Skocz do zawartości

Tiger I - Tamiya 1:35

Seb

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W końcu dostałem brakujące pierdoły, więc ostro zabieram się do roboty bo wstyd.

Obraz023.jpg

W oczekiwaniu na dostawę zrobiłem niewiele.

Dalsze poprawki i uzupełnienia.

Z pokrywy silnika (miejsca zaznaczone) należy usunąć zaczepy, które pojawiły się w późniejszych wersjach Tygrysów.

Jak widać z poliestru dorobiłem zaczepy lin holowniczych, fototrawione są kiszkowate:

Obraz020.jpg

Na osłonach tłumików dorobiłem mocowania:

Obraz001.jpg

A teraz jak łatwo zrobić ruchome zawieszenie:

Na początek odcinamy kołki ustalające (zaznaczone na czerwone), zostawiamy tylko skrajne (zielone kółka)

7777.jpg

Na zostawione kołki wklejamy wahacze tak jak przewidziała instrukcja montażu. Musimy skrajne wahacze wkleić na stałe, bo będą nam one ustalały w odpowiednim położeniu całe zawieszenie.

77771.jpg

Następnie w pozostałych wahaczach nawiercamy otwory w które wklejamy druciki:

Obraz024.jpg

Wkładamy wahacze w odpowiednie miejśce i zaginamy druciki i mamy pracujące zawieszenie:

Obraz021-1.jpg

Dzięki takiemu zabiegowi + ruchome gąsienice można uzyskac taki efekt:

DSC00819.jpg

Dobra, zabieram się do roboty.

cdn.

Pzdr

Mogę mieć odmienne zdanie jeśli chodzi o wathering, natomiast w przypadku upodobnienia modelu do orginału - czapki z głów. Dobra robota!!!

Dzięki.

dzięki Seb!!!! pomysł z ruchomym zawieszeniem jest genialny !

Pomysł nie mój, kiedyś na starym PWM pokazał go Wojtek Z.

ps. ja też mam tego Tigera Komendanta Cariusa , spodobał mi się Twój, masz jakieś zastrzeżenia do niego???

Jedyne zastrzeżenia mam do wykonania, model to Tamiya, więc spasowanie idealne, ale kupę zabawy z waloryzacją.

Pzdr

jak juz się z nia uporałeś(opisałeś, jakbyś 2 czołgi żywiczne poskładał) - to moze mażnij jak byc powinno, a czerń to nie jest..pacnij PW do Wodzika, ma sposób na to....juz nie pamietam jaki, ale ma:]...i w końcu będzie 1 w pełni poprawnie wykonany kot, forum na tym;)

No, chyba ze wiesz, to skreśl powyzsze.

pzdr.

jak juz się z nia uporałeś(opisałeś, jakbyś 2 czołgi żywiczne poskładał)

trudno było dopasować rury, Tamiyoskie są wykonane z elastycznego materiału, a te sztywne.

- to moze mażnij jak byc powinno, a czerń to nie jest..pacnij PW do Wodzika, ma sposób na to....juz nie pamietam jaki, ale ma:]...i w końcu będzie 1 w pełni poprawnie wykonany kot, forum na tym;)

Chodzi Ci o malowanie właśnie tych rur ?

Na razie to ja się zastanawiam jak ja to w ogóle prysne, czy mi wszędzie farba dojdzie

trudno było dopasować rury, Tamiyoskie są wykonane z elastycznego materiału, a te sztywne.

Gościu napisał:

jak każda zywica, niezawsze idzie gdzie chcielibysmy.

Na razie to ja się zastanawiam jak ja to w ogóle prysne, czy mi wszędzie farba dojdzie Confused

czego oczy(aparat) nie widzą, tego sercu nie żal.

Wyjście jedno, moim zdaniem VMC Czarny, pędzlem(podgiętym), bo niżej psiukawka nie podejdzie

Po bazie, w końcu się zobowiązałeś, wcześniej maznąłeś że warsztat konkursowy?

A czytam ochoczo;)

Chodzi Ci o malowanie właśnie tych rur ?

tak.One nie były czarne, i jednolite.Z tego co mi wiadomo, to był oplot.

Jesli sie mylę, to cofam, ale jeśli nie....to zdejm i z taśmy tamki zrób.

Pisałem, paweł jakis sposób ma na to żeby wyglądało...ale:

..i w końcu będzie 1 w pełni poprawnie wykonany kot, forum na tym;)

Dzięki za rady.

Następna relacja będzie przeniesiona do zwykłego "warsztatu", niestety nie wyrobię się, coś mi się pomieszało, myślałem że termin zakończenia prac jest do końca kwietnia.

3 tygodnie czekałem na te filtry

Mam nadzieję, że za rok będę miał już w 100% skompletowany model.

Pzdr

• 3 weeks later...

Dobra, model powoli wkracza do fazy finalnej.

DSC00120.jpg

Jak tylko znajdę motywacje do pomalowania bandaży w 48 kołach, to model powinien jeszcze w kwietniu znaleźć się w galerii. A kończyć trzeba bo juz mam pomysł na następnego Tygrysa.

Pzdr

Boję się, że za ciemna baza. Po wszystkich zabiegach może się zdarzyć, że wyjdzie czekoladowy Poza tym oryginalny Dunkelgelb był dużo jaśniejszy. Ale ja sam się nie stosuję do tego Tomek:)

Bo to nie "dunkel gelb" tylko "braun gelb" i ma być ciemna baza, ale będzie rozjaśnione, tak jak wieża.

Pzdr

Hmm, a czy numer taktyczny nie powinien być wypełniony czerwonym kolorem? Na zdjęciach ze strony afrikakorps.org wnętrza cyfr wydają się być w innym kolorze niż farba na czołgach. Chyba że oczy mi figla płatają....

Możliwe, ale specem od rozróżniania kolorów na starej czarno-białej fotce nie jestem. Minimalna różnica w odcieniach może być spowodowana złudzeniem, które daje biała obwódka, ale wsatwie jeszcze fokę, może ktoś się czegoś dopatrzy:

501TigerRamp2.jpg

Na razie wszyscy trzymają się wersji, że nr nie miał wypełnienia.

Pzdr

Możliwe, ale specem od rozróżniania kolorów na starej czarno-białej fotce nie jestem

A i ja również daleki jestem od próbowania dopasowania konkretnego koloru do czarnobiałych zdjęć. Zastanawia mnie tylko fakt, że na wszystkich zdjęciach, na których widoczne są numery ich wnętrze ma wyraźnie inny odcień niż reszta czołgu. Szczególnie jest to widoczne na zbliżeniu wieży czołgu 142, chociaż pod zdjęciem jest informacja, że ktoś robił z nim jakieś zabiegi i z całą pewnością stwierdził, że były to tylko białe obwódki. Nie wiem i pewnie nikt tego jednoznacznie nigdy nie dowiedzie.....

Pozdrawiam.

• 3 weeks later...

Czas kończyć bo już trochę przydługo siedzę przy tym Tygrysie, a miał być gotowy na konkurs zimowy

W końcu udało mi się pomalować koła przy pomocy masek Montex.

Kilka słów o samych maskach i procesie maskowania.

Jak pewnie większość z Was wie, maski wykonane są z folii samoprzylepnej,

którą w przypadku kół Tygrysa oklejamy bandaże. Najpierw jednak koła musimy pomalować na czarno. Na zdjęciu koła pomalowane i oklejone maskami:

DSC00135.jpg

Dzięki maską chciałem sobie ułatwić malowanie bandaży w 48 kołach, ale szczerze "powiem", że chyba tradycyjne malowanie pędzelkiem było by mniej żmudne. Trzeba było nakleić 96 foliowych okręgów i to bardzo precyzyjnie i niestety przy takiej ilości nie udało mi się to w 100%.

DSC00136.jpg

Kilkanaście kół wymagało poprawek, niestety przez to, że maski są przeźroczyste trudno było zauważyć czy są idealnie położone.

Podsumowując, jeżeli ktoś z Was ma zbędne 40 zł i lubi się męczyć i koniecznie chce malować wszystko aero to polecam wyrób Montex-u.

Ja na bank przy następnym Tygrysie będę malował tradycyjnie pędzelkiem.

Aha, w zestawie masek oprócz folii do malowania kół, mamy jeszcze jeden arkusz z oznaczeniami do kilkunastu wczesnych Tygrysów, bardzo się z tego ucieszyłem, bo znalazłem oznaczenia do Tygrysa, który wkrótce trafi na warsztat.

Na koniec gotowe gąsienice:

DSC00137.jpg

Pzdr