MiloszKr Napisano 30 Września 2006 Share Napisano 30 Września 2006 Mimo że jest nas wielu którzy sklejają Trucki w 1:24 , 1:35 i mniejszej skali lecz nie wielu jest modelarzy którzy odcinają felge od piasty. Pokaże to na przykładzie felg do 1:24 do ciągników Europejskich. Potrzebny do wykonania tego będzie albo ostry nożyk lub punktak i do wykończenia pilnik, papierscierny i troszku kleju. Pierwszym etapem jest oddzielenie felgi od piasty. Odkuwamy felge od piasty w zagłębieniu w feldze widać tam gdzie jest wbity nożyk.: Kolejny etapem jest bardzo delikatne wyłamanie piasty z felgi. Albo jak kto woli felgę od piasty. Robimy to bardzo delikatnie z lekka ilością siły. Tak by nie uszkodzić żadnego z elementów: Kolejnym etapem jest wyruwnanie ząbków na piaście, a także wyprowadzenie okrągłego koła wenatrz felgi.: Kolejnym etapem jest nasadzenie piasty na drugą cześć felgi (Trzpień), i pomalowania go pod kolor ramy czy też mostu wzalerzności jak producent zaleca: Następnym i już ostatnim etapem jest przyklejenie felgi równo do drugiej i nałożenie ogumienia.: Dla poruwnania z orginałem: I takim oto sposobem mamy jeszcze bardziej wierniejszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 9 Października 2006 Share Napisano 9 Października 2006 Chciałbym tylko dodać, ze wystarczy zrobić tylko kilka otworów z jednej strony i używając kciuka wyłamać piaste, efekt ten sam, krótszy czas pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 10 Października 2006 Share Napisano 10 Października 2006 Nie bardzo widzę sens takiego zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Dlaczego? W większości pojazdów ciężarowych,piasta malowana jest pod kolor ramy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Wiciu to wiem, ale ten sam efekt można osiągnąć malując piastę na właściwy kolor bez mozolnego jej wycinania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Wiciu to wiem, ale ten sam efekt można osiągnąć malując piastę na właściwy kolor bez mozolnego jej wycinania Wycinanie piast z felgi nie służy łatwiejszemu malowaniu piasty (zwolnicy), lecz ma pokazać, że tarcza koła nie stanowi jedności z piastą/zwolnicą. Jednak i ja uważam tą czynność za zbyteczną gdyż felga jest bardzo ładnie odlana i widać dokładnie przetłoczenia pomiędzy nią a piastą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 no ok skoro zbyteczna to jak pomalujesz piaste? Bo pędzelkiem tak ładnie sie nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 no ok skoro zbyteczna to jak pomalujesz piaste? Bo pędzelkiem tak ładnie sie nie zrobi. Zawsze maluję piasty pędzelkiem i nie mam z tym żadnego problemu. Dla przykładu fotka przedstawiająca koła mojej betoniarki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Wedug mnie duzo lepiej wygladają wycięte piasty, tak jak napisał Tornado , mamy pokazać ze felga i piasta to nie jest jedna cześć. Cieżej maluje sie piasty w felgach, ja przesłaniałem felge tasma i malowałem spreyem... ale to bylo dawno temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 A na powyższej fotce realnego koła coś mi sie wydaje że piasta była potraktowana pędzlem bez zdejmowania felgi. Upaprane jest na czerwono koło śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Też mam zamiar wycinać piasty w swoich modelach nigdy tego nie robiłem bo jestem początkującym modelarzem. Ale mam pyatnie jak wytniesz piatę i spiłujesz ząbki na niej i na feldze to jak ją później przyklejasz że nie wypada chodzi mi o to że piasta nie jest za mała w obwodzie po spiłowaniu ząbów to jakiś trik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 19 Października 2006 Share Napisano 19 Października 2006 A ja mam pytanie. Bo skoro w ten sposób skleimy bliźniaki to jak potem je umieścimy na osiach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 19 Października 2006 Share Napisano 19 Października 2006 A ja mam pytanie. Bo skoro w ten sposób skleimy bliźniaki to jak potem je umieścimy na osiach?? Milosz zaprezentował tylko sposób i efekt wykonania. Koła montujesz tak samo jak w instrukcji, tzn. najperw nakładasz wewnętrzne koło i zabezpieczasz je pierscieniem, do niego przyklejasz piastę malujesz ją a na koniec przyklejasz zewnętrznego bliźniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 21 Października 2006 Share Napisano 21 Października 2006 Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Według mnie takowa czynność ma sens w momencie gdy zwążamy piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi