Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jak tak malujesz każdy element pokładu z osobna, to potem przy doklejaniu ich do modelu, nie będzie szpachlowania ?

Przymierzałem i jak narazie odpukać nic nie widać by jakieś przerwy wychodziły

• Odpowiedzi 174
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

czyli rozumiem, że w przypadku źle dopasowanych elementów, lepszą strategią byłoby jak w przypadku moich podwodniaków, najpierw szpachla, potem malowanie ?

Napisano
czyli rozumiem, że w przypadku źle dopasowanych elementów, lepszą strategią byłoby jak w przypadku moich podwodniaków, najpierw szpachla, potem malowanie ?

Tak ale przy tej ilości elementów nie wyobrażem sobie najperw skleić i poszpachlować a potem malować było by to karkołomne zadanie.

Ja liczę na to że tej klasy model "sam sie skleja"

Napisano

Tak ale przy tej ilości elementów nie wyobrażem sobie najperw skleić i poszpachlować a potem malować było by to karkołomne zadanie.

Ja liczę na to że tej klasy model "sam sie skleja"

Przy OP lub innych jednostkach (albo w ogóle modelach) z małą ilością detali, w dodatku nie "upakowanych" w jednym miejscu, strategia Wallace`a jest do przyjęcia, jednak kiedy mamy do czynienia z takim "lasem", jak na okrętach japońskich, to znacznie łatwiej jest po prostu najpierw dopasować dany zespół "na sucho", potem go pomalować, i dopiero przykleić. Brakujące (niezrobione przez producenta) fragmenty danego elementu zawsze można dorobić z płytek polistyrenowych, czy nawet kart telefonicznych albo z modelarskiego złomu. Odpada problem ze szpachlowaniem i ewentualnym odpadaniem powłoki malarskiej

Komin - piękny

Napisano

Dzisiaj posiedziałem na katapultą do samolotu i o to efekt

IMG_6664.jpg

IMG_6666.jpg

Bez kratownicy

IMG_6675.jpg

.... i z kratownicą

IMG_6676.jpg

Wózek na samolot....

IMG_6678.jpg

........no i tak dla porównania wielkości

IMG_6681.jpg

IMG_6682.jpg

IMG_6685.jpg

Napisano

hehe, w życiu nie podjął bym takiego ryzyka, nie przy takim modelu

jarex15 - cud, miód (koniecznie pitny ) i orzechy

Napisano

Dzisiaj z powodu dnia świra tylko "pobrudziłem" okręcik odrazu mówię, że

robiłem to poraz perwszy i efekt jest dużo lepszy "live"

IMG_6691.jpg

IMG_6692.jpg

IMG_6693.jpg

IMG_6694.jpg

Napisano

jarex15 rdze kładłeś z pędzla suchego czy z farbą? ciężko powiedzieć po zdjęciach

Napisano

A próbowałeś patyczki do uszu z podeschniętą farbą? Trochę jest z tym roboty, ale efekt znakomity

Pozdrawiam

• 1 month later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Napisano
Dzisiaj cały dzień z niewielką przerwą wydłubałem takie coś

jupi! znaczy się prace zostały wznowione

Jędrek

Napisano
Dzisiaj cały dzień z niewielką przerwą wydłubałem takie coś

jupi! znaczy się prace zostały wznowione

Jędrek

Ruszają tylko powoli bo dużo roboty w robocie

Napisano
Ruszają tylko powoli bo dużo roboty w robocie

skąd ja to znam

ale ważne, że ruszają

Jędrek

Napisano

Po dzisiejsze walce udało się skleić łódeczkę jeszcze jedna taka sama i kilka małych ale to dopiero za jakiś czas. Poniżej taka mini fotorelacja jak sklejałem łódeczkę.

Miłego oglądania

IMG_8506.jpg

IMG_8508.jpg

IMG_8509.jpg

IMG_8511.jpg

IMG_8513.jpg

IMG_8518.jpg

IMG_8529.jpg

IMG_8534.jpg

IMG_8531.jpg

Napisano

większy kuter też wygląda smakowicie, widzę że szablony Hasegawy przydają się do montażu

Jędrek

Napisano
większy kuter też wygląda smakowicie, widzę że szablony Hasegawy przydają się do montażu

Jędrek

Dzięki serdeczne, szablony są pierwszorzędne bardzo ułatwiają pracę.

Niestety te kutry live wglądają dużo lepiej.