festiwaltychy Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca (edytowane) Oto prezentacja nagrody za najlepszy model wykonany przez juniora: https://sklep.skleptechniczny.pl/kompresor-sprezarka-skleptechniczny,3,26357,30264 Edytowane 22 Czerwca przez festiwaltychy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca (edytowane) 23 godziny temu, festiwaltychy napisał: 1. Okręty bez podziału na skalę Nie lepiej nazwać tą klasę: Jednostki pływające, bez podziału na skalę Edytowane 22 Czerwca przez kamilzoszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca Dokładnie o to mi chodziło, nie o tworzenie kategorii do nieskończoności tylko o precyzyjne ich określenie. Można przecież nazwać kategorie skrótowo, a w nawiasie umieścić co organizator do niej zalicza. Okręty (statki, okręty, okręty i łodzie podwodne, żaglowce), śmigłowce (wszystkie wiropłaty). Drugi punkt dziękuję za wyjaśnienie, nigdy nie zwracałem uwagi na ilość pojazdów kołowych i gąsienicowych w różnych skalach. Jeśli jest jak piszesz to ma to sens. Proszę nie odbierać tego jako próbę wymuszenia czegokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca Szczerze mówiąc z tego co kojarzę modeli wiropłatów jest jak kot napłakał i nie widuje się ich zbyt wiele na konkursach. Dlatego osobiście uważam, że nie ma sensu wyszczególnienia tychże. Śmigłowce są bardziej powszechne, dlatego są ujęte jako kategoria startowa. Okręt to każda jednostka pływająca co raczej większość osób się domyśla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca Panowie, naprawdę nie ma o co się spierać, spokojnie możecie wystawić okręt Titanic, okręt Jan Heweliusz, słynny okręt transatlantyk Stefan Batory a jak się ktoś nie domyśla to okręt Dar Pomorza też i taki malutki okręcik cumowniczy Emilka też można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca 17 minut temu, Albatros napisał: Panowie, naprawdę nie ma o co się spierać, spokojnie możecie wystawić okręt Titanic, okręt Jan Heweliusz, słynny okręt transatlantyk Stefan Batory a jak się ktoś nie domyśla to okręt Dar Pomorza też i taki malutki okręcik cumowniczy Emilka też można Dokładnie! Może być i nawet łódka rybacka, Kursk czy też Bismarck. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca 3 minuty temu, festiwaltychy napisał: Dokładnie! Może być i nawet łódka rybacka, Kursk czy też Bismarck. To był sarkazm nawet ja, który nie ma pojęcia o morzu, wiem, że okręt to coś zupełnie innego niż statek. To nawet nie kwestia wiedzy specjalistycznej tylko języka polskiego. Więc też nie rozumiem tego tępego uporu, zamiast zmienić nazwę kategorii np. na „Statki i okręty”, żeby nie robić zamętu i być choć w miarę poprawnym merytorycznie i językowo. Kategorie chyba nie są już wyryte w marmurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 23 Czerwca Autor Share Napisano 23 Czerwca (edytowane) 9 godzin temu, Albatros napisał: To był sarkazm nawet ja, który nie ma pojęcia o morzu, wiem, że okręt to coś zupełnie innego niż statek. To nawet nie kwestia wiedzy specjalistycznej tylko języka polskiego. Więc też nie rozumiem tego tępego uporu, zamiast zmienić nazwę kategorii np. na „Statki i okręty”, żeby nie robić zamętu i być choć w miarę poprawnym merytorycznie i językowo. Kategorie chyba nie są już wyryte w marmurze? Czy od razu trzeba używać określenia tępego? Dla mnie jest to wyrażenie niekulturalne zniechęcające do choćby przemyślenia sprawy. Nazwa kategorii zmieniona. Edytowane 23 Czerwca przez festiwaltychy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca 3 godziny temu, festiwaltychy napisał: Nazwa kategorii zmieniona. I teraz jest IDEALNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca Tak na chwilę obecną wygląda plakat. Patronat prasowy nad Festiwalem objął SuperModel Magazyn Modelarski Lista sponsorów wciąż może być większa. Są to zarówno firmy jak i ludzie prowadzący swoje kanały YouTube 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca (edytowane) Coś przykuło moją uwagę i skłoniło do bliższych oględzin tego obrazka. Szczerze mówiąc - ten plakat trąci skrajnie amatorskim wykorzystaniem AI, zakładając, że nie jest po prostu fejkiem. Loga sponsorów są jedynie "podobne" do oryginałów, a nawet z przekręconymi nazwami, co pozwala mi wysunąć przypuszczenie, że owi sponsorzy chyba nie do końca wiedzą, że są sponsorami. Kim jest OSCARD, skoro nazwa spółdzielni brzmi OSKARD? Edytowane 24 Czerwca przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca No i dziękuję za zwrócenie uwagi na błędy. Natomiast sugestie, że sponsorzy nic nie wiedzą są co najmniej nie na miejscu i może najpierw wypada zapytać, bez rzucania pochopnych oskarżeń. Serio najpierw lepiej zapytać niż rzucać oskarżenie w eter. Jestem w kontakcie z wszystkimi sponsorami. 2 godziny temu, jachud3 napisał: Coś przykuło moją uwagę i skłoniło do bliższych oględzin tego obrazka. Szczerze mówiąc - ten plakat trąci skrajnie amatorskim wykorzystaniem AI, zakładając, że nie jest po prostu fejkiem. Loga sponsorów są jedynie "podobne" do oryginałów, a nawet z przekręconymi nazwami, co pozwala mi wysunąć przypuszczenie, że owi sponsorzy chyba nie do końca wiedzą, że są sponsorami. Kim jest OSCARD, skoro nazwa spółdzielni brzmi OSKARD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca (edytowane) Wypadać, to wypada na plakatach promujących imprezę zamieszczać prawidłowe logotypy, które są najczęściej zarejestrowanymi znakami towarowymi. Używanie podobieństw, wykorzystujących wizualne skojarzenia z popularnym logotypem może być podstawą do działań prawnych. https://www.tmdn.org/tmview/#/tmview/detail/PL500000000436225 Sorry, ale to wygląda jak robione przez stażystę bez pojęcia o grafice czy konsekwencjach takiej zabawy w AI. Tego typu plakaty można sobie generować do antyramy w domu, a nie używać jako oficjalnego materiału promocyjnego. Edytowane 24 Czerwca przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca Szanowny Panie z tymi oskarżeniami przekracza Pan pewne granice. Sponsorzy otrzymali wersję plakatu. Radzę również pilnować swoich wypowiedzi, bo publiczne sugerowanie tego co Pan robi może również mieć konsekwencje prawne. Można kulturalnie wskazać elementy do poprawy, a nie od razu sugerować to co Pan raczył zasugerować. Publiczne oskarżenia w przestrzeni publicznej też mogą spotkać się z konsekwencjami. Tak wkradły się błędy tak będą poprawione. Jednak uwagę można zwrócić inaczej bez oskarżeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca 19 minut temu, festiwaltychy napisał: Serio najpierw lepiej zapytać niż rzucać oskarżenie w eter. Z tym to ja się zupełnie zgadzam. Ale każdemu zdarzy się zapomnieć. Np. tępy opór to opór nadmierny , nieuzasadniony. Jeśli weźmiemy pod uwagę kontekst wypowiedzi Albatrosa, to wg mnie tak wykładało się to określenie. I takie użycie go było zasadne. Zgoda, nie jest jednoznaczne i można zinterpretować je dużo bardziej negatywnie. W takim razie chyba lepiej jednak zapytać, niż oskarżać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca (edytowane) A tu @jachud3 proszę na tym etapie było jeszcze ok z logami sponsorów. Najwidoczniej coś na dalszym etapie się pochrzaniło. Dlatego najpierw się pyta potem rzuca oskarżeniami. I grafik dostał wytyczne co do literówki. Ma też do poprawienia logo KM i dodanie kolejnych Edytowane 24 Czerwca przez festiwaltychy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca 30 minut temu, festiwaltychy napisał: Radzę również pilnować swoich wypowiedzi, bo publiczne sugerowanie tego co Pan robi może również mieć konsekwencje prawne Mam to odebrać jako groźbę? Pytam, nie oskarżam. Dostałem oficjalny materiał promocyjny od przedstawiciela imprezy, to go sobie przeanalizowałem. Jak się wypuszcza promo, to wypadałoby sprawdzić, co się wypuszcza. Do Tychów się nie wybieram, ale będąc półświadomym modelarzem i widząc ten pierwszy plakat (który, jak rozumiem, gdyby nie mój post, nie zostałby tutaj skorygowany), pomyślałbym sobie, że ktoś próbuje podczepić się pod renomę firm sponsorskich. Dlatego sumiennie zapytałem wymienione na grafice firmy, czy mogą potwierdzić fakt sponsorowania tej imprezy. Skoro otrzymali wersję plakatu, to bez problemu potwierdzą, na co naprawdę gorąco liczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca 41 minut temu, jachud3 napisał: Mam to odebrać jako groźbę? Pytam, nie oskarżam. Dostałem oficjalny materiał promocyjny od przedstawiciela imprezy, to go sobie przeanalizowałem. Jak się wypuszcza promo, to wypadałoby sprawdzić, co się wypuszcza. Do Tychów się nie wybieram, ale będąc półświadomym modelarzem i widząc ten pierwszy plakat (który, jak rozumiem, gdyby nie mój post, nie zostałby tutaj skorygowany), pomyślałbym sobie, że ktoś próbuje podczepić się pod renomę firm sponsorskich. Dlatego sumiennie zapytałem wymienione na grafice firmy, czy mogą potwierdzić fakt sponsorowania tej imprezy. Skoro otrzymali wersję plakatu, to bez problemu potwierdzą, na co naprawdę gorąco liczę. Przekroczył Pan granicę w sposób nieprzyzwoity. Działam jako organizator i błędy można przeoczyć. Za Pana działania mogę zawiadomić z artykułu 212 kodeksu karnego. Pomówił mnie Pan w przestrzeni publicznej o oszustowo. Wzywam administrację do interwencji! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca 50 minut temu, jachud3 napisał: Mam to odebrać jako groźbę? Pytam, nie oskarżam. Dostałem oficjalny materiał promocyjny od przedstawiciela imprezy, to go sobie przeanalizowałem. Jak się wypuszcza promo, to wypadałoby sprawdzić, co się wypuszcza. Do Tychów się nie wybieram, ale będąc półświadomym modelarzem i widząc ten pierwszy plakat (który, jak rozumiem, gdyby nie mój post, nie zostałby tutaj skorygowany), pomyślałbym sobie, że ktoś próbuje podczepić się pod renomę firm sponsorskich. Dlatego sumiennie zapytałem wymienione na grafice firmy, czy mogą potwierdzić fakt sponsorowania tej imprezy. Skoro otrzymali wersję plakatu, to bez problemu potwierdzą, na co naprawdę gorąco liczę. Tak artykuł 212 kodeksu karnego. Pomówienie w przestrzeni publicznej. I to nie jest groźba tylko stan prawny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Halo policja, proszę przyjechać na modelworka!!! Jak dostanę odpowiedzi na maile od firm sponsorskich, to dam tu znać zainteresowanym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca 40 minut temu, jachud3 napisał: Halo policja, proszę przyjechać na modelworka!!! Jak dostanę odpowiedzi na maile od firm sponsorskich, to dam tu znać zainteresowanym. Dobrze będą wyciągnięte kroki prawne. Przypomnę, że za pomówienie w przestrzeni publicznej grozi kara grzywny lub ograniczenia wolności. Przekroczył Pan granice przyzwoitości bawiąc się w policjanta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Augustyniok Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Sebastianku, nie stresuj nie tak bardzo, zapytaj jeszcze raz jakiejś uprzejmej AI jak bardzo Modelarskie Kowadło angażuje się w organizację festiwalu i dlaczego inni go nie lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 25 Czerwca Autor Share Napisano 25 Czerwca 6 godzin temu, Piotr Augustyniok napisał: Sebastianku, nie stresuj nie tak bardzo, zapytaj jeszcze raz jakiejś uprzejmej AI jak bardzo Modelarskie Kowadło angażuje się w organizację festiwalu i dlaczego inni go nie lubią. Pan @jachud3przekroczył granicę proste. Jak się nie wycofa będzie się tłumaczyć na prokuraturze. Rzucanie oskarżeń w przestrzeni publicznej jest karalne. Teraz się śmieje, potem będzie płakał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca (edytowane) @jachud3jesteś u pani! Edytowane 25 Czerwca przez Albatros 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festiwaltychy Napisano 25 Czerwca Autor Share Napisano 25 Czerwca 9 minut temu, Albatros napisał: @jachud3jesteś u pani! Rzucanie publicznych niezweryfikowanych oskarżeń jest takie śmieszne? Śmieszne to może być tłumaczenie się przed sądem. Jestem w kontakcie z wszystkimi sponsorami. Rozumiem, że nie można popełnić literówki czy jakiegoś błędu w grafice i od razu jest podejrzenie o oszustwo. Zanim się coś chlapnie wypada wpierw zapytać. A co do Modelarskiego Kowadła. Człowiek zafunduje dwie nagrody dla najmłodszych zawodników. Nie znam jego historii na forum i nie wnikam. A przypisywanie mi nie mojego imienia? Gratuluję. Jestem Tomasz jakby kogoś to interesowało. I naprawdę drodzy Panowie ciekawe czy będzie, niektórym do śmiechu w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi