- Napisz coś o modelu APY

- Skoro APA ma nowe numery rejestracyjne, nie są wówczas malowane numery na drzwiach (chyba, że masz kwity na jakiś wyjątek od reguły).

Dzięki za uwagi 😊

skala jest w tytule - 1/72 - dopisze słowo „skala”, żeby oddzielić ją od ciągu numerów bo rzeczywiście zlało się to i jest nieczytelne.

APA5D - model od Hobby Boss w skali 1/72 - zrobiony z pudła - jedyny dodatek to przewody elektryczne od agregatu i kogut. 
Jesli idzie o oznaczenia, to sugerowałem się zdjęciami z artykułu:

image.thumb.png.5df32d6714f7c1ae263464637f65015f.png

ogólnie ten Ural powstał jako dodatek do pierwszej w życiu prostej dioramy i jako

odskocznia od budowania śmigłowca - taki powiew świeżości podczas długiej budowy 😊

2 godziny temu, HeliJack napisał:

skala jest w tytule - 1/72

Oj, przepraszam... Moja gapa.

Więc jest ok, nie zmieniaj.

2 godziny temu, HeliJack napisał:

Jesli idzie o oznaczenia, to sugerowałem się zdjęciami z artykułu:

Ten ze zdjęcia ma stary typ rejestracji. Numery były malowane na drzwiach i duże z tylu na agregacie.

Blach nie przyczepiano, choć mam gdzieś fotkę APY z czarną tablicą z tyłu, bo z przodu ich nie przyczepiano.

3 minuty temu, Grzes napisał:

Oj, przepraszam... Moja gapa.

Więc jest ok, nie zmieniaj.

Ten ze zdjęcia ma stary typ rejestracji. Numery były malowane na drzwiach i duże z tylu na agregacie.

Blach nie przyczepiano, choć mam gdzieś fotkę APY z czarną tablicą z tyłu, bo z przodu ich nie przyczepiano.

Dzięki Grzes za informacje 🙌👍 będę ogarnial kolejne pojazdy lotniskowe to zgłoszę się tutaj z prośbą o informację - w necie często ciężko coś znaleść 

Poprzeglądaj sobie ten temat:

Jeszcze jedno, może mniej istotne - nasze Mi-24 to zdecydowanie wyrzutnie UB-32

image.png.14d63fb6e612ffbfcd6998a2aa0ebe5e.png

Te, które podczepiłeś, czyli B-8W-20 u nas widziałem raz i to tylko jako pokaz uzbrojenia na wystawce.

37 minut temu, Grzes napisał:

Poprzeglądaj sobie ten temat:

Jeszcze jedno, może mniej istotne - nasze Mi-24 to zdecydowanie wyrzutnie UB-32

image.png.14d63fb6e612ffbfcd6998a2aa0ebe5e.png

Te, które podczepiłeś, czyli B-8W-20 u nas widziałem raz i to tylko jako pokaz uzbrojenia na wystawce.

No dość istotne - skoro nie było ich u nas w uzbrojeniu 😊 dzięki za informację 🙌