Skocz do zawartości

Caproni-Bergamaschi AP.1 Serii II - LF Models 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Samolot z lat 30. XX wieku. Nie miał jakiś spektakularnych osiągnięć ale odegrał bardzo ważną rolę w tworzeniu włoskiego lotnictwa szturmowego.

Model żywiczny, w miarę dobrze spasowany. Wzmocniłem golenie podwozia, połączenie łopat śmigieł z piastą, połącznie kadłuba ze statecznikami poziomymi i statecznikiem pionowym. drutem stalowym 0,3 mm. Wymieniłem lufę karabinu strzelca na metalową na metalową od Mini World. Dorobiłem oszklenie w bocznych okienkach, którego brakuje w zestawie i celownik, rurkę Pitota z igieł. Model malowany emalią Humbrol, Akrylami Italeri, Hataka, AK, pędzlem.

76 Squdriglia, Ciampino, Włochy 1938

IMG_20260702_135218_528.jpg

IMG_20260702_135242_684.jpg

IMG_20260702_135303_165.jpg

IMG_20260702_135319_324.jpg

IMG_20260702_135329_119.jpg

IMG_20260702_135343_032.jpg

IMG_20260702_135354_320.jpg

IMG_20260702_124356_127.jpg

Silnik zapuszczony, można startować.

IMG_20260702_135500_276.jpg

Edytowane przez mig
  • Like 4
Napisano

Fajna ciekawostka :super: Kamuflaż nie powinien przebijać spod oznaczeń, trzeba było zamaskować i dać białe kółko wielkości oznaczenia:piwo:

• Thanks 1
Napisano

Ale pokrak, włosi to mieli fantazje. Brawo za walkę z żywiczną materią. Co mi się nie podoba, ramki oszklenia.

- poszarpane i wyglada tak jak by farba nie była w 100% kryjąca

- podwozie na zdjeciu dolnym nie jest równo przyklejone. Jedna jest blizej dziobu druga jest blizej ogona. 
i takie czepniecie sie aby się czepnąć, cos chyba z malowniem  nie poszło. Wyglada jakby jeszcze trochę za gesta farba byla, i widac slady pedzla - to głównie tyczy się spodu. 

• Thanks 1
Napisano

Analogiczne spostrzeżenia jak u kolegów. Najbardziej rzuca mi się w oczy zbyt stanowcze krycie i gruba warstwa farby, ale mimo to osiągnąłeś efekt ogólnej czystości i schludności 👍🙂

• Thanks 1
Napisano
23 godziny temu, Adamo722 napisał:

Kamuflaż nie powinien przebijać spod oznaczeń,

To wiem ale ciężko przewidzieć takie coś. Na drugim skrzydle jest dobrze.

Oszklenie jest vacu jak to przy żywicach. Też mi się nie do końca podoba.

Podwozie jest minimalnie nierówno przyklejone ale zauważyłem to po przyklejeniu. Nie chciałem już tego odrywać, żeby nie doszło do katastrofy. Wklejane było w otwory, które były przygotowane przez producenta. Z reguły nie rozcieńczam Hataki albo robię to bardzo rzadko. Następnym razem trzeba bardziej popracować nad malowaniem. 

Niektóre modele żywiczne mają taką paskudną cechę, że im dłużej się je szlifuje tym więcej baboli wychodzi. W tym przypadku tak było.

Dziękuję za komentarze i uwagi.

• Like 1