Pafica Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Myślę, że tego zakończę jeszcze w konkursie, bo 7tp na pewno nie, a nie wiem czy z shermanem się wyrobię. Co tu dużo pisać, model średni, ale czego oczekiwać za 24 zyle? Od siebie wymienię błotniki na puszkowce, co można też wymienię na drut lub blaszkę. Dojdzie też lufka z RBmodels i zapowiadam podstawkę. In box: W pierwszej chwili gumowe bandaże zaskakują pozytywnie, ale przy bliższych oględzinach zaczęły mi się coraz mniej podobać. Eee tam, obrobi się i będzie ładnie Prawdę mówiąc to najbrzydsza wersja t-34, ale też bardzo mało popularna i ciekawa. Obiecuję regularne wpisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 O kolejny projekt. A ja myślałem, że nie masz weny jak inne projekty takie ciche. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Kacperek, obiecuję, że tego skończę Wieża...hmmm naprawdę ciężko składalna. Zaszpachlowałem co się dało, teraz zostało mi finalne szlifowanie na mokro. Dodać coś jescze? Fakturę odlewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Wieże w pierwszych t-34 były spawane z płyt walcowanych, więc lepiej zostaw jak jest. Odlewane wieże pojawiły się dopiero w późniejszych modelach z armatą F-34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Właśnie, i tu jest (chyba) problem. Spójrz na wieżę z modelu To chyba wersja odlewana To bład producenta, muszę przerabiać czy jest ok? Masz moża jakieś fajne papiery?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Przepraszam, mój błąd... Dzisiaj sprawdziłem trochę literatury i w T-34 in action znalazłem informację, że pod koniec produkcji modelu 40, ale już w roku 41 zrobiono pewną partię wozów z odlewaną wieżą. Proszę oto dowód T-43 mod 40 z armatą Ł-11 i odlewaną wieżą Jeszcze raz przepraszam za wprowadzanie w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Jeszcze raz przepraszam za wprowadzanie w błąd No problem, dzięki za świetne zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 tak, ta wieża to już odlew, spawane wyglądały inaczej (Dragon zrobił ten model). wbrew pozorom ta wersja jest jedną z ładniejszych - jest tak ładnie niezgrabna :-) 3mam za Ciebie kciuki bo ja mma ostatnio dużo pracy a C4P okazał się bardzo nieprzyjazny (choć oczywiście walczę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Przez to, że zachorowałem, miałem cały wolny dzień na modelowanie. Za pomocą tak skomplikowanej aparatury :], zrobiłem błotniki z blaszki, ale ich nie pokażę, bo mnie zjecie Jak widać UM zapomniał o tylnej "klapie", którą wyryłem dzisiaj z rana, ale baterie zdechły, więc nie pokażę. Obróbka tych kół, to męczarnia. Poprawiłem otwór na pistolet PS. Małe fotki jakoś lepiej wpływają na moje samopoczucie :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Mam pytanie do znwców tematu-muszę wyryć zaznaczony "panel" na wieży, czy odlewane go nie miały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Cóż, post pod postem Trudno... Podstawa winietki i blaszane błotniki, prace nad kadłubem na półmetku. Wiża z lufką RB models za 2,40zł. Jeszcze tylko wyrycie tylnej pokrywy i ostateczny szlif/faktura odlewu. Dorobiłem "uszka", poprawiłem kształt jarzma i je nawierciłem, i zrobiłem zatyczkę od otworu pistoletu sygnałowego. Jak widać sporo przeróbek wymaga produkt UM`u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 znawcą nie jestem ale moim zdaniem na rysunku masz właśnie czołg z odlewaną wieżą. to była taka płyta, która umożliwiała dostęp do działa w razie potrzeby. wystarczy jak zaznaczysz kontury i nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Też mi się tak wydawałó, ale wolałem gafy nie palnąć. Dzięki. Zabieram się do rycia :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Jak na razie fajowo Ci idzie czekam na dalsze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Pafica nie ryj! Według "Mityczna broń" Tom II str. 451 ta wieża nie posiadała z tyłu płyty umożliwiającej dostęp do działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Pafica nie ryj! Według "Mityczna broń" Tom II str. 451 ta wieża nie posiadała z tyłu płyty umożliwiającej dostęp do działa. Za późno :] Ale nic, zaszpachluje się, dzięki wielkie za wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Pafica, przepraszam, zapędziłem się. ale... skąd w takim razie wziąłeś ten rysunek? bo jest na nim wieża odlewana właśnie z takim panelem... być może istniała taka seria (co do tematyki T 34 to wiem jedno - wszystko jest możliwe). pewnie znasz taką stronkę: http://www.battlefield.ru/ warto tam poszperać. w sumie pojawił się ciekawy problem. pozdrawiam, poczekaj trochę zanim zaczniesz szpachlować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 W sprawie dokumentacji, patrz priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Pracuję nad podstawką-miała być podsychająca-po opadach. Pierwszy raz wykorzystałem pigmenty. Dość fajna sprawa. Nie wiem, co mogę jescze zmienić, jakieś sugestie? (Oczywiście trawa to baza, dojdą jescze kłaki, krzeczki, chwasty, pojedyńcze zdziebka itp. Informacja dla czaka45- nie, podstawka tym razem nie będzie za duża :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 to wygląda jak podeschnięty sernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2009 Sernik rozmoczyłem i zjadłem, i zrobiłem nową podstawkę . Tym razem mi się przynajmniej trochę podoba. Prosta do bólu, kawałek ziemi gdzieś w rosjii. Oczywiście, jescze do wykończenia. Podziałałem na niej więcej olejami i to dało dobre efekty. Jednak same pigmenty to nie wszystko. Wygląd ma niezwykle ambitny, nie? :]]]]] Jak zwykle próbuję czegoś nowego-teraz jest to ustawienie wozu "wypadającego z ramki" Nie wiem, czy nie przesadziłem, ale przynajmniej wygląda dosć dynamicznie, i efektownie. Niech może wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie.... (powinno spodobać się czakowi45, on lubi takie klimaty ) Co do bryczki- blacharka zakończona-ufff...jednak takie waloryzowanie jest męczące....Podmalować gąski, wszystko przeszlifować, zrobić uchwyty holownicze, brakujące nity, zawiasy na tylną klapę.... Myślę, aby posadzić na tecię takiego rozbujnika-ESCI, ale mimo to ładny, trzeba tylko podrzeźbić....(choć girki ma długaśne, w porównianiu do reszty zwłok...) Przyznam, że projekt mnie rozwalił-takie małe gie, a roboty w drobnicy blacharskiej po TĄD Grunt, że wychodzę na prostą :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 wygląda ambitnie i fajnie, tylko może niech model bardziej z przodu wypada z tej podstawki a nie z tyłu, przynajmniej tak bym sugerował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Fajnie wygląda model. Takie ustawienie pojazdu na podstawce mi się za bardzo nie podoba, ale to rzecz gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 Niby pomalowałem. Na wieży i górnej płycie zrobiłem washa olejnego na gołą farbę, ale efekt mi się nie spodobał-za matowe. Postanowiłem, że spróbuję pierwszy raz washa olejnego na błyszczącej warstwie sido-do tej pory robiłem półmat_(woda-sido w stosunku 4:1) I zobaczę jak to wyjdzie. Oczywiście jak to zwykle zapomniałem przed malowaniem nakleić kilku detali -taaaaaa...i maluj panie poprawki teraz, grrrrr..... Grunt, że podstawkę zrobiłem....a sołdata pomaluję dzisiaj. PS-przednia płyta jest jakby z takimbiałym nalotem-to taki trik, który maskuje błyszczące smugi po pędzlu-kredowy pyłek wcieramy kiedy farba będzie jescze nie do końca wyschnięta. PS2-Nie wiedziałem o takiej wysokiej jakości kalek UM`u-Po włożeniu do wody automatycznie wszystkie rozpadły mi się na pierdyliard części-suuper!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Ten numer 25 na prawym boku przysłonięty wygląda paskudnie. "5" się rozpłynęła a i "2" jakaś taka koślawa :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi