dewertus Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 Drodzy Forumowicze, Moze cos mi poradzicie - chcialem zaczac wykonywac "wash" na moich modelikach co by po okopceniach, przybrudzeniach i otarciach dodakowo je urealnic. Poczytalem sobie trosze na ten temat, obejzalem filmiki na YouTobie (sponsorowane przez Testorsa), i .... postanowilem sprobowac.... Na pierwszy "ogien" wybralem Spita 1/72 (niebawem bedzie w galerii). Modelik przygotowalem zgodnie z zaleceniami (maluje farbami akrylowymi) - nanioslem kamo, lakier bezbarwny (polysk), kaleczki... i przygotowalem miksture do wash'a (na bazie farby czarnej akrylowej - dwie, trzy krople farby na ok 7-10 ml wody). Pelen tremy przystapilem do nanoszenie mikstury. Miekkim pedzlem nanioslem rozcienczona miksture na skrzydlo (na cale skrzydlo) - pieknie wypelnily sie delikatne linie podzialu, odczekalem chwilke (5-10 sek) i chusteczka higieniczna zaczolem usuwac nadmiar mikstury ze skrzydla. Niestety chusteczka "wyciagnela" ja takze z lini blach. Niezrazony pierwszym niepowodzeniem postanowilem czynnosc powtorzyc, z tym ze wydluzylem czas pomiedzy nalozeniem mikstury a "zebraniem" nadmiaru... i tym razem cala mikstura zeszla ze skrzydla... Po kolejnym wydlurzeniu (do ok 30 sek) przy usuwaniu nadmiaru pojawily mi sie koszmarne rozmazania (mikstyra zaczela sie lepic... Szybka wedrowka pod kran z biezaca woda (letnia) zapobiegla katastrofie... Nie wiem co robie nie tak - prob takich podejmowalem kilka i za kazdym razem albo sciagalo sie wszystko, albo mialem lepka maz... Zastanawiam sie czy nie zmienic sposobu nakldania mikstury (nie nanosic jej na cala powierzchnie, tylko cienkim pedzlem '00' bezposrednio na linie), ale jak usuwac jej nadmiar??? pzdr. Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 A może spróbuj z washem olejnym Zakup sobie z 3 kolory farb olejnych dla plastyków w tubie i terpentyne albo white spirita. Wymieszaj i nałóż na model miękkim pędzlem.Po jakimś czasie usuń nadmiar patyczkami do uszu. U mnie działa pzdr p.s polecam poradnik w dziale "Tajniki modelarstwa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 Zastanawiam sie czy nie zmienic sposobu nakldania mikstury (nie nanosic jej na cala powierzchnie, tylko cienkim pedzlem '00' bezposrednio na linie), ale jak usuwac jej nadmiar??? Lepiej mniej i subtelniej niż przedobrzyć i mazać po całym modelu. Jeśli używasz farb akrylowych do washa, to lepiej polakierować powierzchnie emalią , a do akrylii dodawać opóżniacz. Ale najpewniej nakładać wash jak kolega wyżej wspomniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 Jeżeli chcesz pozostać przy akrylach to spróbuj albo opóźniacza (np retender firmy vallejo, jeśli malujesz ich farbami) lub też dodaj do swojej mikstury kroplę płynu do mycia naczyń, spowoduje, że więcej wleje się w szparę a mnie zostanie na zewnątrz. Jeżeli używasz vallejo możesz spróbować też rozcieńczyć farbę produkowanym przez tą firmę rozcieńczalnikiem, rozcieńcz silnie farbę i nie zbieraj jej chusteczką. Pamiętaj tylko nie używaj czarnej farby, lepiej już jakiś ciemny brąz. Możesz też zrobi jak inni już ci radzili. Kup kilka olei artystycznych lub jakieś Abteilungi 502 produkcji MIGa i benzynę lakierniczą (white spirit). Pamiętaj że lepiej kupić małą tubkę bardzo dobrej jakościowo farby niż dużą np polskiej firmy olejart. Osobiście polecam vanghogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalg78 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Z mojego doświadczenia mogę poradzić, że jeżeli model jest malowany akrylami to bezpieczniej jest robić washa farbami olejnymi. Natomiast pod washa akrylowego lepiej model malować olejnymi. Chodzi o to, żeby przy ścieraniu washa nie wytrzeć powierzchni pomalowanej wcześniej. Początkowo próbowałem robić washa akrylowego ale nigdy nie wychodził mi zbyt dobrze. Później kupiłem farbę olejną Van Ghog i efekty są 100 razy lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi