reggy Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Hejże! Ach, chciałem zrobić ten model bez warsztatu, ale warsztaty są mobilizujące więc zrobię z warsztatem. Milutki modelik, pięknie się składa. Nie wiem jak uda mi się ostatecznie spasować górę do kadłuba, bo to dopiero niestety po pomalowaniu wnętrza. W każdym razie - do tej pory szpachli poszło parę miligramów - na działo głównie. Podwozie bardzo przyjemne - każde ogniwo gąsienic składa się z dwóch elementów - części zasadniczej i gumowej nakładki - przez co gąski są właściwie ruchome. Oczywiście po nałożeniu na model przykleiłem je na stałe, bo plastik dużych obciążeń nie wytrzyma (maluję wszystko w kupie). Przednie koła składają się chyba z pięciu warstw, przez co mamy ładnie odtworzony bieżnik. Model posiada też makietę silnika, ale tej nie wklejałem - wolałem sobie zostawić, żeby rzucić kiedyś na jakąś dioramkę. Ogólnie montaż modelu odbył się w weekend bez jakichkolwiek zgrzytów, więc polecam każdemu. Dodatkowo w pudełku kupa hełmów, manierek, chlebaków etc. I ramka ze świetnymi MG38/42 - jeden zostaje. Szkoda tylko, że brak figurek, bo modelik mały i w pudełku trochę miejsca zostało. Malowanie będzie pudełkowe, tj. Dunkelgelb z cienkimi pasami-siatką rdzawo-brązowego. Płaskie powierzchnie tego typu pojazdów świetnie nadają się do treningu pewnego stylu-maniery malowania, tj. Color Modulation, o którym więcej można poczytać i pooglądać na forum MIG'a albo na naszym forum rzucić okiem do relacji kolegi Subgrafika z jego Quad Gun Tractorem (KLIK). Mam nadzieję, że chociaż trochę mi się to uda i jakieś doświadczenie zostanie. Model, jako że był prezentem gwiazdkowym od dziewczyny, dedykuje Ż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Hmm, czy ta kierownica jest na pewno dobrze zamontowana ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Skala najpierw się zastanów, później pytaj. Popatrz za informacjami o rodzinie 25X.... Tak zamontowana jest jak u większości pojazdów z tej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Kierownica jest prawidłowo zamontowana. Gorszy jest brak skrzyni biegów. Fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Reggy, czyżbyś chciał kogoś dogonić w ilości robionych na raz modeli ? Zawsze mnie trochę śmieszył ten "samochodzik", ale jest uroczy. Ładna czysta robota. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Fajny, malowanie robisz pudełkowe z Wikinga?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 No właśnie zastanawiałem się, w jaki magiczny sposób moment obrotowy jest przekazywany ze skrzyni do kół napędowych - nawet przecież jest dziurka jakby miało być coś tam zamontowane. No ale ani w instrukcji ani w pudełku nic takiego nie widzę. Wie ktoś coś o tym? Gdyby było to widać po zamontowaniu góry, to pewnie bym poszukał jakiś papierach i coś wyrzeźbił, ale że działo właściwie zasłania w 100%... Raczej ilość robionych na raz modeli nie jest powodem do chluby Tak, malownie z Wikinga. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Wie ktoś coś o tym? Dragon w tym modelu walnął takiego babola - rzecz znana, w sumie błędy merytoryczne to nie nowość dla tej firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Jakub nie przesadzaj przecież wydali zestaw korygujący, reggy powinien cos z tym zrobić No a poza tym jest jakaś alternatywa ???? Mnie by koledzy już zlinczowali za taka merytorykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 No, no , no. Kalejny ciekawy model się szykuje w Twoim wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 No właśnie zastanawiałem się, w jaki magiczny sposób moment obrotowy jest przekazywany ze skrzyni do kół napędowych - nawet przecież jest dziurka jakby miało być coś tam zamontowane. No ale ani w instrukcji ani w pudełku nic takiego nie widzę. Wie ktoś coś o tym? Gdyby było to widać po zamontowaniu góry, to pewnie bym poszukał jakiś papierach i coś wyrzeźbił, ale że działo właściwie zasłania w 100%... Witam. Tak.to ciekawe.'DRAGON' w niektórych modelach tego halftraka daje części do wykonania układu przeniesienia napędu a w niektórych nie.Ja w swoim "Stumelu"miałem to samo,ale w 250/ 3 skrzynię znalazłem,pójdzie do sklonowania.Gdybyś się uparł rzeżbić coś na piechotę to mogę wrzucić skany z instrukcji,da to ogólny obraz na wygląd,ABER fajnie waloryzuje ten element łącznie ze sprzęgłami bocznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Maja 2009 Autor Share Napisano 30 Maja 2009 Zapomniałem, że robiłem relację z tego modelu Przepraszam Model dostał podkład z Mr.Surfacera 1200 (tego podkładu chyba nigdy nie zmienie ). Potem pomalowałem go mieszanką Vallejo na bazowy żółty, i zacząłem nanosić wzorki. Niestety, robiłem to jeszcze starym aerografem EW770 i na prymitywnej sprężarce. Nie wyszło jak należy. Model poszybował na parapet. Na początku maja ulepszyłem sprężarkę (wreszcie stałe ciśnienie na wyjściu), zacząłem trenować z nowym aerografem i padło na ten model. Nie poleciał do kreta, tylko zamalowałem poprzednie warstwy kolejnymi (chyba 4) warstwami bazowego dunkelgelb, potem znowu wzorki. Wyszło lepiej, choć na przejściach blach jest ciężko Obecnie model jest po kalkach, sido, lekkim washu i lakierze satynowym Vallejo, czeka na swoją kolejkę Zdjęcia na lampie błyskowej z dyfuzorem, bez żadnej obróbki, więc kolory mogą być lekko przekłamane i mniej nasycone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Git robota, jednak porządny aero to podstawa. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Reggy, kamuflaż malowałeś aero z ręki, bez maskowania? Powiedz proszę jakiego aero używasz. Noszę się z zamiarem kupna nowego, bo ten co mam to nadaje się jedynie do malowania dużych powierzchni i aby uzyskać taki efekt, to musiałbym podejść od tzw. dupy strony czyli: pomalować model na brązowo, następnie zamaskować paskami brązowe kammo i pomalować na kolor podstawowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Malowanie po prostu wyśmienite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Lewy numer 425 krzywo... No ale jeszcze nie wszystkie kalki, nie ma run SS na rejestracjach... Pojazd znany z 5 Pz. Div. SS Viking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Maja 2009 Autor Share Napisano 30 Maja 2009 Lewy numer 425 krzywo... Achhhhh, nie zauważyłem, że mi kalka zjechała ;/ Musiała się przy ostatnim dociskaniu zjechać;/ Faktycznie, trochę się piątka pokrzywiła... Ech :( A tak się cieszyłem, że ładnie siadły;/ No ale jeszcze nie wszystkie kalki, nie ma run SS na rejestracjach... Pojazd znany z 5 Pz. Div. SS Viking Heh, szczerze, patrzyłem tylko do instrukcji (leń) i zastanawiałem się, co to za dziwne cudzysłowie i przecinki na arkuszu kalek:) A to przecież runy SS tylko rozbite na 3 kalki :] Ach ta polityczna poprawność :] Dzięki za uwagę! Reggy, kamuflaż malowałeś aero z ręki, bez maskowania?Powiedz proszę jakiego aero używasz. Z ręki, aero Evolution Silverline Harder & Steenbeck. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Heh, szczerze, patrzyłem tylko do instrukcji (leń) i zastanawiałem się, co to za dziwne cudzysłowie i przecinki na arkuszu kalek:) A to przecież runy SS tylko rozbite na 3 kalki :] Ach ta polityczna poprawność :] Dzięki za uwagę! Heh dokładnie, Dragon teraz bardzo "mondrze" porozdzielał kalki i trzeba łączyć runy, domyślam się że jest to spowodowane nadgorliwym prawem w niektórych państwach, bo ogólnie w nowych modelach mało się widzi rejestracji SS. Dobrze, że w starych Tamciach było ich sporo, zatem pozostały zapasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi