Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ma ktos może jakieś linki do danych statystycznych ,ile bomb atomowych

mają rosjanie i inne kraje. Prosiłbym o jakieś sprawdzone żródła, wiem głupie ale byle by nie ze strony jakiś kółek teorii spiskowych.

Słyszałem ,że są prowadzone tylko do roku 1993.

Wiem ,że trudno to sprawdzić ale w końcu ONZ i NATO chwali się swojimi osiagnięciami w tyn kierunku.

Czekam na odpowidź.

Napisano

FR posiada na rok 2008 w RWSNR (na lądzie...) 1605 głowic jądrowych i 450 środków ich przenoszenia. W MW 606 głowic jądrowych i 172 środków ich przenoszenia. W LS (lotnictwo...) 872 głowice i 78 środków do ich przenoszenia (samoloty...).

Od 1990r do 2008 roku FR zmniejszyła 3x ilość głowic jądrowych.

Napisano
Dzięki Grzegorz.

Zna ktoś dane Rosyjskie, czy się chwalili?

- grzegorz podal Ci wlasnie dane rosyjskie. FR- to Federacja Rosyjska.

Pozdr.

Pawel

Napisano

Ale gafa

Bo ja szukłem co tam francuzi porabjają i jakoś mi skrót FR do francuzów pasował

Napisano
Izrael ma prawdopodobnie 80 głowic.
Skąd te dane i dlaczego prawdopodobnie...

Dane o FR są z MO FR...

Napisano

Z dużym przymrużeniem oka traktowałbym te dane z tej strony...

Faktycznie prawdopodobne informacje... Z naciskiem na prawdopodobne...

Napisano

Ta strona to podstawowe źródło w tej materii... tak mówią siedzący w temacie.

A także przemawia za nią autorytet Federation of American Scientists.

Napisano (edytowane)

Zbyt duże rozbieżności np w ilościach FR... Przy takiej rozbieżności są wręcz wyssane z palca, tym bardziej, że Rosjanie od lat 90 regularnie ujawniają dane o ilościach swoich głowic jądrowych...

Wątpię też w ilości Izraela. To państwo traktuje ten rodzaj broni jak taboo, i nigdy nie ujawniło oficjalnie ile jej posiada, więc skąd są tam dane...

Edytowane przez Gość
Napisano
, więc skąd są tam dane...
tak mówią siedzący w temacie.

Czyli "specjaliści"

Napisano

W drugim poście tego tematu podałem dane za rok 2008 a teraz wyskakujesz z rokiem 2007... Mam się zdziwić, czy zadziwić?...

No i w tym ostatnim raporcie nie ma dokładnych danych o systemie TOPOL... To tak mimochodem...

Napisano
http://thebulletin.metapress.com/content/t2j78437407v3qv1/fulltext.pdf - 2008r.

Jeszcze jakieś pytania? A i jest TOPOL

No tutaj przynajmniej ilości się zgadzają, bo co do nazw systemu TOPOL, a właściwie wariantów tej rakiety to dalej są nie domagania...

Powinno być:

-15P158 TOPOL-wyrzutnia kołowa...

-15P165 TOPL-M wyrzutnia kołowa...

-15P158.1 TOPOL-T wyrzutnia kołowa...

-15P065 TOPOL-M wyrzutnia w silosie...

Napisano

Nie wiem skąd wynalazłeś numer 15P158, ale żadne źródło go nie potwierdza.

Miałeś na myśli chyba SS-25, a ten jest okreslony jako Sickle. A w tekście wiodącym umieszczono RS-24 jako odmianę Topola. Tak więc wszytstko się zgadza.

Napisano
Nie wiem skąd wynalazłeś numer 15P158, ale żadne źródło go nie potwierdza.

Miałeś na myśli chyba SS-25, a ten jest okreslony jako Sickle. A w tekście wiodącym umieszczono RS-24 jako odmianę Topola. Tak więc wszytstko się zgadza.

Domyślam się, ze żadne dostępne ci źródło... Jak mawia czasem mój adwersarz, są jeszcze źródła poza-internetowe...

Miałem na myśli dokładnie TOPOL-T o indeksie 15P158.1 i potwierdza jej obecność MO FR jak i periodyki traktujące o rozwoju strategicznej broni jądrowej FR....

Jest to przejściowy wariant po systemie PIONIER na wyrzutni kołowej nośnika MAZ-7912 stosowanej w TOPOL (nie TOPOL-M). Więc się nie zgadza, zresztą nie pierwszy i nie ostatni raz...

15P158.1 TOPOL-T

741ea42257b48004.jpg

aeb0fc0910c9d009.jpg

Napisano (edytowane)

Na początek wyjaśnijmy że TOPOL = Sickle.

TOPOL-T - to właśnie to co prezentujesz na zdjęciach (czyli odmiana Sickle)

TOPOL-M - wiadomo.

http://www.armyrecognition.com/russian_army_missile_system_vehicle_uk/ss-25_rt-2pm_topol_sickle_rs-12m_intercontinental_ballistic_missile_russian_army_russia_data_sheet_d.html - tutaj np w galerii podano Twoje drugie zdjęcie jako zwykły Sickley.

Edit

Nie pierwszy i nie ostatni raz pojawia się także twoja arogancja.

Edit 2

Czyli ustaliliśmy że FAS ma rację i nie należy ich szacunków negować, wszakże to oni są ekspertami? Czy też dalej masz zamiar odchodzić od tematu doszukując sie problemów z nazewnictwem Topola?

Edit 3

Mógłbyś także nie wprowadzać w błąd i oznaczać TOPOL także numerem 15Zh58?

Edytowane przez Gość