sotter Napisano 15 Lipca Napisano 15 Lipca Szanowni, lata minęły - troszkę zająłem się drewnianym szkutnictwem ale przy okazji urodzin sprawiłem sobie modelik. @Marcin Rogozai jego Mikasa pewnie z 15 lat temu zainteresowała mnie modelarstwem więc czas na mały powrót. Zestaw waloryzowany plus swoje własne dodatki. łącznie z tym, że fantazyjnie złocenia pozłocę złotem transferowym ;) Z racji niewielkiej ilości czasu prace będą szły swoim niespiesznym tempem jak znam życie ale cóż... Model w malowaniu przedwojennym, że się tak wyrażę czyli powiedzmy taka wersja z 1904 r. Przy skąpym materiale nie sposób przesądzić kiedy dokładnie co zmieniono i dodano - no chyba że się ma dostęp do materiałów archiwalnych japońskich. Wszelkie referencyjne wskazówki mile widziane. Tak na dzień dobry pytanko do doświadczonych Kolegów. Bulaje, wychodzi mi, że powinny zewnętrzne okucia - de facto blaszki mosiężne takie pozostać jako, że tylko klapy malowano. Zaliż mam rację? 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 15 Lipca Napisano 15 Lipca JEZUSIEPRZEJANŚWIETSZY ! no nie mogę..... powrót po latach w stylu "nikt się nie spodziewał , wszyscy potrzebowali" PS: w sprawie bulajów to tak na szybko nic nie pomogę, ale przeszukam swoje archiwum w wolnej chwili Cytuj
sotter Napisano 16 Lipca Autor Napisano 16 Lipca 21 godzin temu, M.A.V. napisał: JEZUSIEPRZEJANŚWIETSZY ! no nie mogę..... powrót po latach w stylu "nikt się nie spodziewał , wszyscy potrzebowali" PS: w sprawie bulajów to tak na szybko nic nie pomogę, ale przeszukam swoje archiwum w wolnej chwili Eee... tam. A jeszcze pochwalę się, że jak dziobałem w drewnie. Zabił mnie brak czasu ale za to został sprzęt pozwalający wytoczyć, wyciąć czy co tam trzeba każdy element. Jako człek leniwy zamierzam z ciekawości przetestować modele AI w przeszukiwaniu źródeł referencyjch żeby uprościć sobie budowę np. wyznaczając linie nitowania kadłuba. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 4 Cytuj
M.A.V. Napisano 19 Lipca Napisano 19 Lipca pokopałem trochę u siebie w archiwum i niestety nic w temacie bulajów nie znalazłem Cytuj
Szydercza Gała Napisano 19 Lipca Napisano 19 Lipca W dniu 16.07.2026 o 07:14, sotter napisał: Eee... tam. A jeszcze pochwalę się, że jak dziobałem w drewnie. Zabił mnie brak czasu ale za to został sprzęt pozwalający wytoczyć, wyciąć czy co tam trzeba każdy element. Jako człek leniwy zamierzam z ciekawości przetestować modele AI w przeszukiwaniu źródeł referencyjch żeby uprościć sobie budowę np. wyznaczając linie nitowania kadłuba. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 6 Dziwna jakaś ta Mikasa, jakby drewniana..... 1 Cytuj
zaruk Napisano 20 Lipca Napisano 20 Lipca 13 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Dziwna jakaś ta Mikasa, jakby drewniana..... Czepiasz się... 1 Cytuj
sotter Napisano 20 Lipca Autor Napisano 20 Lipca 13 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Dziwna jakaś ta Mikasa, jakby drewniana..... hehe, no niestety w tych skalach nie ma to jak plastik i blaszki. W drewnie ze względu na strukturę drewna właściwie jedynie bukszpan wchodzi w grę. W dodatku konieczność wykonywania każdego elementu od zera powoduje dramatyczny syf w "warsztacie". Sam pył i trocinki. W porównaniu do tego plastik to wręcz kliniczna czystość pracy. Na razie nie ma co pokazywać gdyż ścinam, zdrapuję to co niepotrzebne w plastikowych elementach zestawowych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi