Wojtek B. Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 (edited) Witam wszystkich. I ja postanowiłem wystartować w konkursie. Na konkurs sprubuję wykonać dioramkę. Dioramka będzie nosić właśnie taki tytuł -Gdzieś w Polsce 1944r. Scenka ma się rozgrywać na polnej drodzę, jej bohaterami będą; rolnik jadący do miasta wraz z wnuczką oraz napotkany odział partyzantów idących coś wysadzić . I tak rolnik chcą pomuc jakoś naszym prosi wnuczke by dała im coś do zjedzenia . To tyle reżyserki, zobaczymy jak wyjdzie, z pomocą przyjdzie zestaw Master Boxa -Somewhere in Europe... 1944- właśnie z tego tytułu zestawu zrodził się pomysł na nazwę diorki. Partyzantów planuję wykonać ze śmieci figurkowych pochodzących z zestawów Dragona i Zvezdy, będą nosić zdobyczne umundorowanie niemieckie tak samo będzie z uzbrojeniem, reszte dodatków sam dorobię. Mam tylko nadzieje, że nikt nie będzie miał urazy za przedstawienie naszych w zdobycznych niemieckich mundurach. A teraz in box; Zestaw Master Boxa. Zawartość pudełka. I pozostałe figurki. Edited January 29, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinL Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 (edited) Partyzanci często korzytali ze zdobycznego wyposażenia. Musiałbyś go tylko zmodyfikować lekko, lub np. dodać elementy ubrań cywilnych. Edited January 18, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Taki mam właśnie zamiar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 nie będzie miał urazy za przedstawienie naszych w zdobycznych niemieckich mundurach. a w jakich mieliby być w 1944 ? Będziesz musiał zmienić "okablowanie" konia na takie jak robiono w Polsce bo to jest francuskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Ciekawy jestem jak ci wyjdzie malowanie koni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Co do malowania koni to zobaczymy, robiłem je w 1/72 nigdy jeszcze w tak dużej skali. Natomiast prosiłbym o pomoc z tzw. okablowaniem, w modelu jest one francuskie, a nie wiem jak wygłądało polskie z tego okresu?. Prosiłbym o fotkę abo rysunek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Pomógłbym ale mam internet z prędkoscią 2 kb/s więc żadnej foty nie moge otworzyć, może pogoogluj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Dodaj element uzbrojenia polskiego. Może dałbyś jakiemuś rkm wz.28, albo polski hełm. Może też być polska, wrześniowa kurtka lub czapka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Widd, będe skłaniał się bardziej do pomieszania niemieckiego z cywilnym. A co do uzbojenia, tak się zastanawiam; może jakiś sten, albo karabin Browninga M1918(BAR) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 (edited) Czytam książke więc mam duzo czasu na wcytywanie zdjęć więc taki prezent Niby jakiś burżuj ale lepsze to niż nic... Chociaż jeszcze poszukam EDIT: Edited January 18, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Dzięki peter za każdą udzieloną pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Prusy Wschodnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mart72 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 tu jeszcze taki link: link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek315 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Fajny projekt się szykuje. Sam bardzo przepadam za takimi tematami, jak np: Powstanie Warszawskie, AK itp. Popatrzę jak Ty zrobisz partyzantów, to może się czegoś nauczę i sam skombinuję sobię jakieś figureczki. Pozdrawiam i życzę powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Dzięki za zainteresowanie i udzieloną pomoc w postaci zdjęć i linka . Prace zaczne najwcześniej we wtorek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hołek Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Powodzenia! Jakiej maści chcesz zrobić konie? Pokombinuj z plamami na nich lub cuś to zawsze lepszy efekt! Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Jednego chciałbym pomalować na ciemny brąz, a drugiego tak jak na zdjęciu jakie zamieścił peter(biało/szary), jak oczywiście wyjdzie będzie git. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 19, 2009 Author Share Posted January 19, 2009 (edited) No to zaczynam swój warsztat, tak przy okazji będzie to pierwszy warsztat na tym forum. Na razie udało mi się zrobić; Poskładałem pierwsze części na sucho, żeby zobaczyć jak ze spasowaniem i normalnie , napewno nie są to klocki lego Dragona no ale trudno więc zaczołem skleiać. Na koniec dzisiejszej pracy poszła pierwsza warstwa farby; Edited January 29, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 Tu masz jeszcze cuś... http://www.sciaga.pl/tekst/88148-89-scharateryzuj_rodzaje_uprzezy_i_zaprzegow ...powodzenia w powożeniu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 19, 2009 Author Share Posted January 19, 2009 Prace nad zaprzęgiem zaczęte, wiem równierz jak zrobię okablowanie zwierzęcia . Teraz zbieram informacje głównie fotografię na temat naszych partyzantów z ciekawszych znaszłem na tej stronce; http://karta.org.pl/foto/fotokolekcje/Gorski/index.htm http://karta.org.pl/foto/fotokolekcje/Zniszczynski/index.htm Pomoc będzie mile widziana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 (edited) Kolejan porcja fotek; Dodałem jaśniejszego koloru; Teraz mam zamiar nie które miejsca przycieminić i wyjaśnić. Edited January 29, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 (edited) Dzisiejsze fotki; A tu fotki prawie skończonego wozu, teraz dodam jakeś drewniane beczki, worki oraz perę spraw typowo kosmetycznych; Wiem, że malowanie może nie jest tak dobre, ale mi się ono podoba . Również zaczołem pracować przy koniach, powiem tak; szpachla, szpachla, i jeszcze raz szpachla oraz usunałem podognie; I po małych porawkach narazie wygłąda tak; Edited January 29, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[EC]Duke Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Hej, na razie wychodzi Ci b. dobrze. Tak sobie patrze na tytuł " gdzieś w Polsce" i miałem nieśmiało sugerować, że może umiejscowisz akcje gdzieś na zapomnianych polskich kresach, ale widze, że zdjęcia masz z wileńszczyzny. Miło by było jakbyś coś takiego ciachnął. Może się przyda: Źródło: Książka "Burza na Wołyniu" Władysław Filar To tak jakbyś nie miał pomysłu na dio... Źródło:Książka "Pożoga-Walki 27 Wołyńskiej Dywizji AK" Józef Turowski Książka "Burza na Wołyniu" Władysław Filar Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek B. Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 Dzięki [EC]Duke za zdjęcia. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Na pake rzuć oczywiście sianko bo żaden gospodarz nie wyrusza bez kupki sianka dla koników Proponuje wykonać scene koło mostu we wsi Skrzynice, koło tego mostu stało gospodarstwo moich dziadków którzy pomagali AK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts