Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Budowa modelu M1134 Stryker ATGM (AFV Club 1:35) była moim najbardziej ambitnym projektem modelarskim do tej pory. Postawiłem sobie za cel wykonanie możliwie wiernej repliki, wykorzystując rozbudowany zestaw waloryzacyjny Eduard BIG ED, żywiczne koła PanzerArt oraz dodatkowe wyposażenie i figurki. Największym wyzwaniem okazał się montaż bardzo delikatnego pancerza klatkowego oraz licznych elementów fototrawionych, które wymagały dużej precyzji i cierpliwości. W trakcie budowy wprowadzałem liczne poprawki, dorabiałem faktury powierzchni i konsultowałem rozwiązania z innymi modelarzami. Sporo czasu poświęciłem również na dopracowanie malowania – od doboru właściwego odcienia zieleni, przez kalkomanie i lakiery, aż po weathering. Ostatecznie projekt zakończył się wykonaniem szczegółowego modelu, który pozwolił mi zdobyć cenne doświadczenie w pracy z elementami fototrawionymi i nowoczesnymi technikami modelarskimi oraz stał się jednym z najbardziej wymagających i satysfakcjonujących modeli w mojej kolekcji

Jak zawsze na początku zdjęcie surówki bez malowania

341795850_Budowakoniec.thumb.jpg.9774beb3a6c72f08294fe415ceedc93a.jpg

DSC09256.thumb.jpg.1c3fc3e6259ef2006e04e90831b5b4f6.jpgDSC09258.thumb.jpg.b4900f5f2303bce664cfa5c8f1298183.jpgDSC09270.thumb.jpg.31a63bf4cc31490abe4a6d0d640a3bd9.jpgDSC09267.thumb.jpg.0cdfa7f64af452cc1f1cb5edbb9d0408.jpgDSC09261.thumb.jpg.80716b71a4995e75a296a6afa1808977.jpgDSC09264.thumb.jpg.ae3b01ebf146ac5e9f0b2a1f0c6c7189.jpgDSC09272.thumb.jpg.b6c47856b5a0964702617303678d5ee7.jpgDSC09274.thumb.jpg.d8d232654b5f6677fadc920ca82b5bb8.jpgDSC09275.thumb.jpg.d8b872f374c5bf90f7567ecec94f967d.jpgDSC09276.thumb.jpg.5994b3f5ee1f329a40b70919880a1a65.jpg

• Like 14
Napisano

Blacharka i dodatki robią robotę :super: ale mi do scenki brakuje głowy kierowcy :wojo:

Model fajny podoba się :piwo:

• Thanks 1
Napisano

Udany model, szczególnie etap warsztatu i ilość blaszek na nim powala :) , brudzenie też dobre, choć  bardziej przykurzył ten pancerz klatkowy tak jak masz na pierwszej stronie warsztatu na tych zdjęciach, ale tak to jest co oglądać.

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, Evildead napisał:

Udany model, szczególnie etap warsztatu i ilość blaszek na nim powala :) , brudzenie też dobre, choć  bardziej przykurzył ten pancerz klatkowy tak jak masz na pierwszej stronie warsztatu na tych zdjęciach, ale tak to jest co oglądać.

Dzięki za opinię. Faktycznie pancerz klatkowy od spodu może być jeszcze ekstra przykurzony. Poprawię to sobie.

Napisano

Zarombisty. Efekt końcowy robi wrażenie

BRAWO👏

• Thanks 1
Napisano

Blacharnia wymiata, czysto i filgramowo a tu już poziom trudności very hard. Brudzenie realne i oszczedne, ale jakby mi ktoś w ciemno powiedział, że to Twój model to bym nie uwierzył, bo do malowania podszedłeś tym razem bardzo zachowawczo bez wyraźnych efektów specjalnych - czyżby tzw. dojrzałość modelarska nadeszła 🤪? Tak czy siak, wad tu brak.  

• Thanks 1
Napisano

Śledziłem od początku. Tytaniczna praca z blaszkami- szacunek za walkę z materią. Malowanie super, ale...jestem lekko zawiedziony efektem końcowy. Odbiór zupełnie subiektywny. Zabrakło mi smaczków w postaci ładunku, gratów itd. Wiem, że nie każdy pojazd musi być obładowany jak kram kupców bławatnych, ale trochę mi tego brakuje. Druga sprawa- wiem, ze malowanie kamuflażu na mundurach łatwe nie jest. Sam przerabiałem/przerabiam i uczę się nadal. Niezbyt Twoja interpretacja pokazuje stan faktyczny. To widac na zbliżeniach. Za całośc (jeśli mogę ) dałbym szkolne 4. Fajnie i poprawnie, ale ja (subiektywnie) spodziewałem się większego łał. 

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, TAW napisał:

Blacharnia wymiata, czysto i filgramowo a tu już poziom trudności very hard. Brudzenie realne i oszczedne, ale jakby mi ktoś w ciemno powiedział, że to Twój model to bym nie uwierzył, bo do malowania podszedłeś tym razem bardzo zachowawczo bez wyraźnych efektów specjalnych - czyżby tzw. dojrzałość modelarska nadeszła 🤪? Tak czy siak, wad tu brak.  

Nie mam żadnego doświadczenia w pojazdach współczesnych. Uznałem, iż z technik malarskich takich jak, obicia czy rdza zrezygnuję w tym modelu, gdyż współczesne pojazdy nie są tak zdezelowane jak te z 2 wojny. Jedynie co mógłbym pododawać to trochę zacieków, ale chciałem by pojazd był tylko lekko przykurzony i to bez jakiejś większej przesady.  Dodatkowo kolega powyżej zauważył, że pancerz klatkowy mógłby być nieco bardziej przykurzony, co w pełni popieram. |Generalnie to jest  powód, dla którego ten pojazd jest bardziej zachowawczy niż poprzednie. Na szczęście na warsztacie jest już coś w dunkelgrau i tam będzie można się pobawić.

8 godzin temu, makinen napisał:

Śledziłem od początku. Tytaniczna praca z blaszkami- szacunek za walkę z materią. Malowanie super, ale...jestem lekko zawiedziony efektem końcowy. Odbiór zupełnie subiektywny. Zabrakło mi smaczków w postaci ładunku, gratów itd. Wiem, że nie każdy pojazd musi być obładowany jak kram kupców bławatnych, ale trochę mi tego brakuje. Druga sprawa- wiem, ze malowanie kamuflażu na mundurach łatwe nie jest. Sam przerabiałem/przerabiam i uczę się nadal. Niezbyt Twoja interpretacja pokazuje stan faktyczny. To widac na zbliżeniach. Za całośc (jeśli mogę ) dałbym szkolne 4. Fajnie i poprawnie, ale ja (subiektywnie) spodziewałem się większego łał. 

Zgodzę się, że figurki nie powalają, choć przypominam iż zdjęcia na nie są robione z EKSTREMALNEGO zbliżenia. Z normalnej odległości oglądania nie są aż takie beznadziejne (to moja opinia :) ).

Co do gratów na pojeździe to przypominam, iż to Stryker w wersji ATGM, w którym załoga składa się TYLKO z 4 osób bez pasażerów i wydaje mi się, iż obwieszanie go jak na bediuńskim bazarze wszystkim co idzie mija tu się z celem. Raz, że uzbrojenie pojazdu wymaga dobrej widzialności w promieniu 360 stopni, a po drugie czteroosobowa załoga nie potrzebuje, aż tyle dodatkowego sprzętu by móc funkcjonować. Dodałem po prostu tyle dodatków, by zapełnić zewnętrzne przestrzenie ładunkowe. 

Co do oceny ja sobie wystawiłem 3+ :) 

Edytowane przez patrykd
  • Like 1