Skocz do zawartości

PaK 40 z Special Armour (1:72)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W weekend oglądałem na żywo polskie Abramsy, Leopardy i Husarzy, itp., to kolejny model z lekkim opóźnieniem :).

Tym razem niemieckie działo przeciwpancerne PaK 40 od Czechów.

Nie mogłem znaleźć metalowej lufy (RB były niedostępne, a Aber okazał się pomyłką)... więc tylko tłumik jest metalowy. Na zdjęciach widać, że elementy lufy nie do końca się łączą... Ale na żywo aż tak to nie razi. Blachy od ET są za to bardzo fajne. Figurki (chyba) od Germania-Figuren, żywiczne skrzynki, pociski od RB i trochę własnych elementów ... teren jak zwykle mój :).

Napiszcie co sądzicie na ten temat.

PaK40-01.JPG

PaK40-02.JPG

PaK40-03.JPG

PaK40-04.JPG

PaK40-05.JPG

PaK40-06.JPG

PaK40-07.JPG

PaK40-08.JPG

PaK40-09.JPG

PaK40-10.JPG

PaK40-11.JPG

PaK40-12.JPG

• Like 6
Napisano
20 minut temu, SławekK napisał:

Napiszcie co sądzicie na ten temat.

lemiesze trochę za słabo wbite w grunt wg mnie...

Taka sytuacja ewentualnie byłaby możliwa zaraz po ustawieniu a przed rozpoczęciem strzelania - jednak leżące łuski wskazują na coś innego...

A tak ogólnie to cała scenka bardzo mi się podoba :super:

Napisano

Bardzo ładnie wyszło - jeszcze niedawno taki poziom detalu nawet na skalę 1:35 był by rewelacją!

Jedna rzecz mnie zastanawia - to piaszczyste miejsce na którym działo jest rozstawione. Wygląda jak plaża albo bardziej na jakieś podmokłe miejsce gdzie jeszcze przed chwilą woda stała - lotne piaski? Myślę, że lepiej by się tu sprawdziła wydeptana trawa z dziurami (i świeżym piachem/ziemią) wykopanymi pod lemiesze.

Nawierzchnia w tym stylu:

image.png.b46a4d17c4c6673e6b2fffb6a083719d.png

Można taki efekt uzyskać malując na piachu aerografem nieregularne zielone wzorki i potem klejąc na farbę krótką trawę statyczną - bez prądu, na leżąco - bo jest zdeptana.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia!

Paweł

Napisano

Bardzo ładne , jak wszystkie Twoje prace, faktycznie armata powinna być lepiej umocowana w gruncie... Czekam na kolejne galerie i może warsztaty :)

Napisano

Dzięki za opinie!

M.A.V. - właśnie robię podstawkę pod następnego (innego) PaK-a i na pewno lemiesze zamontuje mocniej w gruncie.

Pmroczko - pomysł z zadeptaną trawą bardzo mi się spodobał, na pewno go zastosuję - dzięki!

Mysiek13 - następny model wrzucę w najbliższy weekend - jeszcze kilka zostało :).

Napisano

Ogólnie fajnie :super: ale mam małą uwagę, że dowódca lub obserwator stoi w złym miejscu bez widoczności celu przez te krzaki:nie_powiem:. Tutaj powinien albo być za działem albo z lewej strony działa i patrzeć nad krzakami:piwo:

Napisano

Adamo722 - sprawdziłem na modelu i gość z lornetką widzi to co jest na przedłużeniu lufy, czyli potencjalny cel :).  Nie ma zdjęcia od przodu, to tego nie widać :).