wojtekpilawa Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 oto model firmy Italieri w skali 1/48 to mój czwarty model więc niejest zbyt piękny i w dodatku pierwszy raz operowałem szpachlówkom oto zdięcie przed malowaniem oraz po malowaniu niestety nie posiadam czarnej farby więc koła i śmigło są nie pomalowane ale zamówiłem już farbki i jutro powinny być komentarze i porady mile widziane aha i jeszcze jedno mogli byście ocenić w skali 1-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Podstawa to porządny trening. Klej i nie poddawaj się. Rozumiem, że opony i śmigła będziesz malował? Krytyczną uwagę mam jedną. Tyczy się to również innych użytkowników tego forum. Ten samolot ma polską nazwę podobnie jak (nomen omen) i inne "Yaki". Stosujmy polskie nazwy a nie przepisujmy bezmyślnie z instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 wojtekpilawa Uprzedziłeś mnie ja swojego wykańczam i miałem zamiar na dniach wrzucać foty ,jednak muszę cię zmartwić farba położona koszmarnie gdzieniegdzie widać szpachlówkę której nie oszlifowałeś . Dla mnie najgorsze były te dziury z przodu na łączeniu dzioba kadłuba i skrzydeł ale mam to już za sobą małe poprawki i bedzie ok Klej następne modele i zdobywaj umiejętności Piotrek.S. T jak mam nazwać swój temat żeby nie było problemów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekpilawa Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 (edytowane) spód będzie robiony od nowa bo farba była zła (farba stara od kolegi ma już kilka dobrych lat) a to koło kabinki to nie szpachla tylko paluchy miałem brudne z jasnej farby i są plamy jutro wszystko dokończe bo przyjdzie paczka z farbami ale niestety niewiedziałem że niebieska jest w takim stanie i jej nie zamuwiłem ale kiedy będe mugł to pojade do modelarskiego i kupie tą farbe (niestety będe musiał się wykosztować w sklepie 4.50zł a zamawiałem po 3.80 Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 T jak mam nazwać swój temat żeby nie było problemów ? Po polsku Ił-2 Szturmowik... Po łapce osądzam że masz ok 12(???) lat No źle nie jest, ale dobrze też nie, farba 5letnia, jest jak nowa No ale nic to jeden z pierwszych grunt to sie nie poddawaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Po łapce osądzam że masz ok 12(???) lat kolegi ma już kilka dobrych lat Może równolatek Popatrz na swój post przed wysłaniem byś nie pisał "farbom" Życzę cierpliwości zarówno do modeli jak i do języka polskiego. Tu i tam potrzebny jest trening. Więc staraj się, bo podstawy już masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekpilawa Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Po łapce osądzam że masz ok 12(???) lat ! w lutym skończe 15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 3+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Pierwszy model to się wybacza błędy.Sam je jeszcze popełniam.Co do malowania to pomaluj bardziej krawędzie skrzydeł i stateczników.ponieważ jak patrzy się z góry to widać kolor spodniej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STIG Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Skoro to jeszcze nie koniec Twoich zmagań z tym modelem to odpowiedniejsze byłoby umieszczenie tego wątku w "warsztacie" bo na gotowy model to nie wygląda. Ot chociażby brak kalkomanii. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekpilawa Napisano 29 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2009 zamalowałem tą krawędź skrzydła i przy normalnym świetle wygląda dobrze ale przy lampie błyskowej wyłazi to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Jako.że od niedawna zajmujesz się modelarstwem to dam małą radę.Zanim posklejasz model staraj się malować oddzielnie pewne części.Pomaluj pierw"nieuzbrojony" model następnie doklejaj resztę np śmigła koła itp.Życzę powodzenia w następnych modelach.Z pewnością po jakimś czasie dojdziesz do perfekcji.Każdy z nas zaczynał podobnie jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 No to jeszcze kółka, śmigło i wydechy... i będzie 4= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Nie znam się za bardzo na samolotach ale możesz się zaopatrzyć w taśmę maskującą. Wtedy unikniesz takich błędów jak wchodzenie jednego koloru na drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 wojtekpilawa Moja rada to pozbieraj kasę na aero bo modeli szkoda. Ja kupiłem zbyt późno i żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekpilawa Napisano 1 Lutego 2009 Autor Share Napisano 1 Lutego 2009 imek46 taśma jest ale na modelarni(to tamaya ,moze coś skubne) i w piątek będe robił poprawki bo bałem się taśmy izolacyjnej przyklejać TomaszDudek aero jest ale na modelarni ale pomału kombinuje coś wasnej roboty ps.czy butla od gaśnicy samochodowej nie będzie zbyt mała do sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 A tego IŁ-a to kleiłeś w domu czy na modelarni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 wojtekpilawa butla będzie chyba ok. Dobrze że kombinujesz bo naprawdę różnica jest ogronna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekpilawa Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 imek46niestety w domu (niemiałem co robić w domu przez ferie) TomaszDudek temat ze sprężarkom własnej konstrukcji nie aktualny. przewodniczący modelarnią (pan krzychu) powiedzial ze spręzarke moge w domu trzymać tylko na kółko musze przynosić co tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 wojtekpilawa wiesz wczoraj mój mini kompresorek samochodowy się rozklekotał to wziąłęm agregat z lodówy podpiąłem węża z aero prosto do rurki z niego i maluje jak się patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Hardcore'owiec z Ciebie Tomaszu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi