Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejny weekend, kolejny model :).

Tym razem Tygrys robiony "z dokumentacją". Model Vespid to najwyższa półka w '72, z metalową lufą, tłumikiem z 3D, małą blaszką. Miał być na wypasie więc dodałem blachy Parta i liny z Eureki XXL. Wnętrze zrobione "symbolicznie", bo miał przedstawiać wóz z załączonego zdjęcia. Modyfikacji trochę było, jak ktoś będzie ciekawy, to mogę udostępnić mu moją "dokumentację". Figurki z zestawów White Stork Miniatures. Podstawka symboliczna.

Model dostał kilka wyróżnień, więc chyba sędziom się podobał - a jak wam?

Tiger_111_Schwere_Abteilung_501_in_Tunisia_Afrika_DAK.jpg

TigerH-01.JPG

TigerH-02.JPG

TigerH-03.JPG

TigerH-04.JPG

TigerH-05.JPG

TigerH-06.JPG

TigerH-07.JPG

TigerH-08.JPG

TigerH-09.JPG

TigerH-10.JPG

TigerH-11.JPG

TigerH-12.JPG

TigerH-13.JPG

TigerH-14.JPG

• Like 15
Napisano

Piękna robota! Gdzieś go widziałem już, robi ogromne wrażenie zważywszy ze każdy pasjonat tigera kojarzy go z fotek. Oczywiście co do kolorów można debatować, ja swojego afrykańczyka zrobiłem dwukolorowego jak sugerują papiery ale w kurzu myślę ten kolor się zlewał. Mam vespida i można odnieść wrażenie że jest nieco za mały ...natomiast po sprawdzeniu wymiarów muszę przyznać że to figurki bywają za duże😛

Pozdro i dzięki że zamieszczasz tutaj swoje galerie.

Napisano

Tiger wyszedł pierwsza klasa. Pierwszy raz widzę wielbłąda z częściami fototrawionymi😜

Napisano

Jerzype - analizowałem zdjęcia i wyszło mi, że powinien być jednolicie piaskowy. Za duże zdjęć tego wozu nie ma, ale coś tam namierzyłem :).

Model91 - co do liczby sklejonych modeli, to według moje ewidencji (skrzywienie księgowego), w 2026 ukończyłem 7 "projektów" (bo są to różnego rodzaju modele), w 2025 - 5 sztuk, w 2024 też pięć (ale jeden z nich to latająca łódź Sunderland Mk. II w '72), w 2023 - 5, w 2022 - 5, a w 2021 - 6 - chyba przez pandemię :). Większość tych modeli już jest na forum, ale jeszcze kilka dorzucę w najbliższych tygodniach :).

Napisano (edytowane)

W pierwszym momencie byłem pewny iż to skala 1:35 , model podoba mi się. Natomiast temat malowania 111 póżniej chyba 71 był poruszany parokrotnie w sieci, poszukam link do tej strony. Nie jestem w 100% pewien ale kolor był chyba inny niż ten na modelu.  Kiedyś znalazłem zdjęcie wieży z prawej strony , tam rzekomo powinien być taki napis ,, Geiserich ,, który nawiązuje do germańskiego  imienia króla Wandalów i Alanów . Był to jeden z najważniejszych władców starożytności ze stolicą w Kartaginie .

1069.jpg (62.69KiB)

Obydwa modele RFM też nie mają tego napisu

images?q=tbn:ANd9GcSXooJfFTCO-Yq4_uXnYmHYhvHJpf_6bpVuSR_R1HXsqgJkR2VrDuże zdjęcie produktu Panzerkampfwagen V Panther (Sd.Kfz.171) Ausf.F 1, 35 Rye Field Model 5045, które można powiększyć. 3 z 14

Edytowane przez bulik58
Napisano

Fajny jak na skalę, ale niestety ta konwersja Tygrysa Early na Initiala z Afryki nie wyszła tak jak powinna.