Skocz do zawartości

ATF Dingo

rObO87

Rekomendowane odpowiedzi

Model firmy Revell:

REV_03142_ATF_DINGO_1.JPG

O modelu:

Podobnie jak większość model marki Revell sklejalność nie budzi większych zastrzeżeń. Części pasują dobrze, gdzieniegdzie ślady łączenia form. Szybki w postaci wyprasek z przeźroczystego materiału - dla mnie lepsze rozwiązanie niż cienki pasek z folii (aczkolwiek nie wyszło mi tak jak bym chciał).

Oczywiście model posiada pewne uproszczenia (część z nich niestety wynika z ograniczeń w technologii produkcji takich modeli), ale są to naprawdę szczególiki. Tak z grubsza są to:

- uchwyty po bokach i z przodu kadłuba oraz sworzeń to holowania (klik 1, klik 2)

- kształt przednich lamp oraz brak "koszyka" na nich (foto klik 1)

- bieżnik opon

Warto również wykonać nowe błotniki (te z zestawu zdecydowanie za grube) oraz antenę z tyłu. Niedawno znalazłem blaszki do tego modelu, (klik) i gdyby nie fakt, że znalazłem je dopiero po pomalowaniu kadłuba prawdopodobnie bym się zdecydował na nie (aczkolwiek cena trochę zaporowa) W każdym razie blaszki do tego modelu są wskazane, widziałem "suchy" model z nimi i naprawdę dużo dają.

Jakościowo modelu oceniam na 8/10 a cenowo to ~20 zł.

Wersja pojazdu:

W zasadzie "noname" (czyli taki jak w linku w Bonusie) . Miało być coś z ISAFu, ale uznałem, że tak będzie lepiej wygladał.

Użyte farby:

kamuflaż: Revell nr 6, 65, 84

ślady eksploatacji: Humbrol nr 29, 33, 53 + pigment Agma, kolor "błoto"

Bonus:

trochę o oryginale

całkiem fajna reklama KMV z Dingo w roli głównej:

Galeria:

obraz018ft8.jpg

obraz001gd2.th.jpgobraz002qd8.th.jpgobraz003gm2.th.jpg

obraz004ab4.th.jpgobraz005wh1.th.jpgobraz006kq5.th.jpg

obraz007mv4.th.jpgobraz008ho2.th.jpgobraz009us3.th.jpg

obraz010pb9.th.jpgobraz011kz7.th.jpgobraz012sl0.th.jpg

obraz013fh7.th.jpgobraz014so9.th.jpgobraz017ct3.th.jpg

obraz015ll7.th.jpgobraz016eg0.th.jpg

Z kolegami:

obraz019wf4.jpg

Wiem, że ten model to ale chętnie poczytam co powinienem poprawić w swoim warsztacie, walcie śmiało i bez skrupułów

Heh no uwagi jak u poprzednika, wszechobecny kurz, który nie jest zróżnicowany, może troszkę "mokrego błota" na spód pojazdu, a na wysokości błotników ślady już zaschniętego pod pewnym kątem (w końcu on dość szybki jest ) To tylko moje sugestie, co ja bym zrobił, ale generalnie jest dobrze, w stosunku do Twoich Bundes-poprzedników widzę poprawę co do kamo. Nie ma już tego schodka pomiędzy barwami.

PS: Tak oglądam fotki tego Dingo i powiem Ci Robo, że zastanawiam się czy nie uprzedzić Revella i zrobić Dingo od podstaw w 1/35 (część elementów mogłoby pochodzić z Fuchsa, a reszta dawaj z plastiku) W sumie pojazd nie ma wymyślnych kształtów, więc jego budowa jest możliwa. Kwestia tylko spodu, całego układu napędowego, zawieszenia - kompletnie nie wiem jak to "ugryźć".

no wyszedl fajnie i podobaja mi sie te barwy ale jak patrze na cala kolekcje to wszystkie pojazdy sa identycznie ubrudzone.sprobuj na przyszlosc poeksperymentowac z roznorakim syfem.ogolnie jest dobrze

Leoś 2 A5

Po niewielkich przeróbkach możesz zrobić 2A6.

Mianowicie kupujesz zwykła 2A5 KWS i po prostu wydłużasz lufę... Alles. Innych rzeczy w tej skali i tak przerabiać nie musisz.