Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,

Iż nie tylko skalą 1:24 człowiek żyje. Od niedawna powróciłem do mojego starego hobby kolekcjonowania modeli w skali 1:87. Dlaczego powróciłem ? Kiedyś zbierałem już skale 1:87, ale z braku funduszy itp sprzedałem modele które posiadałem, ale powracam. Prezentacja pierwszego modelu :

1. Scania 164 TL "Trio Trans" (ID.153942) - Herpa

DSC00871.jpg

DSC00874.jpg

DSC00879.jpg

DSC00891.jpg

Oczywiście kolekcja będzie się na pewno powiększała. Już wkrótce kolejna aktualizacja.

PS : Pytałem Tornado czy nie będzie przeszkadzał temat, ale nie miał nic przeciwko.

Pozdrawiam,eKrystian

• Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Heh jako że trzymanie gabarytów w skali 1:24 może być problemem też myślę o tej miniaturowej skali . Scania ładna, ale w naczepie brakuje mi "światełek", pomaluj je a modelik zyska .

Napisano

Ładny model, ładny kolor. A czy mógłbyś pokazać na zdjęciu tą Scanię z modelem 1:24 jeśli nie byłoby to problemem? Ile kosztują w ogóle takie ciężarówki?

Napisano

A może otworzymy dział 1:87 ?? jak będzie wiecej takich .Ładna scania,Koniecznie Pomaluj tylnie lampy od naczepy.Krzychu takie modele kosztują od 20zł do 70 chyba tak krystian??

Napisano

Mechanik Zdarzają się powyżej 100zł i to dużo powyżej . Scania piękna, czekam na dalsze modeliki .

Pozdrawiam

Napisano

Ale to są już zestawy albo malunki mają tak jak mercedes benz.K POLAK marmur takie malowanie

Napisano

Ja osobiście posiadam Scanie Danzas (tandem), i jedyne co mi się w herpie nie podoba, to nie pomalowane tylne, zderzaki(patrz naczepa) , inni producenci np. Albedo, robi taki coś wiem bo miałem ich naczepę. Swoja drogą Kto był na MTM, mógł w tym przebierać do woli .

P.S gdzie lusterka??

Napisano

Widzę temat cieszy się za interesowaniem i z tego powodu ja się ciesze.

Co do ceny to tak jak Bilonzo mówi, akurat za ten dałem chyba 70zł już dokładnie nie pamiętam.

Jako, że kolekcjonuje i staram się to utrzymywać nie zakładam lusterek taki jak by stan kolekcjonerski.

Truckerek, akurat o porównaniach tych firm mówiło się dużo i mówi akurat nie tu. Jedni twierdzą, że herpa jest najlepsza drudzy, że AMW.

Pozdr. Krystian

PS : Ojj zapomniałem dać porównanie dodaje fotkę tylko z góry przepraszam za tło i jakość.

Porównanie Skala 1:24 ze skalą 1:87 :

DSC00900.jpg

Napisano

No rzeczywiście ... Można zaoszczędzić dużo miejsca na modelach w skali HO Ładna Scania ,Dafik też

Pozdrawiam.

Napisano

Dobra dajcie sobie już spokój z tym

Pozdr. Krystian

Napisano
nie koniecznie trzeba pisać dużymi literami jak napisze się małymi też jest poprawnie.

Nie jest

Skala H0 (H-zero) - nazwa stosowanej w modelarstwie kolejowym skali o podziałce (stosunku rozmiaru modelu do rozmiaru oryginału) 1:87 lub zbliżonej. Skala ta ma swoje początki przed II wojną światową, kiedy to wprowadzono na rynek modele dwukrotnie mniejsze od popularnych wówczas modeli w skali 0 (zero, 1:45 - 1:43,5). Stąd też wywodzi się jej nazwa H0 - z j. niemieckiego "Halb-0" (halb Null) znaczącego "połowa zera". Obecnie jest to najpopularniejsza skala w modelarstwie kolejowym na świecie. Biorąc pod uwagę obrót towarowy, ilościowy lub kwotowy szacuje się, że dla tej skali stanowi on od 60 do 80% obrotu wszystkich wyrobów wszystkich skal modelarstwa kolejowego razem wziętych.

Źródło: Wikipedia.pl

I wrzuć na luz, nie róbmy Krystianowi syfu w temacie

Napisano
sorry krystian ale muszę to napisać. Trucknology wejdź na forum o tematyce kolejarskiej i zobacz ile ludzi doświadczonych tak pisze.

To chyba nie znaczy ze ty tez tak musisz pisać ?

Napisano

A pamiętacie rodzimą produkcję 1:87 ???? Jelcze "ogórki" , Starki z naczepkami , Nyski , Warszawki no i oczywiście niewymiarowe Autosany , to były modeliki na tamte czasy.....

Napisano

Nom zgadza się Ale również za astronomiczne ceny czasami, no ale coś takiego powinno się znajdować w kolekcji.

Pozdr. Krystian