Piotr Dmitruk Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Heja! Kupiłem projekt modelu z Cults. Taki, którego już dawno planowałem robić od podstaw, ale wiadomo, że gotowy wydruk to 95% mniej roboty. Próbowałem wydrukować to w MoltenHub, ale odpisano mi, że ten projekt się nie nadaje, że ściany są za cienkie i w związku z tym może się rozpadać, a nawet uszkodzić drukarkę. Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy faktycznie jest to błędny projekt, ewentualnie wprowadzić poprawki, albo jeśli jednak ktoś mnie zlał, czy mógłby ktoś mi to wydrukować, lub polecić sprawdzonego "drukarza"? Oczywiście za czas poświęcony płacę należycie. Cytuj
pmroczko Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Cześć! A o czym mówimy w ogóle? Może jakiś zrzut ekranu byś zamieścił - jakiś punkt zaczepienia? Bardziej ogólnie - ludzie zwykle słabo to ogarniają - tak jak się mówi, że papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie, to można powiedzieć że programy do modelowania 3D są jeszcze bardziej cierpliwe i da się tam narysować rzeczy, których żadna drukarka nie wydrukuje. Jak się opracowuje model, to nie wystarczy rzeczywistego obiektu odwzorować 1:1 i potem tylko zmniejszyć i wydrukować. Projekt musi być wykonany pod konkretną skalę (jest możliwość zmniejszenia i zwiększenia go, ale tylko w pewnym niewielkim zakresie) i pod konkretną drukarkę - bo trzeba znać jej wymagania typu minimalna grubość ścianki itd. Co gorsza mając plik .stl - taki jak dla drukarki - jest dość trudno wprowadzić niektóre zmiany, które były by relatywnie proste na etapie projektowania. Dlatego właśnie kupując pliki .stl należy zachować ostrożność. Pozdrawiam! Paweł 1 Cytuj
HKK Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 16 minut temu, pmroczko napisał: Dlatego właśnie kupując pliki .stl należy zachować ostrożność. A tym bardziej pliki presuportowane. Wydaje się to dobrą opcją, bo oszczędza czas, no i samodzielne dodanie podpór wymaga nieco doświadczenia. Ale właśnie to jest problemem - często te suporty są źle dodane a twórca nie pokusił się o sprawdzenie rezultatów druku. Ale problem polega też na tym, że każda żywica i każda drukarka moga (choć nie muszą) wymagac nieco innych rozmiarów i ustawienia podpór, bo parametry druku są inne. Cytuj
TM48 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 7 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał: Kupiłem projekt modelu z Cults. Daj link do tego modelu. Cytuj
Piotr Dmitruk Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu https://cults3d.com/en/3d-model/game/buffel Cytuj
pmroczko Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Mocna rzecz! Jeśli to wszystko jest w jednej STL-ce bez podziału na części, to rozumiem, dlaczego drukarz wymiękł. Dodatkowo np. ta kratka: To raczej nie ma szans się wydrukować. Cytuj
TM48 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 12 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał: wiadomo, że gotowy wydruk to 95% mniej roboty Porównując te rendery ze zdjęciami to raczej 50% więcej roboty. Tam jest chyba wszystko inaczej niż w oryginale. Jak chcesz podeślij mi stl to pomyślę, ale nic nie obiecuję zanim zobaczę. Cytuj
Piotr Dmitruk Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 54 minuty temu, pmroczko napisał: Mocna rzecz! Jeśli to wszystko jest w jednej STL-ce bez podziału na części, to rozumiem, dlaczego drukarz wymiękł. Dodatkowo np. ta kratka: To raczej nie ma szans się wydrukować. Kratka to pół biedy, się wytnie i dorobi nową. Najważniejsze to mieć bryłę, bo składanie tego z arkuszy to walka z kątami i płaszczyznami. Mogę mieć i półprodukt- dam radę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi