Skocz do zawartości

B-26B/C MARAUDER, Hasegawa 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Części kokpitu już pomalowane i wycięte, zostało jedynie dodać kolor gun metal i srebrny + na konsole co nieco .

modelwork.jpg

Napisano

Mnie się podoba ale pewnie zaraz dostaniesz kilka uwag, że jest za czysty

Napisano

zrobiłem troszkę czarnego drybrusha na fotelach i na podłodze. Może słabo widoczny ale jakoś nie chciałem przesadzić z brudem.

Napisano
zrobiłem troszkę czarnego drybrusha na fotelach i na podłodze. Może słabo widoczny ale jakoś nie chciałem przesadzić z brudem.

Daj na podłodze itp. suchego pędzla srebrnym. A tak to bardzo ładnie

Napisano

hmm... i pierwsza wątpliwość... według instrukcji bomby są malowane na Olive Drab a jestem też ciekaw czy mogą być żółte jak w niektórych B-17? Jest to na zasadzie kontrastu, tzn. przedział będzie zamknięty ale jak ktoś zacząłby zaglądać przez okienko prowadzące do tego przedziału to może odróżniłby bomby od reszty w przypadku z ich żółtym kolorem?

Napisano
ale jak ktoś zacząłby zaglądać przez okienko prowadzące do tego przedziału to może odróżniłby bomby od reszty w przypadku z ich żółtym kolorem

Myślę, że to fajny pomysł Zresztą - to Twój model i pomalujesz bomby jak chcesz.

Kokpit fajny przydały się zdjęcia?

Napisano

Fajna ta "Latająca Trumna" . Jeżeli chodzi o bomby to powinieneś je pomalować tak jak radzi instrukcja, czyli na Olive Drab. Do tego dochodziły takie charakterystyczne żółte paski. Bomby malowane były na żółto przed `42, a twoja maszyna pochodzi z `44, więc to by się raczej kupy nie trzymało... Tu masz takie przykładowe foto z "Life`a":

c.jpg

Napisano
Ale zawsze go można jeszcze przybrudzić

właśnie, dlatego przy okazji brudzenia komory bomb, przybrudziłem też trochę bardziej wyraziście kokpit.

modelwork%20027.jpg

modelwork%20028.jpg

modelwork%20029.jpg

modelwork%20030.jpg

modelwork%20031.jpg

komorę brudziłem mocniej gdyż częściej jest ona narażona na brud (np. gdy bomby czekają na załadunek na deszczu) a także nie jest za często czyszczona

Napisano

To jest świetny sposób na pseudo brudzenie xD. Dodałem jeszcze trochę pigmentu w takim razie, a na fotelach, jak doradził kolega jachud3, zamiast czarnego dry, dałem jaśniejszy od samej skóry by wyglądało to trochę jak jej przetarcia.

modelwork%20032.jpg

modelwork%20033.jpg

modelwork%20034.jpg

modelwork%20035.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

wróciłem ale prace wstrzymane z powodu awarii kompresora (tak jak w Shermanie)... ;( jutro zaspawam dziurę i mam nadzieje że będzie działał... inaczej kiepsko, choć w czwartek znów wyjeżdżam więc później będę musiał się sprężać...

Napisano

To dawaj coś zrób, bo czekam na Shermana

• 1 month later...
Napisano

Wracam do B-26

Zabrałem się za jeden silnik wraz z przegrodą na podwozie.

Oto części

DSC00086.JPG

a tu mały problem... Instrukcja jest na tyle nieczytelna że nie wiem jak wkleić tą część... Tak jak na pierwszej fotce czy na drugiej

???? (chodzi o to co zwisa na tych pałąkach...)

DSC00087.JPG

DSC00088.JPG

Napisano

P.S. proszę o pomoc w tej sprawie i żeby nie było... Ta podkładka... Ten papier świetnie nadaję się na podkładkę modelarską oczywiście że nie czytam faktu :]

Napisano

A jaka jest różnica między 1 a drugą opcją? Bo patrząc na instrukcje wygląda mi to tak:

te dwie ścianki mają być zamocowane tak jak na zdjęciu 1? Fakt instrukcje w hasegawie bywają nie czytelne a najgorsze jest odczytanie mocowania podwozia, trzeba zgadywać. Mówiłem Ci to już przy kupnie tego modelu :P

Napisano

i dalej...

trochę wnętrza-

DSC00104.JPG

DSC00105.JPG

DSC00106.JPG

i następne-

DSC00107.JPG

DSC00108.JPG

DSC00109.JPG

obecnie wygląda tak, jutro jadę po szpachlę która mi zaschła :P, załatam ubytki przy łączeniach i będą to końcowe prace przed podkładem i malowaniem^^

DSC00110.JPG

Napisano
można wiedziec czemu te tylne stateczniki sa przezroczyste?

Tam jest stanowisko tylnego strzelca między statecznikami.