Skocz do zawartości

Pzkpfw TKS(p) +Ra 43 RPM 1:35

Roobert

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No Roobson, z tym kloszem to dałeś czadu. Pokłon w stronę kolegi, pozwól że będę papugował

Fotka, zaczepów- zmieniłeś chyba treść posta ale wklejam w razie czego:

IMG_4598.jpg

Rozstaw górnych płyt. W modelu błędny wiec jeśli chcesz zachować wiernośc to czekają cię poprawki.

IMG_4599.jpg

IMG_4600.jpg

Wszystkie fotki MIiF nr 31,33 wyd.Ajaks.

Tak zmieniłem bo znalazłem w necie .

Dorobiłem daszek do peryskopu i zaczepy na narzędzia. Tam gdzie sa uchwyty w kształcie "U" (lewy dół i prawy góra) to ściąłem na cienko plastik, a pozostałe dorobiłem z blaszki.

Zabrałem się także trochę za zawieszenie. Pierwsze co to wywaliłem zestawowe klocki udające resory. Zrobiłem swoje z blaszki od dyskietki . Oryginał ma 10 piór i mój też, a wysokość się mieści tak jak z zestawu. Teraz to lepiej wygląda. Na dziś tyle, kurcze znaczy się trzeba będzie przerobić tez resory przy kółkach . Z jamkami jeszcze nie walczyłem, później będę się w to bawił.

th_DSCN3717.jpg th_DSCN3718.jpg th_DSCN3719.jpg

Dzięki za fotki i schemat. Hmm zastanowię się co zrobić z górą. Jak umiejętności pozwolą to spróbuje coś wydziergać

Jestem chyba dzisiaj na jakimś haju modelarskim

Ledwo napisałem poprzedniego posta i wpadła mi do głowy myśl jak nity zrobić na burtach. Trochę ściągnąłem pomysł od Abera robiąc sobie całe płyty pancerza z blaszki i z drugiej strony wybijając wkrętem i młotkiem nity.

Teraz to tak wygląda. Pierwsze w życiu nity . Może nie są cacy ale lepsze to niż łyse blachy.

th_DSCN3721.jpg th_DSCN3723.jpg

Robercie - koncepcja dobra. Mógłbyś również spróbować "mojej" metody - poxipolowej. Wtedy nitujesz bezpośrednio plastik, a przy odrobinie wprawy nity mają naprawdę zbliżoną wielkość i kształt.

A co Twojego projektu - zawsze tak to jest. Miał być "relaks", a wychodzi... cięcie/szpachlowanie/tona papieru ściernego. Drugie tyle szpachli i będzie dobrze, będzie Pan zadowlony .

P.S. Misa reflektora wymiata .

Witam, czas na małą aktualizację. Na podstawie fotek dorobiłem co nieco na górnej płycie. Zdecydowałem, ze zostawię tak jak jest. Za dużo bym uszkodził robiąc przeróbki. Więc jest jak jest, dodałem tylko te "języki" na włazach i 3 otwory. czuje pewien niedosyt, że nie przerabiam góry no ale cóż . Jak widać poddałem małemu tjuningowi tłumik. Nawierciłem go z dwóch stron i samą końcówkę wylotu dorobiłem z blaszki. Podszlifowałem tu i ówdzie i gitara.

th_DSCN3724.jpg th_DSCN3726.jpg th_DSCN3727.jpg

th_Schowek01-2.jpg

Teraz trzeba się zająć resorami. Trzeba zrobić 8 kompletów

Dorobiłem jeszcze trochę zawieszenia. Próby zrobienia resorów nie udały się wiec musiałem dać z z zestawu. Zniszczyłem wtedy jeden wózek, więc musiałem skanibalizować od starego TK-3. Później chyba umyje model i położę pierwszą warstwę koloru.

th_DSCN3728.jpg th_DSCN3729.jpg

Przyszedł czas na malowanie. Tylko jedna fotka bo padły akumulatorki.

th_DSCN3731.jpg

Przy okazji coś napisze odnośnie malowania. Albo to jakaś klątwa albo nie wiem, zawsze jak maluję Humbrolem 83 to masakrycznie to wygląda. Pomimo umycia modelu i dobrego rozrobienia farby porobiły się ciemniejsze i jaśniejsze prześwity plastiku. Po położeniu pierwszej warstwy byłem przerażony, po położeniu drugiej jest lepiej ale też nie tak jak bym chciał. Ten kolor jest jakiś pechowy. Właśnie przez nią SWS poszedł do pudła bo zacieki się porobiły. TKS był malowany z nowej puszki i bardzo podobne problemy. Chyba będę musiał wrócić H94. Tam nie miałem problemu i kryło elegancko już po pierwszej warstwie.

A może jakowyś podkładzik, coby zwiększyć przyczepność farby do podłoża? Co prawda to nie akryle, ale te "tłuste" tworzywa z gatunku "wiórówa" lepiej zabezpieczyć przed właściwym malowaniem.

P.S. Humbrole... to zły wybór. Sam używam emalii, także ich, ale bezpieczniej brać Authenticki/standardowe MM.

Mam podobne doświadczenia z malowaniem pędzlem farbami Humbrol. Nie wiem co oni zmienili w jej składzie, bo kiedyś tego efektu nie było. Obecnie farba słabo kryje a kolejna warstwa powoduje zmianę zabarwieni w zależności od grubości farby (testowałem to na H155). Dla dużych powierzchni niestety rozstałem się z Humbrolem dla Valejo lub czasami Pacrty.

Witam,

co do farb to ten problem występuje TYLKO z tym kolorem. Mam pełno farb Humbrola i nigdy nie narzekałem, ładnie kryły i równiutko. Ta jest jakaś dziwna tylko. Wcześniejsze modele: M1 Panther II, Goździk i Su-76 były machnięte różnymi kolorami Humbrola i jak widać ładnie pokryły nawet za pierwszym razem.

Ok, posiedziałem, poobijałem, gąbeczkowałem i tak to wygląda. Jeszcze będzie wszystko washowane więc sam TKS dziwnie wygląda. To przetarcie panzergrau na włazach jeszcze będzie poprawiane po washu. podwozia nie ruszałem, ponieważ będzie pokryte pigmentami i kurzem.

th_DSCN3732.jpg th_DSCN3733.jpg th_DSCN3734.jpg

th_DSCN3735.jpg th_DSCN3736.jpg th_DSCN3737.jpg

th_DSCN3738.jpg

Figurki dostały facjaty i zaczynam je malować.

th_DSCN3740.jpg

Rysy na przednim i tylnym pancerzu mogą wydawać się duże ale przez środek przebiega rowek podziału blach i jak dojdzie linia wyraźna to zmniejsza się.

Witam,

zacząłem waszować tankietkę. Na razie tak się prezentuje. Jeszcze będzie dokańczane, tylko stężenie oparów rozcieńczalnika spowodowało u pozostałych domowników sprzeciw i chyba już dziś nie polepię . Trzeba dopracować górę kadłuba i narzędzia bo są na razie głównymi kolorami machnięte. potem lampa i pozostałe detale. Później przejdę do podwozia i będę działał pigmentami.

th_DSCN3759.jpg th_DSCN3760.jpg th_DSCN3761.jpg

th_DSCN3762.jpg th_DSCN3763.jpg

Podkładka pod modelem jest stara i służy mi obecnie do brudnej roboty, co widać. To nie jest ta sama co w postach powyżej .

P.S. W Ra-43 odpadło mi kółko i trzeba ponownie przykleić

Witam.

Szczerze współczuję... model RPM-u nadaje się do kosza... złe proporcje kadłuba... Mirage jest o niebo lepszy. (cokolwiek to znaczy..)

Dziwne, że tego nie zauważyłeś.

P.S... fajne figurki

Witam,

kolejna porcja fotek.

podwozie zaczyna nabierać kształtów. Dół kadłuba zakurzony porządnie "piaskowym". Niestety piaskowy jest też cały model więc nie widać tak tego dobrze. Ostatecznie też przykurzę jak złoże cały układ jezdny. Na żywo bardziej widać kurzenie ponieważ model jest półmatowy a kurz matowy.

th_DSCN3765.jpg th_DSCN3767.jpg th_DSCN3768.jpg

th_DSCN3769.jpg th_DSCN3770.jpg

Mariusz 72 wiem, że te modele to nie bardzo pasują do rzeczywistości ale ja robię modele na półkę i nie zastanawiam się czy pasują do planów czy nie. Nikt nie będzie latał z linijką i mierzył Waloryzuje na podstawie zdjęć i rysunków ale nie zagłębiam się za bardzo bo bym musiał połowę modeli robić od podstaw.

No niestety tak jest... Model RPM ma blachy pancerza pod złym kątem. Najbardziej to widać na płycie z karabinem. Jest inny kształt.

Jeśli Cie to interesuje to proszę:

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=3330&p=38586&hilit=w+budowie+TKS#p38586

Zastanawia mnie jeszcze dlaczego zrobiłeś go w tym kolorze.

To jakby z 1943 r. Wówczas prawie już nie było na froncie Pz. I, 35t i 38t, a co dopiero zdobycznych TKS-sów... hm... ryzykowna sprawa.

Sensowniej wg mnie było na szaro pomalować.

Witam ponownie

Wkleiłem żarówkę zrobiona z tych kulek co są w pudełkach z butami jako pochłaniacze. maja różne wielkości i można coś dobrać.

Ludki tez dostały na facjatach kolorów i oczy. Nawet fajnie wyszły oczy, mają białka i źrenice. Może słabo widać na fotkach ale są . Przypadkowo wpadłem na pomysł jak urozmaicić siedzącego germańca. W zestawie były mapy wydrukowane na papierze więc wyciąłem podmalowałem plakatówkami, pobrudziłem i pozginałem.

th_DSCN3774.jpg th_DSCN3777.jpg th_DSCN3780.jpg

th_DSCN3782.jpg th_DSCN3784.jpg th_DSCN3785.jpg

Mariusz 72 ja tam się nie znam na zdobycznym sprzęcie ale mogło się coś zachować. Producent opierał się na tym malowaniu. Druga fotka na stronce: http://www.czolgiem.com/niemcy/tks.htm

Wydaje mi się, że to nie jest panzergrau a piaskowy. Jeśli ma rację i rzeczywiście to Francja 1944 to to chcę przedstawić w modelu.

Kolejna aktualizacja prac. Założyłem kapcie tankietce i dokleiłem szybkę w lampie. Cały układ jezdny jak wyschnie to będzie kurzony ostatecznie. Figurek nie fotografowałem ale pomalowałem pierwszym kolorem mundury. Ra-43 złożone ostatecznie. Na wylot lufy dorobiłem pokrowiec z chusteczki higienicznej zawiązanej drucikiem i utwardzonej klejem CA. Pomalowany zielonym a potem zwashowany i suchopedzlowany. Jeszcze trochę roboty i pojazd będzie skończony, teraz trzeba się zająć podstawką.

th_DSCN3788.jpg th_DSCN3789.jpg th_DSCN3790.jpg

th_DSCN3791.jpg th_DSCN3792.jpg th_DSCN3794.jpg

th_DSCN3795.jpg th_DSCN3796.jpg

Uchwytów nie ma bo już nie chciało mi się robić

No dzisiaj pomalowałem figurki. Największym problemem jest ogarnięcie tej całej mozaiki kamo i znalezienie jakiegoś sposobu żeby to namalować. Mam nadzieję, że jakoś wybrnąłem z tego problemu. Pojedyncze plamy są chyba za duże ale to pierwsze tego typu figurasy w łaciate stroje. Mam zamiar kupować teraz proste zestawy coby się poduczyć malowania (np. ostatni wypust Dragona z German Rocket launcher, czy jakoś tak ).

Trochę dziwnie wyszedł ten jaśniejszy zielony. Dałem taki jaki był podany w schemacie a jednak mam wrażenie, że jest za ciemny i zlewa się z drugim zielonym .

Fotki świeżo po malowaniu:

th_DSCN3800.jpg th_DSCN3801.jpg th_DSCN3802.jpg

th_DSCN3803.jpg

Aha, podstawka tez już się zaczyna tworzyć, ramka jest, fuga wylana i formuje teren, jak juz bardziej zastygnie to zapodam zdjęcia.