Skocz do zawartości

(NATO-Polska...) Karetka wielo-noszowa SCAM SM 50

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

(NATO...) Karetka wielo-noszowa SCAM SM 50 4x4

Charakterystyka:

- rozstaw osi: 2850 mm

- długość: 4749 mm

- DMC: 3400 kg

- śred. zawracania: 11 m

- Vmax: 128 km/h

- skrzynia biegów: 6 biegów

- napęd: 4x4

- zbiornik paliwa 70 l

Silnik:

Czterocylindrowy wysoko prężny z turbodoładowaniem i chłodnicą powietrza doładowanego, technika 4-zaworowa.

- poj: 2798 cm3

- moc: 92 kW (125 KM)

- moment obrotowy: 290 Nm (1800 Obr.)

Dane techniczne nadwozia:

- wys. przedziału medycznego: 1240 mm

- dł. p. m. : 2300 mm

- szer. p. m. : 1580 mm

Rama oparta na kotwicy złożonej z 2 podłużnic posiadająca zaw. mech. zależne. Nadwozie wykonane z paneli aluminiowych z rdzeniem z pianki poliuretanowej o grub. 40 mm. Blacha aluminiowa z dwustronną powłoką lakierniczą (poliestrową).

Samochód posiada system ochrony ABC (przeciwko skażeniom biologicznym i chemicznym) zarówno w przedziale medycznym jak i kabinie kierowcy.

Wyposażenie:

- klimatyzacja

- system ochrony ABC

- interkom pomiędzy kabiną a przedziałem medycznym

- jedną podstawę pod nosze z transporterem (Ferno) lub nosze brezentowe

- trzy podstawy pod nosze brezentowe

- 2 wyciągarki do wciągania poszkodowanych na górne podstawy noszy

- deska ortopedyczna Ferno Millenia

- podbieraki Ferno Scoopy

- instalacja tlenowa z punktami dostępu dla czterech poszkodowanych

- respirator

227b37b0a3e2a18em.jpg374468e530b27226m.jpgf053de92a140b63am.jpg

1f6194aabb575ddcm.jpge132ae64815ff113m.jpg388dee1d9b496ec6m.jpg

9732d6ee134714a3m.jpgc37e3e44d4cda9c1m.jpg9554922702f4ce17m.jpg

59be7f7f343ef622m.jpga9e9a6f0ec97a550m.jpgffb855bfba92e795m.jpg

303d559d3de2f700m.jpgf1f6f51767cb729em.jpg1d73ff70b1c7ed49m.jpg

b4b44a1fd161f827m.jpg9af8cbade4cdec76m.jpg5c709b7bde97b899m.jpg

55e3ac7d4497b680m.jpgf4fe16f5fa8beda2m.jpg

Cdn......

Edytowane przez Gość
Napisano

Ja widziałem tylko Iveco z taką podobną(/samą) zabudową z Mar. Woj.'u chyba.

Co to za firma Scam w ogóle??

Skąd oni wzięli rozmiar felg taki? 17,5??

Napisano

Mnie to na pierwszy rzut oka wyglada na starszego Peugeota Boxera/Fiata Ducato/Citroena Jumpera. Silnik tez by sie zgadzal...

Napisano

To jest hybryda IVECO... Czyli włoski nie powiem, co.... a użytkowane są te karetki w jednostkach powiedzmy podporządkowanym, bezpośrednio marzeniu MON-u o NATO.

Na pewno znajdują się w okolicach Szczecina, w Brzegu i koło mnie w Wędrzynie...

Napisano

Jak IVECO, to niewykluczone, ze kolaborowali cos z Fiatem (czy to czasem nie jest jeden koncern?) i dali kabine od Ducato. Tak jak napisalem wyzej, silnik tez mi pasuje do Ducato, bo mam taki sam (przynajmniej jezeli chodzi o parametry) w firmowym Peugeocie Boxerze.

Napisano

fiat a iveco kiedyś to było to samo produkowane były ciężarówki fiat a później były fiat-iveco a teraz jest iveco więc prawdopodobnie ramo jest od iveco daily kabina i silnik z ducato ale mogę się mylić

• 4 weeks later...
Napisano

No, bo widzisz Dormitor...Teraz w technice wojskowej (nie w czasopiśmie...) jest taki „trynd” ze wmawia się wojsku, że typowo cywilne ciężarówki i sprzęt (lobby to wmawia...) znajdą lepsze zastosowanie w terenie niż konstrukcje projektowane od podstaw (na tenże teren...).

Nieco zielonej farby, terenowy protektor...I wojsko się cieszy...

Zmieniono nawet zasady ich zastosowania i całą doktrynę na wypadek wojny i pokoju, aby znaleźć pełne uzasadnienie dla kopiących się w byle, jakim piasku kółek samochodowych...

Oficjalne wypowiedzi służb odpowiedzialnych za użytkowanie tychże są oczywiście pełne pochwał, bo nikt na pysk z roboty nie chce wyorbitować.... Jednak wystarczy popytać żołnierzy kręcących się tymi cudami techniki szosowej w okolicach poligonów, wtedy ze zdziwieniem można stwierdzić ze chyba nie o tych samych samochodach i ciężarówkach mówimy.... (Nie my oczywiście tylko oficjale i wojsko poza murami...)

Proza życia... a raczej „mamony”...

Ps. "NTW" oczywiście zaliczam co miesiac...

Napisano

Jak się zakłada firme tylko po to żeby wygrać przetarg to co sie dziwić. Niestety Grzegorz ma rację. Niktóre nawet w drodze do jednostek były juz naprawiane prze serwis / jedyny plus to naprawdę szybki assistanse / Niestety do iraku naprzykład nie jeżdżą asistance:)

Napisano

No cóż, dla znających lengłydża sama nazwa wystarczy:

scam

n : a fraudulent business scheme [syn: cozenage]

v : deprive of by deceit;

"She defrauded the customers who trusted her";

[syn: victimize, swindle, defraud, con]

Do angielsko-polskiego se sami zajrzyjcie .