m1013 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Postanowiłem Was zasypać swoimi modelami na warsztacie, więc czas na coś z innego frontu niż zachodni, na dodatek filmowo. Odgrzebałem coś, co zacząłem już dawno i jakoś tak sobie stoi zapomniane... Wiem, że pomysł mało oryginalny, ale samo się prosi... Modele to Dragon 6319 z gąskami Friula oraz ICM 35511 z kołami Hussara i kalkami Archera. Kalkomanie do Rudego to porażka, bodajże to RPM jest, ale nie trzymają skali, będę więc robił je odręcznie (może poza odciskami dłoni i łapy i orzełkiem). Dlatego też nie są pokryte matem, błyszczą się okrutnie. Malowanie Studebakera też nie bardzo wyszło (co wyraźnie widać na fotce z deską rozdzielczą), to jeszcze era sprzed aerografu. Oba modele wrzucam więc jako warsztat, bo dużo roboty tu jeszcze. Muszę jednak przyznać, że Studebaker ICM-u jest ładnie zrobiony, tylko koła należy wymienić. Do tego są figurki ARMO 35904: ale poszukam chyba czegoś innego. Ma ktoś jakieś propozycje? Do Studebakera jest oczywiście kapral Wichura, czyli Toro Model 35F18: bardzo ładnie wykonana figruka i zdecydowanie najlepsza w tym celu. To chyba tyle, oba modele poddaję Waszej krytyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Fajnie że Rudy 102, ale napis był inny: AG Onet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Zgadza się, dlatego napisałem: Kalkomanie do Rudego to porażka, bodajże to RPM jest, ale nie trzymają skali, będę więc robił je odręcznie (może poza odciskami dłoni i łapy i orzełkiem). Sam napis "Rudy" jest po pierwsze za duży a po drugie zbyt regularny. Idzie więc do kasacji, tak jak numer 102. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Zgadza się, dlatego napisałem:Kalkomanie do Rudego to porażka, bodajże to RPM jest, ale nie trzymają skali, będę więc robił je odręcznie (może poza odciskami dłoni i łapy i orzełkiem). Sam napis "Rudy" jest po pierwsze za duży a po drugie zbyt regularny. Idzie więc do kasacji, tak jak numer 102. Super, inaczej była by to profanacja - dziesięć takich czołgów i wojna nasza. Niech gadają co chcą, ale 4 pancerni & pies są rewelacyjni, się na tym wychowałem i jest de best, to przygodowy film, oparty o fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Niech gadają co chcą, ale 4 pancerni & pies są rewelacyjni, się na tym wychowałem i jest de best, to przygodowy film, oparty o fakty. Jak najbardziej, na dodatek wbrew obiegowej opinii nie jest tak bardzo zgodny z komunistyczną propagandą, wręcz przeciwnie, zostało tu przemyconych sporo tematów niezgodnych z ówczesną linią partii , ale to już zrobiłby się temat o serialu a nie o modelarstwie, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 m1013 a co z Twoim C4P ? albo ja pominąłem, albo nie skonczyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 m1013 a co z Twoim C4P ? albo ja pominąłem, albo nie skonczyłeś ? Fajne pytanie, ja chyba też sobie takie zadam, co z samochodzikiem skala72 ?? ale to już zrobiłby się temat o serialu a nie o modelarstwie, hehe Fakt (nie gazeta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 m1013 a co z Twoim C4P ? albo ja pominąłem, albo nie skonczyłeś ? Masz na myśli Wz.34? Na razie leży, bo: 1. dostałem wścieklizny (delikatnie mówiąc) przy gąskach prześwietnej jakości S-Model. 2. brakuje jeszcze dokumentacji, nie miałem kiedy odnaleźć PF621 w muzeach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Fajnie, że zabierasz się za budowę "Rudego" tylko szkoda, że nie pokusiłeś się o przerobienie wieży na powojennego "Kaczora" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 przerobienie wieży na powojennego "Kaczora" Hmm, że jakiego kaczora ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Fajnie, że zabierasz się za budowę "Rudego" tylko szkoda, że nie pokusiłeś się o przerobienie wieży na powojennego "Kaczora" Szczerze mówiąc myślałem o tym (i nadal myślę), ale najpierw muszę zebrać dokumentację (choćby kupić serial ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Masz na myśli Wz.34? Na razie leży, bo: 1. dostałem wścieklizny (delikatnie mówiąc) przy gąskach prześwietnej jakości S-Model. 2. brakuje jeszcze dokumentacji, nie miałem kiedy odnaleźć PF621 w muzeach... Tak, wz 34, stale mi się myli z C4P. Przepraszam, za pomyłkę. Gąsienice znany temat, ja do dziś kiedy patrzę na moje (robione przed dobrych kilku lat) to mnie boli w wielu miejscach, aż wstyd. Trzymam za Ciebie kciuk w walce z produktami S Model Co do szukania w muzeach to jak będziesz miał foty chętnie przyjmę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 "Czterej pancerni..." - uwielbiam ten serial, właśnie oglądam po raz 1034... Będę tu regularnie zaglądał, tym bardziej że Studebaker z ICM-u na moim warsztacie będzie jeszcze w tym roku. Powodzenia w budowie i pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_222 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 E tam, fajny ten Studer... a blaszki które dałeś? Natomiast co do kół, to Tank Workshop też robi - tańsze i co ważniejsze, dostępne w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Z "Rudym" trzeba uważać, bo w serialu chyba z 6 czołgów było na niego przemalowanych - trzeba więc wybrać z jakiego okresu, wróć - odcinka będzie to malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Z "Rudym" trzeba uważać, bo w serialu chyba z 6 czołgów było na niego przemalowanych - trzeba więc wybrać z jakiego okresu, wróć - odcinka będzie to malowanie 6 ? LOL aż tyle, jeden pocięty w CWL, ze dwa jeżdżące i chyba ok, ale żeby dokładać jeszcze 3 kolejne ... No nie ma co miała nasza armia kiedyś rozmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 [Jak najbardziej, na dodatek wbrew obiegowej opinii nie jest tak bardzo zgodny z komunistyczną propagandą, wręcz przeciwnie, zostało tu przemyconych sporo tematów niezgodnych z ówczesną linią partii , e Na przykład kult jednostki jaką niewątpliwie wywołał Rudy Proponuje dać obok przebiegającego żołnierza z kałachem oraz przejeżdżającego BTR-152, będzie zgodnie z filmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 m1013 Na nowym PWM jeden z modelarzy zbudował wręcz wzorowego Rudego, polecam oglądnąć. Niech gadają co chcą, ale 4 pancerni & pies (...) to przygodowy film, oparty o fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Proponuje dać obok przebiegającego żołnierza z kałachem oraz przejeżdżającego BTR-152, będzie zgodnie z filmem No już bez przesady, pokaż mi jakikolwiek film wojenny z tamtego okresu, w którym cały sprzęt był koszerny (nawet dzisiaj). Ostatnio rozwalił mnie rosyjski serial "Moskiewska saga", w której SdKfz. 251 udawał jakiś sprzęt radziecki, a kilka scen dalej BTR udawał... SdKfz. 251 Śmiejemy się z "Tygrysów" na bazie T-34 i T-55 oraz Panteropodobnych "tworów" w kinie polskim czy radzieckim, ale w tym czasie w kinie "światowym" jeździły M-60 z hitlerowskimi krzyżami A co do kałachów to proponuję przypomnieć sobie "Kierunek Berlin" i "Ostatnie dni" - w pierwszej chwili myślałem, że Niemcy biegają z kałachami właśnie, a oni w tym filmie mieli jak najbardziej autentyczne... StG-44! Kurna, gdzie to się potem podziało? Co do "faktów" w "Czterech..." to wiadomo, ale czemu Janek rozpoczyna swą przygodę na najdalszej Syberii a jedyny "ruski" w załodze to Gruzin akurat? Ale czas wyluzować, bo odbiegamy trochę od tematu. Serial tak czy inaczej był świetny, więc dlatego będzie Rudy, na dodatek dzięki ICM pojawił się Studebaker, którym w serialu jeździł Wichura - taki zestaw sam się prosi, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi