portalus Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Koledzy teoretycy. Masa nie wygląda na specjalnie skomplikowaną. Wg mnie raszki we wlotach po bokach powinny być nakładane osobno na koniec. Uzyskujemy wtedy większe pole manewru i możliwość ponaciągania kalki tam gdzie trzeba. Dużą pomocą w obklejaniu takich elementów jest suszarka do włosów – już podkradłem żonie dwie. Idealnie sprawuje się kombinacja kalka SMS+płyny Microscale+suszarka. Wycinasz z grubsza kalkę z arkusza, kładziesz Set nakładasz kalkę i ją zgrubnie umiejscawiasz. Pozbywasz się wody spod kalki na maxa i dajesz w newralgicznych miejscach Sol – zaczynasz działać suszarką i bardzo miękkim pędzelkiem. W międzyczasie obcinasz po linii podziału kalkę na masce. Element jest gotowy na tip-top w ciągu 5 minut max. Kalki S27 np. już tak dobrze niestety z suszarką nie współpracują. Kalki CM nie używałem jeszcze. Dodam jeszcze, że np. kalki S27 lepiej reagują na płyny Gunze niż na Microscale. Jak wyglądają kalki nakładane przeze mnie wiecie gdzie szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 Dzięki za podpowiedź Portalusie. Teraz muszę wszystko przemyśleć, żeby znów nie czyścić całej karoserii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Kolega praktyk w zasadzie dokonał podsumowania tematu. O suszarce wspominałem Ci na GG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 I zaczynamy wszystko od początku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Koksik, yu masz fajny i dośc prosty sposób na malowanie karbonu http://pl.youtube.com/watch?v=WJIALpLfiAo&feature=related Patrz tak po piątej minucie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Karbonowanie podejście drugie: Ogólnie jestem zadowolony, załapałem i już wiem "z czym to się je". Połączenie kalka CM + suszarka + set i sol jest wręcz idealne. Tu kilka zbliżeń na wzór karbonu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Popracuj nad głębią ostrości w swoim aparacie, bo połowa części coś niewyraźna Fajnie, że już zakumałeś to oklejanie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Specjalnie zrobiłem takie zdjęcia, żeby uchwycić tylko wzór karbonu a nie cały element Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Pierwsza fotka wygląda na taką "żeby uchwycić wszystkie elementy". Nie widać za dobrze wzoru karbonu, a niektóre części i tak są rozmazane. Powód? Złe ustawienie głębi ostrości. Sam dopiero uczę się tych wszystkich funkcji w aparacie, tylko staram się pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Fotografem nie jestem. Pierwsza fotka jest poglądowa, reszta poszczególnych elementów. Może masz rację. Mój aparat to bardziej gadżet niż konkretny aparat, co nie oznacza, że nie można z niego wyciągnąć więcej. Myślę, że i tak fotki są dużo lepsze niż wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Tak, robisz ogromne postępy, pamiętam te pierwsze (z innych, starszych relacji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Kurczę nieźle karbon się prezentuję Nice Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Wszystkie elemanty wyszły Ci bardzo dobrze ale wydaje mi się ,że wlot powietrza do komory silnika ma po lewej stronie (patrząc od przodu wlotu)dwa małe zagięcie i przy samym wlocie po prawej chyba się na zgięciu trochę kalka odkleiła.I mam jeszcze pytanie ch będziesz malował Clear'em elementy carbonowe?Bo z tego co widziałem takie elementy jak np maski mają połysk?Zobacz np jak się błyszczy karbonowa klapa bagażnika na tym EVO http://www.autka.net/mitsubishi_lancer_evo_ix_cdt-419a,picture512.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Tak każdy element będzie lakierowany. I w rzeczywistości też tak jest - lakier bezbarwny pełni funkcję zabezpieczającą tak samo jak kolor na karoserii. Faktycznie gdzie nie gdzie są jakieś naddatki ale jak wiecie to moje pierwsze takie karbonowanie. Na element pójdzie bezbarwny więc trochę zniknie ten nadmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 No jeśli będzie clear będzie ok.Powodzenia w dalszych pracach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Kiedy będą jakieś postępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 1 Marca 2009 Autor Share Napisano 1 Marca 2009 Kiedy będą jakieś postępy? Mówisz i masz Karoseria brudna w paście polerskiej bo zacząłem polerkę. Carbon na tylnej klapie nie jest idealnie położony ale i tak skrzydło go przykryje, więc nie bawiłem się z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 No wreszcie się ruszyłeś z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 1 Marca 2009 Autor Share Napisano 1 Marca 2009 Kończyłem relację Hondy S2000 do magazynu Super Model - dla zainteresowanych, będzie w nim relacja krok po kroku wykonywania przeze mnie tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommi Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Karoseria brudna w paście polerskiej bo zacząłem polerkę. poleruj, poleruj mam takie pytanie co do przedniego zdrezaka, na fotce 3 ładnie pasuje, a na 2 przy błotniku jest szpara, tak zostanie bo grill do maski ładnie pasuje, czy poprostu za bardzo wysunełeś jak do fotki ustawiałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Dwie uwagi odnośnie modelu: 1) Wydaje mi się, czy zaczerniłeś linie podziału? Bo pamiętam, że zawsze byłeś przeciwny takiemu działaniu. 2) Mam wrażenie, że na 2-giej fotce jest coś nie tak z łączeniem przedniego zderzaka (tak przy lampie) A pozatym, to zacny model. Szkoda tylko, że tak dużo kupujesz, a tak mało kleisz. Klej więcej! Będzie więcej do podziwiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 1 Marca 2009 Autor Share Napisano 1 Marca 2009 Zderzak jest oddzielnie. Przyłożyłem go do karoserii do zdjęć. Tak przyciemniam linie podziału...no cóż, zmieniłem zdanie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommi Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Zderzak jest oddzielnie. Przyłożyłem go do karoserii do zdjęć. to wiemy , tylko czy on pasuje o błotnika bez tej szpary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 2 Marca 2009 Autor Share Napisano 2 Marca 2009 Tak, nie spasowywałem go tylko przyłożyłem na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi