artoor_k Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 (edytowane) Witam! Przedmiot tego warsztatu zmieniał się już chyba ze trzy razy Jest to japoński pancernik z okresu 2 WŚ czyli potężny IJN YAMATO w mojej własnej wersji MLU (Mid Life Update czyli Yamato z dużymi modyfikacjami).Według mojej wersji przyszłości został wydobyty i zmodyfikowany przez polskie stocznie.Dostał nową nazwę, nowsze uzbrojenie i wyposażenie oraz hangar na śmigłowce. Historyjka będzie na koniec Tu tylko wprowadzenie.Dalszej części warsztatu nie chce mi się już zmieniać więc nie czytajcie tylko patrzcie na zdjęcia Pierwszym moim podejściem do okrętu był jak niektórzy pamiętają , I-401 w skali 1:300 tej samej firmy (aczkolwiek przepakowany przez inną).Dał mi dużo radochy więc zacząłem szperać za innymi ich produktami by wyżyć się okrętowo Gdy napotkałem w sieci na zdjęcia tego kolosa, urzekła mnie jego linia i stwierdziłem że nawet wysoka cena mnie nie zatrzyma...więc nabyłem (jak się wydaje) kolejnego żula ( ) do zabawy w detalowanie.Rodzina szczęśliwie zaakceptowała model (nie wyrzuciła mnie i jego pod most ) więc oto regulaminowy in-box (części jeszcze w folii,pudło sięga mi niemal do pasa),jest wszystko co niezbędne do modelu RC poza aparaturą i silnikami ale to niewielki problem gdyż już kolega perdidos wyłożył mi mniej więcej co najprościej wsadzić w kadłub by jakoś działało: Pudło: Instrukcja: Części: Kalki, przekładnia oraz metalowe śruby i wały: Kadłub YAMATO a obok mój I-401 1:300 (jakieś 42 cm długości) Tym razem również stawiam na scatchbuilding i uzupełnianie własnym sumptem.Żadnych trawionek itp .Książka Janusza Skulskiego "Yamato-Anatomy of the ship" oraz zdjęcia modelu YAMATO by TAMIYA i jazda Liczę też na pomoc tych co czasem popatrzą na moje wypociny Mam nadzieję że pomożecie koledzy...przynajmniej tak jak przy I-401 Edytowane 27 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Zrobisz go genialnie, czekam na pierwsze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Chociaż okręty to nie mój temat, czekam niecierpliwie na aktualizacje. Jestem ciekaw co wyjdzie z takiego giganta . Tak właściwie to ile on ma dokładnie długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2009 dokładnie to 105 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Cieszę się, ze już zaczynasz. Zrobisz kolejny wypaśny model w konkursie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 kawał plastiku, z chęcią popatrzę jak się z nim "mocujesz" Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Ładny kolos Wydaje mi się, czy faktycznie relingi odlane są razem z pokładami Lecę zrobić sobie kawke i cierpliwie czekam na relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Tak Tornado Są odlane razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Niestety...problem jest taki że nawet przerw między poszczególnymi poprzeczkami nie ma...czyli nóż do tapet, przyłożenie odpowiedniej siły i niwelujemy tego chwasta bo takiego czegoś na moim okręcie flagowym nie zdzierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Hehehe, zrobisz cudo Przyłóż się, żeby relingi były w miarę równe itp. To wielki okręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Banzai , jak to mówią w Japonii. To chyba relacja największego modelu jaki gościł na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Nie... "Gato" Tornado jest większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 wow , ale to by**e wielkie . A ile on kosztował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 wow , ale to by**e wielkie . A ile on kosztował? Jest duży ale to było moje marzenie od jakiegoś (dłuższego) czasu:mieć metrowy pancernik na półeczce A kosztował dużo nawet jak na Chiny, bo jakieś kilka miechów zbierania forsy a w efekcie około 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Możesz zrobić foto przy pudełku od zapałek lub czymś podobnym? Lepsze uwidocznienie rozmiaru by było. Oczywiście kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Bardziej 500, niż 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 No i miłe złego początki albo złe miłego ...mam nadzieję że to drugie Powiem tak:z jednej strony firma się postarała a z drugiej olała system...Oto samolot pokładowy: Nie jest zły...nic nie przesadzone oprócz...LINII PODZIAŁU!!!!.Matchbox się chowa... A to działo...Brakuje materiałowych osłon gdzie lufy chowają się w wieży oraz... ...SPODU WIEŻY... Ale mamy w końcu ten polistyren i dwie ręce więc trza sprawy załatwiać Zamierzam teraz skończyć walorkę największych trzech dział.Samolot skleiłem tylko na próbę... EDIT: Aha zapomniałem Oto zamawiane zdjęcie z zapałkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Mam propozycję. To tak mała skala, że powinieneś chyba linie w samolocie zaszpachlować całkowicie. Będzie super wyglądał Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Z liniami podziału to przesadzili :P . A te działa to chwila moment i dół zrobiony działa, gorzej z tymi osłonami. Masz u mnie ogromnego + za mustanga w tle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Jedno wieża prawie z głowy,brakuje jej 2 części do przyklejenia...osłony z chusteczki reszta to polistyren , drut i jakiś złom Relingi na wieży zrobię później...gdy już wszystko prócz nich będzie gotowe: Tył wieży,widoczne drzwi i drabinka: Przód i trzy, piękne działa 460mm: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 29 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2009 Cześć! Dział nie udało mi się skończyć.Muszę na nowo przyzwyczaić się do uzupełniania takich modeli Radocha to wielka ale trzeba się przestawić z wszystkomających Hasegaw itp Dziś zacząłęm (i właściwie skończyłem) męczyć komin.Tak wyglądał komin i jego szczyt przed pracami: A tak po: Rury są z cyny , szczyt z plastiku a drabinka z drutu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Cześć! Dziś złożyłem mostek.Działa niestety leżą gdyż muszę mieć więcej czasu do nich...Złożę więc wszystkie ważniejsze elementy a potem będę uzupełniał.Muszę też wreszcie kupić jakąś tarczę tnącą do mojego Pegasusa gdyż bez niej nie usunę "relingów".Tak wygląda mostek oraz pierwsze przymiarki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Fajnie wyszedł Ci ten komin . Ciekawe jak będzie po pomalowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 super relacja się zapowiada mam taka prośbę ... daj dokładną relacje z procesu instalowania aparatury RC . Tez mnie ostatnio korci na zrobienie pływającego modelu i z chęcią popatrzę jak to będzie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Nie ma sprawy Jak będę już instalował to dokładnie obfotografuję.Chociaż to będzie naprawdę chałupnicza aparatura. Zasadniczo wiele się nie zmieniło.Skończyłem trzy główne działa.Na szczęście z resztą dział nie będzie już takiego mozołu...Tak wyglądają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi